Amanda Aho
Kolumni

Freelancer-kirjoittajaa haetaan kolmen euron palkkiolla – tosielämän esimerkki osoittaa, miten tekoälyä voi käyttää väärin

23.2.2024 8:49
Iina Kansonen
Yhdenkään kirjoittajan työn arvo ei ole kolme euroa artikkelilta. Ei, vaikka apuna olisi tekoäly tai kokemusta ei olisi vielä ehtinyt karttua vuosien edestä, kirjoittaa Markkinointiuutisten päätoimittaja Iina Kansonen.

Duunitorin sivustolla haetaan freelanceria tekemään sisällöntuotantoa tekoälyllä. Työtehtäviin kerrotaan kuuluvan ”artikkelien ja niiden metakuvausten kirjoittaminen tekoälyn avulla ja annettujen ohjeiden mukaisesti”.

Palkaksi luvataan ”kilpailukykyinen korvaus”. Se on kolme euroa per artikkeli. Siis kolme euroa yhdestä artikkelista. Ja sitä kutsutaan kilpailukykyiseksi korvaukseksi!

MAINOS

Luin ilmoituksen pöyristyneenä. Seuraavaksi tietysti Googlasin yrityksen, joka yrittää ostaa freelancerin pilkkahinnalla. Harmi kyllä yrityksestä ei selvinnyt juuri mitään. Se ei lisännyt luottamustani hakemusta ja yritystä kohtaan.

Jokainen meistä on kuullut, miten tekoäly tulee ja vie meidän työmme. Ei kuitenkaan kannata erehtyä luulemaan, että tässä olisi kyse siitä. Kyse on siitä, ettei kirjoittajan ammattitaitoa pidetä arvossa eikä kirjoittajan työtä osata hinnoitella.

Yhdenkään kirjoittajan työn arvo ei ole kolme euroa artikkelilta. Ei, vaikka apuna olisi tekoäly tai kokemusta ei olisi vielä ehtinyt karttua vuosien edestä.

Tekoäly ja sen vaikutukset työelämään mietityttävät ja jopa pelottavat monia. Paljon pelottavampaa on kuitenkin se, jos pyrimme hyödyntämään noita pelkoja ja tekoälyn ympärillä leijuvaa epävarmuutta tällaisin tavoin.

Kolmen euron palkkio on asia, mitä kukaan ei halua tekoälyltä. Pidetään yhdessä huoli siitä, että sitä ei kukaan saakaan. 

Iina Kansonen on MarkkinointiUutisten päätoimittaja ja freelancerinakin töitä tekevä viestintäalan yksinyrittäjä.