Felicia Buitenwerf / Unsplash
Viestintä

Lähes yhdeksän kymmenestä viestinnän asiantuntijasta huolestunut hallitusohjelman työelämämuutoksista

8.11.2023 13:58
Mikko Perttunen
Viesti ry:n kyselystä selviää, että valtaosa olisi valmis mielenilmauksiin.

Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry:n jäsenkysely kertoo, että 89 prosenttia vastaajista on erittäin tai jokseenkin huolestuneita Petteri Orpon hallitusohjelmassa esitetyistä työelämämuutoksista. Kyselyyn vastanneista 197 viestinnän asiantuntijasta yksikään ei sanonut, ettei olisi lainkaan huolestunut esitetyistä työelämämuutoksista.

Vastaajien mielestä esimerkiksi työttömyysturvaan kaavailtu porrastaminen ei ota riittävästi huomioon rekrytointiprosessien kestoa ja viestintäalalla vallitsevaa kilpailutilannetta työpaikoista. Hallituksen esityksen mukaan syyskuusta 2024 alkaen työttömyysturvaa porrastettaisiin niin, että tuen määrä tippuu 80 prosentin tasolle alkuperäisestä jo ensimmäisten kahdeksan työttömyysviikon jälkeen.

Avoimista vastauksista selviää, että huolta aiheuttaa erityisesti työttömyysturvan heikkeneminen, määräaikaiset työsuhteet ja niiden mahdollinen yleistyminen, mutta myös esimerkiksi ikäsyrjintään, aikuiskoulutustukeen ja irtisanomissuojan heikentämiseen liittyvät asiat.

Noin 60-vuotiaat vastaajat olivat huolissaan toimeentulonsa heikkenemisestä, sillä korkeampi ikä koettiin työllistymisen esteeksi. Myös mahdollinen irtisanominen uran loppupuolella aiheutti huolta.

Vastaajista neljäsosa kannatti mielenilmauksia työajan jälkeen. Myös lähes joka viides olisi valmis ulosmarssiin työaikana tai päivän kestävään poliittiseen lakkoon.

Kyselyn vastaajista 16 prosenttia taas kertoi, ettei itse halua osallistua toimenpiteisiin, mutta toivoo ammattiliittonsa edistävän työntekijöiden oikeuksia. Vain noin kaksi prosenttia kokee hallituksen suunnitelmat perustelluiksi, eikä siksi kannata mielenilmauksia.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Viestin jäsenkysely oli auki kolme viikkoa lokakuussa 2023. Kyselyyn vastasi 197 jäsentä, joista 85 % kertoi olevansa naisia ja 60 % kokoaikaisessa työsuhteessa. Vastaajien iät vaihtelivat 23–68 ikävuoden välillä. Viesti ry:llä on kaiken kaikkiaan yli 2 400 jäsentä.