Alejandro Lorenzo
Brändit

Helsinki Pride on haluttu kumppani – näin järjestö ehkäisee pinkkipesua

19.5.2023 10:45
Satu Hurme
Yhteistyökumppanuuksilla järjestö pystyy toteuttamaan ihmisoikeustapahtumia sekä sosiaali- ja nuorisotyötä ympäri vuoden.

Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Helsinki Pride on jälleen haluttu yhteistyökumppani brändeille ja yrityksille. Helsinki Pride on onnistunut vuosi vuodelta lisäämään kumppaneidensa määrää. Toiminnanjohtaja Annu Kemppainen iloitsee, että mukaan on jälleen lähtenyt laaja-alaisesti yrityksiä, järjestöjä ja muita toimijoita.

– Mukana on sekä uusia että pitkäaikaisia kumppaneita. On hienoa, että uusia kiinnostuneita kumppaneita tulee mukaan. Pitkillä kumppanuuksilla on myös omanlaisensa arvo. Se vahvistaa viestiämme, kun kumppanit pysyvät mukanamme pitkään, Kemppainen sanoo.

Helsinki Priden kumppaniksi pääseminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvää. Jokaisen kumppaniksi haluavan kanssa käydään neuvottelut ja selvitetään, miksi kumppanuus kiinnostaa. Helsinki Priden kumppaneiden tulee sitoutua edistämään tasa-arvoa, sateenkariyhteisön oikeuksia ja yhdenvertaisuutta.

Kumpanuusneuvotteluissa selvitetään, miten taho edistää Helsinki Priden tavoitteita ja arvoja käytännössä. Jos kumppaniehdokkaan toimintakulttuurissa ilmenee ristiriitaisuuksia Helsinki Priden arvojen kanssa, kumppaniksi ei voida hyväksyä.

– Mikäli arvot eivät kohtaa, voimme käydä keskustelua ehdokkaan kanssa, mikä on saanut heidät ylipäänsä hakemaan mukaan ja miksei toimintakulttuuri ole Priden arvojen mukaista, Kemppainen sanoo.

Tällä toimintatavalla ehkäistään myös pinkkipesua eli sateenkaarioikeuksien näennäistä edistämistä oman maineen parantamiseksi. Helsinki Pride myös kouluttaa ja neuvoo sekä kumppaniehdokkaita että jo mukana olevia kumppaneita.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Suomessa on vielä paljon tekemistä tasavertaisen ja turvallisen työelämän saavuttamiseksi. Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan vain kahdeksan prosenttia suomalaisista sateenkaariyhteisöön kuuluvista henkilöistä kokee voivansa olla täysin avoin omasta identiteetistään töissä, Kemppainen sanoo.

Tutkimus, johon Kemppainen viittaa, on Euroopan unionin perusoikeusviraston vuonna 2020 tekemä kyselytutkimus sateenkaariyhteisölle. Muista Pohjoismaista Ruotsi ja Tanska erottuvat selvästi Suomen luvuista. Ruotsin sateenkaariyhteisöstä 23 prosenttia kokee voivansa olla täysin oma itsensä töissä ja tanskalaisista 33 prosenttia.

Saman tutkimuksen mukaan kyselyä edeltäneen 12 kuukauden aikana yli puolet suomalaisista sateenkaariyhteisöön kuuluvista henkilöistä oli kokenut häirintää. 

Helsinki Pridessä tehdään töitä ympäri vuoden ihmisoikeuksien eteen ja turvallinen sekä tasavertainen työelämä ovat yksi keskeisistä työn kohteista. Kemppainen muistuttaa, että kumppanuudet mahdollistavat ihmisoikeustapahtumien järjestämisen ympäri vuoden. Lisäksi ne tukevat järjestön ympärivuotista sateenkaarevaa sosiaali- ja nuorisotyötä.

Helsinki Pride -kumppanit vuonna 2023

Oheiseen listaan on koottu kaikki tähän mennessä julkistetut Helsinki Priden kumppanit. Osa kumppaneista julkaistaan myöhemmin. Lista täydentyy järjestö- ja liittokumppaneilla sekä pienistä yrityksistä koostuvilla mikrokumppaneilla. 

Main Partners

Bauer Media Group

Better Games Together

Borenius

Espoon kaupunki

Kauppakeskus Forum

Helsingin kaupunki

Helsingin Sanomat 

Kämp Collection Hotels

Karhu

TBWA\Helsinki

Zalando

Working with Pride Partners

Accenture

Alko

Suomen asianajajainliitto

Burger King

Kauppakeskus Citycenter

Mainostoimisto Dirty

F-Secure

Finnkino

Futurice

Helen

ISS

Kauppakeskus Itis

Kicks 

Marimekko

Mehiläinen

Musti ja Mirri

Hybriditoimisto Nitro

Nordea

Posti

PWC

Happy Joe

Terveystalo

Think – Organic Sparkling Wine

Tietoevry

Varma

Vincit

Support Partners

Aiven

Diakonissalaitos

Konsultti- ja tilintarkastusyhtiö EY

Finnish Design Shop

Hopkins

HSL

Ikea

Kela

Kone

KPMG

Lumene

Elisa 

DNA

Telia

Outokumpu

Paulig

SAK

S-Ryhmä

Stockmann

Sun Effects

Tekniikan akateemiset – TEK

Yliopiston Apteekki

Helsinki Priden vuoden 2023 teemana on Joy and Riot – Riemu ja Kapina. Pride-kuukautta vietetään koko kesäkuu. Helsinki Pride -tapahtuma huipentuu Pride-viikkoon, joka on 26.6.–2.7.2023.