Jason Goodman / Unsplash
Ilmiöt

Kansainvälistä työvoimaa työllistävien informaatio- ja viestintäalan yritysten osuus laskenut

15.9.2023 9:42
Mikko Perttunen
Alan yrityksissä on kuitenkin usein mahdollisuus työskennellä myös englanniksi.

Työvoimapula on heikentyneen taloussuhdanteen myötä helpottunut useimmilla aloilla. Muutamaa alaa lukuun ottamatta kansainvälistä työvoimaa työllistävien työnantajien osuus on pienentynyt, mutta samalla työskentely englanniksi onnistuu paremmin yhä useammalla alalla, selviää Baronan valtakunnallisesta Kansainvälinen työvoima ja tulevaisuus 2023 -tutkimuksesta, jossa kartoitettiin noin 500 eri alan työnantajan työvoimatilannetta, näkemyksiä ja asenteita.

Kansainvälistä työvoimaa työllistävien työnantajien osuus on laskenut eniten informaatio- ja viestintäalalla sekä ammatillisissa, tieteellisissä ja teknisissä tehtävissä, joissa kummassakin laskua oli 11 prosenttiyksikköä. Kansainvälisellä työvoimalla tarkoitetaan ulkomaista työvoimaa sekä Suomessa asuvia ulkomaalaistaustaisia, joilla ei ole sujuvaa suomen kielen taitoa.

Informaatio- ja viestintäalan yrityksissä on kuitenkin hyvin usein käynnistetty keskustelu asiasta. Näin on asia 43 prosentissa alan yrityksistä, kun osuus kaikista yrityksistä on 34 prosenttia. Yli 70 prosentissa informaatio- ja viestintäalan yrityksistä on mahdollista työskennellä englanniksi.

Kansainvälistä työvoimaa työllistäneitä työnantajia löytyy suhteessa eniten majoitus- ja ravintola-alalta, jossa 60 prosenttia yrityksistä työllistää kansainvälistä työvoimaa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Yksityisen ja julkisen sektorin työnantajien kokemuksia selvittäneen kyselytutkimuksen tilasi Barona ja toteutti Taloustutkimus Oy. Puhelinhaastatteluihin vastasi 499 yritysten ja organisaatioiden ylintä päättäjää, HR-asiantuntijaa tai muuta organisaatioiden rekrytoinneista vastaavaa henkilöä. Haastattelut tehtiin kesä-elokuussa 2023. Tutkimus toteutettiin nyt kolmatta kertaa.