Kiia Palo / PSS ry
Mainonta

Kalat katukaivoissa muistuttavat kaupunkiroskaamisen vaikutuksesta vesistöihin

17.8.2023 8:24
Mikko Perttunen
Suurin osa meren rantojen roskista on peräisin kaupungeista.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjassa kaupunkien katukaivoja merkitään näyttävillä värikkäillä kalakuvilla 21.8–3.9.2023, jotta katukaivojen kautta tapahtuva vesistöjen roskaantuminen vähenisi.

Kun Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS) kartoitti katukaivoihin päätyviä makroroskia kesällä 2022, lähes 80 prosenttia löytyneistä roskista oli muovia. Yhdistys asensi muutamiin katukaivoihin suodattimet tutkiakseen, millaista roskaa niihin päätyy. Kaivoista löytyi muun muassa tupakantumppeja, take away -tuotteiden kääreitä sekä muuta muoviroskaa, joten roskat olivat päätyneet kaivoihin tavallisten ihmisten käsistä.

PSS:n tiedotteessa todetaan, että moni voi ehkä yllättyä siitä, että useimmissa katukaivoissa ei tavallisesti ole suodattimia, jotka keräisivät sade- ja sulamisvesien eli hulevesien mukana kulkeutuvat roskat.

Päinvastoin suuri osa katukaivoista johtaa hulevedet puhdistamatta suoraan lähimpään vesistöön. Kaupunkien hulevesiverkostojen arvioidaankin olevan yksi merkittävä makroroskien, kuten tupakantumppien, reitti mereen, jonne päätyy WWF:n arvion mukaan jo nyt 9–14 miljoonaa tonnia muoviroskaa joka vuosi.

"Yhä tänäkin päivänä on yleistä nakata muun muassa tupakantumpit kadulle."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Suurin osa meren rantojen roskista on peräisin kaupungeista. Ne kulkeutuvat vesistöihin joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi katukaivojen kautta sade- ja sulamisvesien kuljettamina. Yhä tänäkin päivänä on yleistä nakata muun muassa tupakantumpit kadulle, kertoo PSS:n projektipäällikkö Jutta Vuolamo tiedotteessa.

Mahanpuruja muovista -kampanja käynnistyy jo viidettä kertaa, ja tänä kesänä katukaivoja merkitään värikkäillä kalakuvilla yhteensä 15 kaupungissa. Mukana kampanjassa ovat Helsingin seudun ympäristöpalveluiden eli HSY:n kautta Espoo, Helsinki, Vantaa ja Kauniainen. Lisäksi kampanjaan osallistuvat Kemi, Joensuu, Lahti, Oulu, Parainen, Pori, Rauma, Riihimäki, Salo, Tampere ja Turku.

Katujen ohella kampanjan voi bongata somesta, jossa pyörivällä animaatiovideolla kala hotkaisee kitaansa tupakantumpin luullessaan sitä ruoaksi ja sylkäisee sen heti pois.