Rachit Tank / Unsplash
Mainonta

Mediamainonnassa alkuvuodesta vain hienoista kasvua – digitaalinen videomainonta jyrää muita mediaryhmiä nopeammin

31.5.2023 12:15
Mikko Perttunen
Verkkomainonnan osuus on jo noin 55 prosenttia kaikesta mediamainonnasta Suomessa.

Tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä investoinnit mediamainontaan kasvoivat Suomessa 2,2 prosenttia ja olivat noin 301 miljoonaa euroa, kertoo Kantarin ja IAB Finlandin katsaus.

Mainonnan määrä kasvoi kaupunki- ja noutolehdissä, radiossa, verkkomediassa, elokuvamainonnassa sekä ulkomainonnassa. Sanomalehdissä, aikakauslehdissä ja televisiossa mainonnan määrä oli laskussa.

Verkkomainonnan määrä vuoden 2023 ensimmäisellä kvartaalilla oli lähes 168 miljoonaa euroa eli noin 55 prosenttia kaikesta mediamainonnasta. Vuoden 2022 ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi lähes 3 prosenttia.

"Mediamainonnan digitalisoituminen jatkuu myös vuonna 2023."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Mediamainonnan digitalisoituminen jatkuu myös vuonna 2023. Kautta linjan rohkaisevien alkuvuoden lukujen joukosta kannattaa mainita erikseen digitaalinen video, joka on kasvanut muita digitaalisia mediaryhmiä nopeammin. Trendinä verkkomainonnan ”videoistuminen” onkin ollut nähtävillä jo muutaman vuoden ajan sekä Suomessa että koko Euroopassa, kommentoi IAB Finlandin toiminnanjohtaja Pasi Raassina tiedotteessa.

Sekä outstream- että instream-videomainonta kasvoikin yli yhdeksän prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan nähden. Mainonta sosiaalisessa mediassa kasvoi 5,4 prosenttia.

Lue myös: Vaikuttajamarkkinointi kasvoi Suomessa viime vuonna noin 19 prosenttia

Videomainonnan osuus oli kuitenkin yhteensä vain noin kuusi prosenttia verkkomainonnasta, josta noin kolmannes oli some-mainontaa ja niin ikään noin kolmannes hakukonemainontaa. Display-mainonnan osuus oli 20 prosenttia.

Tarkasteltaessa vain Kantarin kuukausittaisessa seurannassa olevia medioita, toimialoista mainontaansa lisäsivät eniten matkailun ja liikenteen, öljy- ja energiayhtiöiden sekä finanssialan mainostajat. Työpaikkojen ilmoittelu laski 20,6 prosenttia verrattuna vuoden 2022 vastaavaan aikaan nähden.

Suurimmat mainostajat vuoden ensimmäisellä kvartaalilla olivat K-Citymarket, Nelonen Media, Lidl, Veikkaus ja Telia.