Canva Pty Ltd
Digitaalisuus

EU:n tekoälyasetus pyrkii rajoittamaan tekoälyn käyttöä – oikeusriidoilta tuskin vältytään

19.1.2024 11:35
Mitra Vasara
The New York Times haastoi joulukuussa Open AI:n oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. Euroopan unionissa ei toistaiseksi ole vireillä tekoälyyn ja tekijänoikeuksiin liittyviä kanteita.

EU on näyttämässä muulle maailmalle esimerkkiä tekoälyasetuksellaan (AI Act), jolla pyritään rajoittamaan nopeasti kehittyvän tekoälyn käyttöä. Kyseessä olisi ensimmäinen säädös laatuaan.

Euroopan unionin päättäjät sopivat uudesta, laajasta tekoälyn käytön sääntelyyn pureutuvasta laista joulukuussa 2023. Asetuksen lopullista sisältöä ei ole julkistettu, joten ei vielä ole tiedossa, ottaako se kantaa tekijänoikeuskysymyksiin.

The New York Times (NYT) haastoi joulukuussa 2023 Open AI:n ja Microsoftin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. NYT:n mukaan yhtiöt ovat kopioineet ja käyttäneet ilman lupaa lehden tekijänoikeudella suojattuja sisältöjä ja hyödyntäneet niitä tekoälymalliensa, kuten ChatGPT:n, kouluttamiseen. Yhdysvaltalaislehti on sitä mieltä, että sen valtavia panostuksia journalismiin käytetään nyt korvaavien tuotteiden luomiseen.

Muitakin vastaavalaisia tekoälyyn ja tekijänoikeuksiin liittyviä riitoja on käynnissä. Muun muassa Britanniassa kuvapankkipalvelu Getty Images syyttää kanteissaan Stability AI:ta tekijänoikeudella suojatun aineiston käyttämisestä Stable Diffusion -tekoälysovelluksen koulutusdatana ilman lupaa. Immateriaalioikeuksiin keskittyvän Kolster Oy:n IP-juristi Jussi Ilvonen arvelee yrityksen tiedotteessa, että tekoälyyn liittyviä tekijänoikeusriitoja ratkotaan ympäri maailmaa vielä pitkään.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– NYT:n tapaus on odotettua kuplintaa ja seurausta siitä, ettei tekoälyn käyttöä ole Yhdysvalloissa tai muuallakaan vielä juurikaan säädelty eikä aiheeseen liittyvää oikeuskäytäntöä ole syntynyt, Iivonen sanoo.

Euroopan unionissa ei toistaiseksi ole vireillä vastaavia tekoälyyn ja tekijänoikeuksiin liittyviä kanteita. Oikeusriidoilta tuskin silti vältytään tulevaisuudessa täälläkään.

– NYT:n tapauksessa ydinkysymys näyttää olevan, katsooko tuomioistuin tekoälyä kehittäneiden yhtiöiden toiminnan sallituksi fair use – eli kohtuullisen käytön periaatteen nojalla. EU:ssa ja Suomessa lainsäädäntö ei tunne fair use-tyyppistä kohtuullisen käytön periaatetta. Tekoälyspesifiä tekijänoikeus- tai muutakaan tekoälysääntelyä ei myöskään ole vielä voimassa EU:ssa. Aukoista huolimatta myös meillä jo nykyinen laki kykenee nähdäkseni tarjoamaan ratkaisuja moniin tekoälyä koskeviin pulmatilanteisiin, Ilvonen kertoo.