Unsplash
Media

Meta uhkaa viedä Facebookin ja Instagramin eurooppalaisilta pois

7.2.2022 15:20
Toni Rajamäki
Meta haluaa siirtää dataansa vapaasti Pohjois-Amerikkaan, mikä rikkoo EU:n lakeja.

Facebookin ja Instagramin omistava Meta uhkaa sulkea palvelunsa Euroopassa asuvilta, koska Metan toimintamallit eivät ole linjassa Euroopan Unionin lainsäädännön kanssa.

Meta kertoo uhkauksensa vuosiraportissaan, jonka mukaan yhtiö ei todennäköisesti voi tarjota palveluitaan Euroopassa, jos se ei saa käsitellä dataansa haluamallaan tavalla. EU-lakien mukaan eurooppalaisten henkilötietoja ei saa siirtää Euroopan ulkopuolelle. Toinen ongelmakohta on Yhdysvaltain lainsäädäntö, jonka mukaan paikallisten yhtiöiden on luovutettava dataansa Yhdysvaltain tiedustelupalvelulle, jos tiedustelupalvelu niin haluaa.

Metan vuosiraportissa kuitenkin mainitaan, että yhtiö uskoo pääsevänsä sopuun EU:n kanssa tämän vuoden aikana. Jos niin ei kuitenkaan käy, saattaa yhtiö jättää eurooppalaiset nuolemaan näppejään.

Se ei ole kuitenkaan kenenkään tahtotila, sillä Eurooppa on tärkeä markkina Metalle, ja monet eurooppalaisyritykset ovat hyvin riippuvaisia Facebookin ja Instagramin mainontaominaisuuksista. Metalle suurin ongelma on, että ilman nykyisen kaltaista käyttäjädataa yhtiö ei pystyisi tarjoamaan yhtä hyviä mainonnan kohdentamismahdollisuuksia kuin nyt. Se puolestaan vaikuttaisi mainosmääriin.

EU-lait eivät ole tuottaneet ongelmia pelkästään Metalle, vaan myös muut Euroopassa toimivat jenkkiyhtiöt ovat samassa tilanteessa. Esimerkiksi Itävallassa kohistiin juuri tapauksesta, jossa maan tietosuojaviranomainen totesi Google Analyticsin käytön Euroopan tietosuoja-asetuksen GDPR:n vastaiseksi.

Lue myös: GDPR-kohu Googlen ympärillä muuttanee markkinointia, sanoo asiantuntija

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)