Lassi Häkkinen
Luovuus

Lahden pilotoima tekstiilipantti nosti kierrätysvolyymia 500 prosenttia

14.6.2023 13:58
Mikko Perttunen
Kahvilipukkeet ja maauimalaliput houkuttelivat ihmisiä kierrättämään.

Poistotekstiilien kierrätystä pilotoitiin ensimmäistä kertaa vastikkeellisella järjestelmällä Lahdessa.

Tekstiilipantti on Lahden kaupungin kokeilu, jolla testattiin kannustinten vaikutusta poistotekstiilien kierrätysintoon. Salpakierron kuudessa keräyspisteessä on vuoden 2023 aikana kerätty keskimäärin 420 kilogrammaa poistotekstiiliä viikossa, mikä tarkoittaa yhtä laatikkoa kohden noin 70 kiloa.

Tekstiilipanttikokeilun viikkotulos tulos oli 350 kiloa yhdestä keräysastiasta, mikä on viisinkertainen määrä verrattuna aiempaan keskiarvoon.

Pilotissa kassillinen poistotekstiilejä vaihtui kahvilipukkeisiin tai maauimalalippuihin, joita lunastettiin viikon aikana yhteensä 156 kappaletta.

– Tekstiilipantti onnistui aktivoimaan lahtelaisten kierrätystä yli odotusten. Kokeilun merkittävä tulos on positiivinen signaali suuntaan, että tekstiilipanttijärjestelmällä voitaisiin nostaa kierrätysastetta myös valtakunnallisesti. Tekstiilit ovat edelleen yksi Suomessa vähiten kierrätetyistä jätelajeista. Voisiko tekstiilikierrätyksestä tulla uusi pullopanttisysteemi? pohtii Lahden kaupungin viestintäjohtaja Veera Hämäläinen tiedotteessa.

Lahden kaupunki järjestää lisäksi tekstiilien kiertotalouteen keskittyvän valtakunnallisen Rihmat kiertoon -suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena on löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja poistotekstiilien käyttöön.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)