Toimistot

ūüĒé Hannu Pukkila, 83, ty√∂skenteli toimistovaarina mainostoimistossa l√§hes 20 vuotta ‚Äď suosikkibr√§ndi l√∂ytyi jo lapsena

21.8.2023 7:00
Iina Kansonen
Hannu Pukkila on leiponut pullaa alan suurille nimille ja kuunnellut monen markkinoijan huolia. Pidetty Pukkila on nyt jättämässä työnsä toimistovaarina Bob the Robotilla ja siirtymässä vaimonsa omaishoitajaksi.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Kun kouvolalainen Hannu Pukkila, 83, aloitti työt mainostoimisto Bob Helsingissä (nykyinen Bob the Robot) vuonna 2005, ei hän omien sanojensa mukaan tiennyt markkinointi- ja mainosmaailmasta mitään. Pukkila oli tehnyt uransa tilitoimisto- ja IT-alalla.

‚Äď Kysyin mun pojalta, mik√§ on Bob Helsinki. Poika kertoi, ett√§ ne on ne, jotka yrittiv√§t pelastaa Korkeasaaren paviaanit.

Pukkila viittaa vuoden 2004 tapahtumiin, jolloin Bob Helsinki palkkasi kuukauden ajaksi henkilön selvittämään, miten Korkeasaaressa asuneet paviaanit voisi pelastaa kuolemalta. Eläintarha kun oli aikeissa tappaa paviaanit, sillä niille ei löytynyt hoitopaikkaa Korkeasaaren remontin ajaksi. Lopulta paviaanit pelastuivat.

‚ÄĚEih√§n el√§kel√§inen heti rupea lukemaan ty√∂paikkailmoituksia lehdest√§. Mutta n√§m√§ Bobin veijarit olivat niin fiksuja, ett√§ laittoivat ilmoituksen Hesarin kulttuurisivuille.‚ÄĚ
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Vuonna 2005 Pukkila oli juuri jäänyt eläkkeelle.

‚Äď Eih√§n el√§kel√§inen heti rupea lukemaan ty√∂paikkailmoituksia lehdest√§. Mutta n√§m√§ Bobin veijarit olivat niin fiksuja, ett√§ laittoivat ilmoituksen Hesarin kulttuurisivuille.

Pukkila näytti ilmoituksen vaimolleen, joka kannusti hakemaan paikkaa.

‚Äď Rennolla vasemmalla ranteella kirjoitin hakemuksen. Ei ollut ihan selv√§sti hahmottunut, millaista tyyppi√§ he hakivat, mutta ainakin pullanleipomistaitoja tarvittiin, ja se luonnistuu multa hyvin.

Pukkila tuli valituksi Bob Helsingin toimistovaariksi. Palkalliseen työhön kuuluivat kaikki työsuhde-edut työterveys mukaan lukien.

‚Äď Sovittiin, ett√§ jatketaan niin kauan, kun on kivaa, Pukkila kertoo.

Ja sit√§ riitti: Pukkila on viihtynyt pestiss√§√§n l√§hes parikymment√§ vuotta. Nyt h√§n on j√§√§m√§ss√§ el√§kkeelle ‚Äď tosin mies olisi jatkanut toimistovaarina edelleen, jos el√§m√§ ei olisi p√§√§tt√§nyt toisin. H√§n on nyt muistisairaan vaimonsa omaishoitaja, ja vaarin seura kelpaa my√∂s yhdelletoista lapsenlapselle.

Pukkila sanoo olevansa ikään kuin vaari joillekin bobien lapsille, joiden hän on nähnyt kasvavan vuosien varrella.

Tavallaan lapsenlapsia voisi laskea olevan enemmänkin, sillä Pukkila sanoo olevansa ikään kuin vaari joillekin bobien lapsillekin, joiden hän on nähnyt kasvavan vuosien varrella.

Mutta mitä toimistovaarin työnkuvaan on sitten kuulunut?

‚Äď P√§√§asiallinen toimenkuvani on ollut l√§sn√§olo toimistolla. Olin monelle juttelukaveri. Aika paljon oli my√∂s keitti√∂hommia. Leivoin pullaa ja tein ruokaa yhteisiin ruokailuhetkiin. Sit√§ kautta tuli Halmeen Janit ja muut tutuiksi, Pukkila muistelee.

Hänen puheessaan vilahtelevat myös muut tutut nimet Antti Tuomaisesta Jukka Kurttilaan ja Tomi Wirtaseen.

Joskus Pukkila pääsi kertomaan näkemyksiään myös mainoksista tai muista markkinointitöistä. Ja sai Pukkila kirjoittaa blogipostauksiakin toimiston verkkosivuille ja tehdä henkilöhaastatteluja muista työntekijöistä.

‚Äď Siin√§ huomasin, kuinka vahva yhteis√∂llisyys toimistolla oli. Ei ole pelkk√§ fraasi, ett√§ siell√§ ollaan yht√§ perhett√§. Ja vaarin homma sopi hyvin siihen perheeseen.

Joskus Pukkila pääsi kertomaan näkemyksiään myös mainoksista tai muista markkinointitöistä.

Kouvolassa asuva Pukkila kulki töihin Helsinkiin junalla koko parinkymmenen vuoden ajan. Useimmiten hän kävi toimistolla muutaman kerran viikossa.

Erityisen hyvin h√§nen mieleens√§ ovat Bobin kampanjoista j√§√§neet Saarioisten √Ąitien tekem√§√§ ruokaa, Elisan Hintasaarnaajat sek√§ Sauli Niinist√∂√§ presidentiksi ajanut Ty√∂v√§en presidentti. Pukkila kertoo oppineensa paljon seuratessaan kampanjoiden synty√§ vierest√§.

Vuodet mainostoimistossa ovat antaneet paljon uusia näkökulmia ja auttaneet katsomaan maailmaa laaja-alaisesti, Pukkila sanoo. Hän kertoo toisinaan huomaavansa ajattelevansa asioita markkinoinnin kautta.

‚Äď Kaikki taustatutkimukset ja se, kuinka pikkutarkasti graafikot s√§√§t√§v√§t v√§rej√§ Hesarin mainoksiin‚Ķ Tavallisella ihmisell√§ ei ole k√§sityst√§ siit√§, kuinka tarkasti h√§nen mielenliikkeens√§ tiedet√§√§n ennalta.

"Tavallisella ihmisellä ei ole käsitystä siitä, kuinka tarkasti hänen mielenliikkeensä tiedetään ennalta."

Pukkila kuvailee mainostoimistoelämää luovien ihmisten hektiseksi maailmaksi.

‚Äď Siell√§ he joutuvat kehittelem√§√§n ideansa, ja m√§√§r√§ajat painavat p√§√§lle. Kiire on, mutta ty√∂ pyrit√§√§n tekem√§√§n todella perusteellisesti. Ihmiset joutuvat pist√§m√§√§n aika tarkkaan kaiken likoon.

Hannu Pukkila, 83
Toimistovaari, Bob the Robot

Tärkein oivallukseni markkinoinnista on se, että sitä tehdään tieteelliseltä pohjalta.

Haluaisin kehittyä tai oikeastaan nähdä tekoälyn kehittyvän. Haluan seurata kehitystä mahdollisimman pitkään, niin kauan kuin omat aivoni toimivat.

Suosikkibrändini on Aku Ankka. Olin 11-vuotias, kun lehti alkoi ilmestyä Suomessa. Ja toinen on Kouvolan lakritsi! Olen seurannut sitä 40-luvulta lähtien. Kun olimme pikkupoikia, menimme yrityksen silloisen markkinointipäällikön pihaan laulamaan lauluja, ja hän antoi meille palkkioksi lakupötköjä. Nykyinen omistaja Nisulan Timo on kehittänyt brändiä hienosti, ja se on lähtenyt huimaan nousuun.