Kuvassa vasemmalta Milla Harju, Inca Paatela ja Anita Jarrah. Kuvat: Haastateltavien kotialbumit
Ilmiöt

ūüĒć Et√§kouluttamista s√§hk√∂katkon keskell√§ ja Bolt-kuskista asiakas ‚Äď t√§llaista on suomalaisten markkinointialan yritt√§jien arki ulkomailla

19.2.2024 9:23
Mitra Vasara
Milla Harju, Inca Paatela ja Anita Jarrah työskentelevät joustavilla aikatauluilla - kukin omalla tyylillään.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Markkinointialan tehtävät eivät useinkaan vaadi läsnäoloa toimistolla, mikä mahdollistaa joustavia ratkaisuja työaikojen ja -tilojen suhteen. Markkinointiuutiset haastatteli sähköpostitse kolmea markkinointialan ammattilaista, jotka työskentelevät ulkomailta käsin suomalaisille yrityksille. Milla Harju, Inca Paatela ja Anita Jarrah työskentelevät omissa yrityksissään. Paatela on lisäksi kokopäivätöissä markkinoinnin tehtävissä. 

‚ÄĚKoko Gili Airin saari oli pime√§n√§, kun vedin somemarkkinointi-koulutusta Suomeen co-working -tilan nurkassa‚ÄĚ

Milla Harju

Milla Harju perusti markkinointialan yrityksen muutaman tuhannen euron puskurin voimin, kun hänen määräaikainen työsopimuksensa Suomessa tuli päätökseen kesällä 2022.  

Harju oli haaveillut paikkariippumattomasta työstä jo pitkään, ja yrittäjänä hän pääsi kokeilemaan sitä ensimmäistä kertaa tehdessään muutaman viikon pituiset reissut Portugaliin ja Albaniaan.

Työskenneltyään yrittäjänä reilun vuoden, Harju päätti lähteä pidemmäksi aikaa ulkomaille poikaystävänsä kanssa syyskuussa 2023. Poikaystävä sai opiskelupaikan suomalaisesta ammattikorkeakoulusta, jossa opinnot sai suorittaa täysin etänä.

‚Äď En suunnitellut l√§ht√∂√§ t√∂iden kannalta kovinkaan paljon, Ty√∂ni on ollut koko yritt√§jyyden ajan sellaista, ett√§ voin tehd√§ sit√§ mist√§ tahansa, kunhan on toimiva nettiyhteys., Harju kertoo.

Joitakin valmisteluja täytyi kuitenkin tehdä. Harju vuokrasi asuntonsa, jonka hän jakoi poikaystävänsä kanssa. Pari myös varasi ensimmäisen kuukauden majoitukset etukäteen. He halusivat kierrellä Aasiaa, eivät asettua pidemmäksi aikaa tiettyyn paikkaan. 

‚Äď Olimme jo aikaisemmin p√§√§tt√§neet viett√§√§ syyskuun Etel√§-Koreassa ja Japanissa. Sielt√§ jatkoimme Kaakkois-Aasiaan, koska el√§minen siell√§ on todella edullista. Jouluksi ja uudeksivuodeksi palasimme Suomeen, ja tammikuun puoliv√§liss√§ matkustimme Kolumbiaan, sill√§ halusin kokea etel√§amerikkalaisen kulttuurin ja opiskella espanjaa, Harju sanoo.

Teen töitä noin viisi tuntia päivässä.

Harju työskentelee keskimäärin viisi tuntia päivässä. Hän tekee pääosin sisältömarkkinointia, esimerkiksi somemanagerointia ja sisällöntuotantoa eri kanaviin. Lisäksi Harju järjestää sisältömarkkinoinnin koulutuksia yrittäjille sekä suunnittelee kotisivuja.

‚Äď Minulla on muutama pidempiaikainen yritysasiakas ja joitakin lyhyempi√§ asiakassuhteita.¬†Omaa yrityst√§ni markkinoin Instagramissa, Linkediniss√§, uutiskirjeiss√§ sek√§ maksuttomien webinaarien avulla. Aikaero tuo toisinaan pieni√§ haasteita asiakastapaamisten ja koulutusten j√§rjest√§miseen, mutta yrit√§n olla itse joustava, Harju kertoo.

Harjulla on osoite Suomessa ja hän maksaa verot, arvonlisäverot ja muut maksut Suomeen. Tämän vuoden pariskunta aikoo luultavasti viettää reissuelämää ja palaa tämän jälkeen Suomeen. Sen jälkeen pari suunnittelee tekevänsä joko lyhyempiä matkoja ulkomaille tai elävänsä reissuelämää asuntoautossa.

Koska Harju tienaa Suomen palkkatason mukaan, matkakohteiden alhainen hintataso mahdollistaa pariskunnalle elämyksiä. He ovat esimerkiksi käyneet laitesukelluskurssin Thaimaassa ja kokeilleet varjoliitämistä Indonesian Lombokilla.  

Reissaamisen varjopuoleksi Harju kokee pysyvien ja syvien ystävyyssuhteiden muodostamisen. Harju kokee myös uuvuttavana paikanvaihdokset, joiden yhteydessä kaikki tavarat pitää kuljettaa mukanaan, sekä sen, että elämä pitää jatkuvasti aloittaa alusta.

Harju kertoo etätyön haasteista Indonesiassa:

‚Äď Olimme Gili Air -saarella viikon. Nettiyhteydet toimivat siell√§ monessa paikassa hyvin, mutta saarella oli usein s√§hk√∂katkoja. Minun piti yhten√§ iltana pit√§√§ koulutus parille yritt√§j√§lle, kun s√§hk√∂katko osui juuri siihen aikaan ja kesti yll√§tt√§v√§n pitk√§√§n. Saarella oli ihan pilkkopime√§√§, mutta onneksi mobiilidatan kautta sain netin toimimaan. Pidin sitten koulutuksen t√§ysin pime√§ss√§. Minulla oli slaidit valmiina, joten pimeys ei onneksi hirve√§sti haitannut. Oli vain huvittava tilanne, kun koko saari oli ihan pime√§n√§ ja itse vedin somemarkkinointi-koulutusta Suomeen pime√§n co-working -tilan nurkassa. Mutta t√§st√§kin selvisin ja sain koulutuksen pakettiin!

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

‚ÄĚSuomessa minulla ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia kehitt√§√§ ammattitaitoani markkinointialalla‚ÄĚ

Inca Paatela

Inca Paatela muutti Tallinnaan viime vuonna haaveiltuaan ulkomailla työskentelystä useamman vuoden ajan. Hän oli aikaisemmin työskennellyt digimarkkinoinnin asiantuntijatehtävissä niin in-house-tiimeissä kuin markkinointitoimistoissakin. Lisäksi Paatela oli toiminut päivätöidensä ohella markkinointialan freelancerina vuodesta 2017 alkaen.

Viime vuoden lopulla Paatela alkoi hakea töitä ulkomailta ja kertoo päässeensä kymmeniin työhaastatteluihin. Nyt hän on päivätöissä markkinoinnin asiantuntijana Tallinnassa. Paatela toimii edelleen myös osa-aikaisena markkinoinnin freelancerina.

‚Äď Muutto ulkomaille sujui luontevasti. Olin jo pidemm√§n aikaa kokenut, ett√§ Suomessa minulla ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia kehitt√§√§ ammattitaitoani markkinoinnin alalla. Halusin selvitt√§√§, mit√§ kansainv√§linen kentt√§ voisi tarjota, Paatela kertoo.¬†

Eihän Tallinnaa turhaan kutsuta Baltian startup-pääkaupungiksi. 

Paatela alkoi säästää muuttoa varten hyvissä ajoin varautuakseen yllättäviin tilanteisiin. Hän myi myös kaiken omaisuutensa ennen lähtöään ja hankki Tallinnasta vuokra-asunnon kalustettuna.

‚Äď Ty√∂tilanteeni on nyt minulle ihanteellinen. Saan toteuttaa osaamistani niin p√§iv√§t√∂iss√§ asiantuntijana kuin markkinoinnin freelancerina. Markkinointialalla on helppo perustaa oma yritys p√§iv√§t√∂iden oheen ja tehd√§ keikkaa freelancerina, Paatela sanoo.¬†

Paatela käy usein Helsingissä tapaamassa ystäviään ja perhettään.

‚Äď P√§iv√§ty√∂ tuo varmuutta ja turvaa ulkomailla asuessa. Oma yritykseni ei tuota viel√§ niin paljon, ett√§ pystyisin ty√∂skentelem√§√§n vain itselleni, mutta se on tulevaisuuden tavoitteeni, Paatela kertoo.

Viron ilmapiirin Paatela on kokenut inspiroivana.

‚Äď Virossa on paljon yritt√§jyyteen kannustavampi ilmapiiri kuin Suomessa. T√§√§ll√§ toinen yritt√§j√§ tukee toista yritt√§j√§√§. Lis√§ksi Virossa on kansainv√§lisempi toimintamalli tehd√§ liiketoimintaa. Yrityksi√§ palvellaan heti alusta alkaen englannin kielell√§. Eih√§n Tallinnaa turhaan kutsuta Baltian startup-p√§√§kaupungiksi. En ole t√∂rm√§nnyt viel√§ suuriin haasteisiin yritt√§j√§n√§ Virossa. Toki t√§√§ll√§ ei ole samoja joustavia yritysmalleja, kuten Suomessa kevytyritt√§jyys. Lis√§ksi t√§√§ll√§ tulee olla muutama tuhat euroa varoja yrityksen perustamiseen, Paatela toteaa.

Töitä mieluummin kuin Netflixiä 

Paatelan p√§iv√§ty√∂h√∂n kuuluu muun muassa maksetun mainonnan tuottamista, hakukoneoptimointia ja sis√§lt√∂suunnittelua eli perinteisi√§ digimarkkinointiasiantuntijan ty√∂teht√§vi√§. Suurin osa Paatelan vapaa-ajasta menee freelancerin t√∂iss√§. P√§iv√§t√∂iss√§ Paatela on 37,5 tuntia viikossa. H√§nell√§ on my√∂s freelancer-sopimusty√∂, johon h√§n k√§ytt√§√§ noin 15‚Äď20 tuntia kuukaudessa. Oman yrityksen ty√∂tunteja Paatela ei edes laske, mutta sanoo olevansa t√∂iss√§ ‚ÄĚl√§hes koko ajan‚ÄĚ.

‚Äď Markkinointi on intohimoni. Jos minun pit√§√§ valita, katsonko Netflixi√§ vai teenk√∂ t√∂it√§, niin valitsen aina ty√∂t. Koska ty√∂skentelen 90-prosenttisesti et√§n√§, ei ty√∂n kuormittavuutta ole juurikaan. T√§m√§ tapa ty√∂skennell√§ sopii minulle, koska olen aikaisemmissa ty√∂paikoissani Suomessa palanut loppuun. Nyt minusta tuntuu, ett√§ el√§m√§ni kulkee hyv√§ss√§ balanssissa, Paatela kertoo.

Oman yrityksensä asiakkaat Paatela on löytänyt suurimmaksi osaksi suosittelujen kautta. Lisäksi hän hyödyntää hakukoneoptimointia ja maksettua mainontaa uusasiakashankinnassa. Koska Paatelalla on kasvutavoitteita yrityksensä suhteen, pohtii hän jatkuvasti uusia tapoja tavoittaa potentiaalisia asiakkaita.

‚Äď Suunnittelen yrityksen siirt√§mist√§ Viroon nyt, kun asun t√§√§ll√§. Suurin osa asiakkaistani toimii Suomessa, joten paperity√∂t ja verot hoituvat edelleen Suomeen. En ole ainakaan viel√§ kokenut yht√§l√∂ss√§ haasteita, Paatela toteaa.

Intohimo markkinointiin johti Paatelan myös yllättävään asiakashankintaan.

‚Äď Kerran Bolt-kuski tuli hakemaan minua satamasta. Aloimme jutella niit√§ n√§it√§ matkalla. Kuski kertoi omasta startup-yrityksest√§√§n ja haasteista sen markkinoinnissa. Kun h√§n kuuli, ett√§ olen alan yritt√§j√§, sovimme jatkoa keskustelulle. Nykyisin t√§m√§ samainen Bolt-kuski on yritykseni asiakas. Markkinoinnin avulla pystyin auttamaan h√§nen startup-yrityst√§√§n kasvamaan niin, ett√§ h√§n ei en√§√§ ty√∂skentele Bolt-kuskina, vaan on onnistunut jo palkkaamaan muutaman uuden ty√∂ntekij√§n. Olen todella iloinen, ett√§ olen saanut olla osa h√§nen yrityksens√§ kasvutarinaa.

‚ÄĚEnsimm√§iset viisi vuotta koin, ett√§ kaikki on vain v√§liaikaista‚ÄĚ

Anita Jarrah

Anita Jarrah muutti Viroon vuonna 2014. Hän oli tehnyt jo tovin töitä media-alalla eri mediataloissa ja kaipasi uusia haasteita. Jarrah oli myös haaveillut jo pitkään ulkomaille muutosta, mutta harkitsi silti Suomesta lähtöä parin vuoden ajan.  

‚Äď L√§hdimme aluksi puolisoni kanssa t√∂iden per√§ss√§ Viroon. Ihastuin maahan ja sen luontoon. Useat paikalliset tutut ja yst√§v√§t kannustivat muuttoon. Rahaa oli ehtinyt kerty√§ siin√§ kohtaa jo s√§√§st√∂√∂n, ja meill√§ oli useita varasuunnitelmia, Jarrah sanoo.

Muuttaessaan Viroon Jarrahilla oli valmiina sekä työ että yritys. Suomessa Jarrah oli tehnyt markkinointiprojekteja isolle kansainväliselle hiusbrändille oman yrityksensä nimiin. Muutettuaan Tallinnaan hän aloitti samaisen brändin maajohtajana Virossa. Jarrah työskenteli edelleen oman yrityksensä kautta. Hän teki some-markkinointia myös laivayhtiöille ja ravintoloille, eli hän ei hypännyt yhden työn varaan.

‚Äď Kuopuksemme syntyi Suomessa. T√§m√§n j√§lkeen p√§√§timme pakata kaikki tavarat uudelleen ja muutimme Espanjaan. T√§m√§n rundin olemme tehneet jo kahdesti, eli pari talvea siell√§ ja aina pari vuotta Tallinnassa. Voisin tehd√§ t√§m√§n taas jos muut perheenj√§senet haluavat viel√§ muuttaa. Nyt olemme kuitenkin hieman sidoksissa Tallinnaan lasten koulun alettua, Jarrah kertoo.

Ulkomailla työskentely on antanut Jarrahille paljon. Erityismaininnan häneltä saavat virolaiset ihmiset ja yrittäjäystävällinen ympäristö. Huonoja puolia reissuelämässä ovat Jarrahin mielestä olleet hetkittäinen yksinäisyys ja hyvien työprojektien löytäminen:

‚Äď Aina ei ole ollut helppo l√∂yt√§√§ uusia projekteja, jossa olisi kaikki palaset kohdillaan. Olen joutunut tekem√§√§n my√∂s kompromisseja. Olen halunnut olla varma projektista ja ihmisist√§, ennen kuin olen hyp√§nnyt niihin mukaan.

Maailmalla ikävöin aina Tallinnaa, mutta toki myös perhettäni Suomessa.

Vaikein paikka Jarrahin ulkomaan uralla liittyi työpaikkaan, jossa hän aloitti: 

‚Äď Kansainv√§linen hiusbr√§ndi, jolle ty√∂skentelin, ostettiin. Br√§ndi vet√§ytyi lopulta kokonaan pois Viron markkinalta. Meille annettiin vain muutama viikko aikaa ajaa yritystoiminta alas.

Tällä hetkellä Jarrah tekee erilaisia markkinoinnin ja myynnin projekteja. Hän työskentelee kokoaikaisesti ja on asettunut perheensä kanssa 25 minuutin matkan päähän Tallinnan keskustasta.

‚Äď Olen yhden naisen pieni markkinointitoimisto. Yhdist√§n virolaiset yritykset suomalaisten medioiden kanssa. Viime vuonna t√§ydensin my√∂s SEO-osaamistani, ja uskon saavani sill√§ etumatkaa erilaisissa sis√§lt√∂projekteissa, Jarrah kertoo.

Työssään hän yhdistää esimerkiksi hotelli-ja ravintola-alan yrityksiä tai vaikkapa suomalaisia vaikuttajia toisiinsa. Tällä hetkellä Jarrah markkinoi omia palveluitaan lähinnä henkilökohtaisella myyntityöllä. Myös jatkuva verkostoituminen on hänelle tärkeää. Jarrahin mielestä Viron ja Suomen väliä on vaivatonta matkustaa, ja hän käy toisinaan tapaamisissa Helsingissä. Espanjan aikoina töiden sovittelu oli toisinaan haastavampaa: 

‚Äď Espanjasta Suomeen ty√∂skennelless√§ni yhden tunnin aikaerollakin oli merkityst√§. T√§m√§ johtui usein v√§√§rinymm√§rryksist√§ ja v√§√§rist√§ kalenterimerkinn√∂ist√§. Useasti itse aiheutettua s√§√§t√∂√§. Espanjasta ei l√§hdettyk√§√§n ihan niin helposti tapaamisiin Helsinkiin ja puhelimen kuuluvuus oli heikko vuorenrinteell√§. Netti toimii kuitenkin et√§palavereihin Espanjasta k√§sin erinomaisesti, Jarrah muistelee.¬†

Jarrahin kokemuksen mukaan Virossa ihmiset tuntevat toisensa suhteellisen hyvin, mikä helpottaa verkostoitumista.

‚Äď Kun ajattelet jotakuta, niin h√§n saattaa tulla seuraavassa kadunkulmassa vastaan. Joskus Tallinna on n√§in ihanan pieni. Tallinnassa lounaita ei sovita monen viikon p√§√§h√§n, Jarrah kuvailee.

‚Äď Ensimm√§iset viisi vuotta koin, ett√§ kaikki on vain v√§liaikaista. Kun muutimme Espanjasta takaisin Tallinnaan, koin, ett√§ t√§√§ll√§ on hyv√§ olla ja helpompi suunnitella tulevaa. Maailmalla ik√§v√∂in aina Tallinnaa, mutta toki my√∂s perhett√§ni Suomessa. Olisi mahtavaa viett√§√§ enemm√§n aikaa Suomessa tai muuttaa vaikkapa kes√§ksi Suomeen. Sitten taas n√§kisi, mihin syd√§n meit√§ vie, Jarrah toteaa lopuksi.