Timur Repin / Unsplash
Ilmiöt

Joka viides pelkää puhelinmyyntiä – petosyritykset voivat aiheuttaa mielenterveysongelmia

6.9.2023 8:33
Mikko Perttunen
Tekoälyn kehittyminen lisää huijausongelman laajuutta.

Digihuijausten ongelma on laaja ja pahenee, kertoo Telemarkkinointikielto.fi:n ja E2 Tutkimuksen kysely. Kyselyssä selvitettiin digihuijausten yleisyyttä Suomessa.

Tutkimuksesta selviää, että kahdeksan prosenttia suomalaisista on joutunut huijatuksi tai huijausyrityksen kohteeksi. Häiritseviä puhelinsoittoja, sähköposteja ja tekstiviestejä kertoo saaneensa vielä huomattavasti suurempi osuus vastaajista. Joka kolmas kertoo saavansa niitä viikoittain.

38 prosenttia suomalaisista pelkää tietojenkalasteluviestejä ja lähes yhtä suuri osuus pankkien ja nimissä lähetettyjä huijausviestejä. Joka kolmas pelkää, että huijausviestejä tulee viranomaisten nimissä. Puhelinmyyntiä pelkää kyselyn mukaan 20 prosenttia vastaajista.

14 prosenttia vastaajista kertoo, ettei uskalla enää vastata puheluihin ja viesteihin, 12 prosenttia vastaajista pelkää tulevansa huijatuksi ja 9 prosenttia menettävänsä rahaa.

Digihuijaukset voivat aiheuttaa E2:n tutkimusjohtaja Juho Rahkosen mukaan myös mielenterveydellisiä ongelmia. Hänen mukaansa ongelman laajuutta kasvattaa myös tekoälyn kehittyminen.

– Elämä kulkee pitkälti puhelimen kautta aamusta iltaan. Eri sovellusten kautta tulevaa informaatiota on nykyään valtava määrä, ja kun siihen vielä lisätään nämä huijaukset, niin vähemmästäkin menee pää sekaisin. Keskittymiskyky herpaantuu ja psyykkinen kuormitus lisääntyy. Huijaukset voivat aiheuttaa mielenterveydellisiä ongelmia, hän toteaa tiedotteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Tutkimuksen toteutti E2 Tutkimus Oy Telemarkkinointikielto.fi:n toimeksiannosta. Suomalaisten asenteita kartoittavan kyselytutkimuksen aineisto kerättiin Dynatan internetpaneelissa, joka edustaa 16 vuotta täyttäneitä suomalaisia. Kysely tehtiin elokuun kahdella ensimmäisellä viikolla 2023, ja siihen vastasi tuhat suomalaista.