Canva Pty Ltd
Ilmiöt

Eroottisia podcasteja toivotaan lisää – 62 prosenttia suomalaisista valmiita maksamaan podcast-sisällöstä

14.3.2024 10:26
Mitra Vasara
Podasteja kuunnellaan jopa saunassa, suihkussa ja nukkumaan mennessä.

Podimon Norstatilla teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan podcastien ammattimaisuudelle annetaan koko ajan enemmän arvoa, sillä 62 prosenttia podcasteja kuuntelevista suomalaisista olisi valmis maksamaan niistä. Viihde- ja ajankohtaisaiheet kiinnostavat yhä enemmän. Podasteja kuunnellaan kodin ja ulkoilun ohella jopa saunassa, suihkussa ja nukkumaan mennessä.

Podcast- ja äänikirjapalvelu Podimon vuosittaisessa Suomalaiset ja podcastit -tutkimuksessa kysyttiin podcasteja vähintään kerran kuussa kuuntelevilta suomalaisilta heidän podcastien kulutustottumuksistaan. Norstatin helmikuussa 2024 Podimolle toteuttamaan kyselyyn vastasi 1025 suomalaista 15–64-vuotiasta joka puolelta maata.

Suomalaiset podcastien kuuntelijat ovat aktiivisia ja uskollisia. Vähintään viikoittain podcasteja kuuntelevia oli 72 prosenttia vastaajista. 37 prosenttia vastaajista kuuntelee useita kertoja viikossa. Kaikkiaan 83 prosenttia kertoi kuuntelevansa useimmiten suosikkipodcastejaan ja 26 prosenttia vastaajista kuuntelee aina suosikkipodcastinsa jokaisen jakson. 

Kyllähän vastustusta oli melko tavalla silloin, kun maksullisia podcasteja alkoi ilmestyä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Tutkimukseen osallistujia pyydettiin rankkaamaan omat suosikit podcastien tekijöistä. Top 10 -listalle nousivat Antti Holma, Aki Linnanahde, Jaajo Linnonmaa, Niko Saarinen, Mika “Immu” Ilmén, Sointu Borg, Janni Hussi, Paula Noronen, Pilvi Hämäläinen ja Sita Salminen

Podcastien laadukkuudesta ollaan koko ajan valmiimpia myös maksamaan

Vuoden 2024 kyselyssä 62 prosenttia vastaajista kertoi olevansa valmiita maksamaan podcasteista, mikäli se joko varmistaa sen, että tekijät saavat työstä ansaitsemansa palkkion tai hinta on tarpeeksi edullinen. Edellisvuoden tutkimuksessa vastaava prosenttiluku oli 49. Nuoremmat ovat halukkaampia maksamaan kuin iäkkäämmät kanssakansalaiset: 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä 71 prosenttia olisi valmiita maksamaan podcasteista.    

– Kyllähän vastustusta oli melko tavalla silloin kun maksullisia podcasteja alkoi ilmestyä. Se on täysin ymmärrettävää, sillä podcastit oli totuttu saamaan ilmaiseksi. Podcastien laatu kasvaa ja harvoin laatua on ilman korvausta saatavilla millään muullakaan alalla, Podimon maajohtaja Johannes Saukko kommentoi.
Podcasteja kuunnellaan usein samaan aikaan muun tekemisen kanssa: 44 prosenttia vastasi kuuntelevansa podcasteja kotiaskareita tehdessä, 39 prosenttia ollessaan kävelyllä tai ulkoillessaan, 29 prosenttia ajaessaan autoa, 24 prosenttia julkisilla matkustaessaan ja 24 prosenttia nukkumaan mennessään.

Sisällöissä lisää kulutettavaa toivotaan eniten huumorin, true crimen ja hyvinvoinnin ja terveyden saralla. Eroottiset podcastit ovat suosittuja monissa Keski-Euroopan maissa, mutta Suomessa tarjontaa on vielä hyvin niukasti. Vastaajista 16 prosenttia toivoikin lisää eroottista kuunneltavaa. Eroottisia podcasteja kuunneltaisiin pääasiassa siksi, että aihe on mielenkiintoinen ja kiihottava, ja jotta podcastit tarjoaisivat hyviä vinkkejä. Myös vaihtoehto ”miksi en kuuntelisi?” sai paljon ääniä.  

– Täytyy myöntää, että hieman jopa yllätyin kiinnostuksesta eroottisiin podcasteihin, mutta tämäkin osoittaa, että podcastit taipuvat moneen ja kaikki eIämän osa-alueet voivat olla edustettuina myös podcasteissa, Saukko jatkaa.

Podcast-genreissä eniten suosiotaan edellisvuoteen nähden kasvattivat viihde, joka nousi 14 prosenttiyksikköä, kymmenen prosentin nousuun yltänyt uutiset ja ajankohtaiset ja huumori 8 prosentin nousulla. True crime on edelleen suosittua, mutta sen suosio laski kolme prosenttiyksikköä vuoteen 2023 nähden.  

Tutkimukseen osallistujilta kysyttiin myös erikoisia paikkoja, joissa he ovat kuunnelleet podcasteja. Useimmin toistuvia vastauksia olivat vessassa, saunassa ja suihkussa.