Tommy Leinonen
Kolumni

Kun istuin miesselittäjän kanssa palaverissa, jäivät kaupat tekemättä, koska olen nainen

8.3.2022 7:00
Marica Thorén
Minulla oli asiakkaalle perusteltu ehdotus ja sille tarkasti mietitty toteutustapa ja hinta. Asiakas piti ideastani, mutta halusi keskustella jatkosta ja hinnasta miespuolisen kollegani kanssa, kirjoittaa Marica Thorén.

Istun kanssasi videopalaverissa, ja koitan pitää naamani peruslukemilla. Toivoisin samaa peruskohteliaisuutta ja käytöstapoja sinultakin. Käytöksesi nimittäin muistuttaa lukemastani kokeilusta, jossa samaa työtä tehneet mies ja nainen vaihtoivat työsähköpostejaan kahdeksi viikoksi. Tuona aikana he havaitsivat, kuinka eri tavalla tulivat kohdelluiksi pelkästään sukupuolensa takia.

Kyseinen kokeilu alkoi vahingosta. Kun Martin Schneider epähuomiossa allekirjoitti viestinsä kollegansa Nicole Hallbergin nimellä, hän huomasi viestinvaihdon muuttuvan siitä, mihin oli tottunut. Viestissä Schneideria kohtaan käyttäydyttiin törkeästi ja hänen ammattitaitoaan kyseenalaistettiin. Yhteydenpidon sävy muuttui kohteliaaksi heti, kun Schneider vastasi takaisin omalla miesoletetun nimellään.

Palaverimme aikana olet testannut, pysynkö mukana keskustelussa, jos viljelet lyhenteitä ja kolmikirjaimisia termejä. Nyt luennoit taloustilanteesta kuin olisin alakoululainen, joka saa ensimmäisiä viikkorahojaan. Et selvästikään ota minua vakavasti keskustelukumppanina aiheista, joista olimme sopineet keskustelevamme, ja osoitat sen käyttämällä yhteisen aikamme miesselittelyyn.

Schneider, joka työskenteli kaksi viikkoa naiskollegansa sähköpostia käyttäen, summasi kokeilun helvetilliseksi.

Seuraavaksi palaverissamme on vuorossa nimileikki-osio. Tiedät ja tunnet monia. Saan kuunnella seikkaperäistä selontekoa siitä, kuinka tuttavalliset välit sinulla on kollegani kanssa, jolle oletat minun vastaavan esimies-alaissuhteessa. Vetäessäsi henkeä pääsen korjaamaan, että nykyään puhutaan esihenkilöistä. En ehdi oikaisemaan henkilösuhteesta tekemääsi väärää olettamusta, kun olet siirtänyt meidät omaa ääntäsi ihaillen viheriölle: sinua ei haittaa, vaikka en pelaa reikäpalloa. Kuulen silti sinun ja työkaverini pelireissuista.

Schneider, joka työskenteli kaksi viikkoa naiskollegansa sähköpostia käyttäen, summasi kokeilun helvetilliseksi. Hän ei ollut tottunut siihen, että hänen perusteltuja ammatillisia ehdotuksiaan jatkuvasti kyseenalaistettiin. Samaan aikaan Schneiderin kollega Hallberg taas koki saavansa enemmän aikaiseksi työajallaan. Aika, joka häneltä yleensä naisoletetun nimensä johdosta kului ammattitaitonsa vakuuttamiseen asiakkaille, katosi. Asioista tuli suoraviivaisempia ja tehokkaampia kaikille osapuolille.

Palaverissamme teen sinulle radikaalin ehdotuksen. Jospa siirtyisimme keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista sopimamme agendan mukaisesti. Aloitan keskustelun liiketoimintasi kehittämisestä, mutta olet kuin aihe ei kiinnostaisi sinua. Tarvon eteenpäin suossa, joksi keskustelu on muuttunut. Kun emme keskustele golfista, oletkin harvasanainen ja väistelevä.

Idea on hyvä, ja myönnät sen osuvan tarpeeseen ja tuovan ratkaisuja haasteisiisi. Jatkosta ja hinnasta sanot kuitenkin haluavasi keskustella esimieheni kanssa. 

Minulla on kuitenkin ehdotus, jonka olen sinulle valmistellut. Perustelen ehdotuksen hyödyt, summaan toteutustavan ja hinnan. Idea on hyvä, ja myönnät sen osuvan tarpeeseen ja tuovan ratkaisuja haasteisiisi. Jatkosta ja hinnasta sanot kuitenkin haluavasi keskustella esimieheni kanssa. 

Lopetan tapaamisen ja jään odottamaan. Luotan, että ehdotukseni on tarpeeksi hyvä ja olet minuun yhteydessä lähitulevaisuudessa, kun sinulle selviää, ettei minulla ole esihenkilöä. Organisaatiossamme vastaan juuri siitä, mistä yritin kanssasi keskustella.

Silti mietin, että jos olisin ollut Schneider, olisimmeko jo lyöneet virtuaalisesti kättä päälle. Sukupuolten tasa-arvon tila työelämässä ei taaskaan saa hurraamaan.

Kohtauksia kohtaamisista -kolumnit kuvaavat markkinoinnin alan ammattilaisten elämää kohtaaminen kerrallaan. Ilman ihmisten välisiä kohtaamisia markkinointibisneksessä ei tapahdu mitään. Siksi kohtaamistapamme ja -taitomme ovat kriittisiä alan kehittymiseksi. Kohtaamisista havaintoja tekee Marica Thorén. Thorén työskentelee MarkkinointiUutisia julkaisevassa MarkkinointiKollektiivissa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)