Mö Chavren kehittäjät Elina Nikupaavo ja Annamari Jukkola. Kuva: Mö
Ilmiöt

Elintarvikeinnovaatio Mö Chavre sai 10 000 euron palkinnon, mutta mitä ihmettä se oikein on?

19.4.2024 15:11
Mitra Vasara
Palkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Ruokamessujen avajaisissa Helsingin Messukeskuksessa jaettiin torstaina uusi Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinto, jonka sai Mö Chavre – kaurapohjainen vaihtoehto vuohenjuustolle. 10 000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Palkintoraadin perusteluissa korostettiin Mö Chavren teknologista osaamista ja innovointia tuotekehityksessä. Raadin mukaan Chavre on myös hieno esimerkki suomalaisesta vientikelpoisesta tuotteesta, jollaista ei ole nähty aiemmin.

Raati kehuu tuotteen onnistuneen maistuvan vegaanisen juustokorvikkeen valmistamisessa. Lisäksi raadin mukaan Mö Chavre on terveyden kannalta mainio vaihtoehto, sillä siinä on hyvä ravintosisältö ja vain vähän kolesterolia nostavaa rasvaa.

– Saamamme palaute on ollut erittäin positiivista ja sen perusteella moni kuluttaja on iloisesti yllättynyt tuotteen aidosta vuohenjuustomaisesta mausta sekä rakenteesta, Mö:n toimitusjohtaja ja perustaja Annamari Jukkola sanoo tiedotteessa.

Kasvipohjainen ruoka on ollut trendinä jo pidemmän aikaa mutta kaivannut uusia läpimurtoja, jotka veisivät kehitystä eteenpäin ja laajentaisivat tuotteiden käyttäjäkuntaa.

Chavre on valmistusmenetelmältään teknologinen uutuus kasvipohjaisten juustojen joukossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Chavre on valmistusmenetelmältään teknologinen uutuus kasvipohjaisten juustojen joukossa. Olemme tiettävästi ainoa toimija maailmassa, joka valmistaa kaurasta vuohenjuuston kaltaista tuotetta, Jukkola jatkaa.

Eläinperäisiä tuotteita muistuttavat vegaaniset tuotteet auttavat myös sekasyöjiä hakeutumaan uusien kasvipohjaisten tuotteiden pariin.

Mö Chavren kehittämiseen vaikutti alun perin yrityksen kokemus siitä, ettei vastaavaa tuotetta löytynyt vielä markkinoilta.

– Mietimme, kuinka upeaa olisi luoda vegaaninen vuohenjuusto suomalaisesta kaurasta! Mö on kotimaisten kauravuustojen edelläkävijä ja pioneeri. Tajusimme heti, että tämä rokkaisi kovaa niin kuluttajamyynnissä kuin horeca-sektorilla, iloitsee Mö:n tuotekehittäjä Elina Nikupaavo tiedotteessa.

Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon tarkoituksena on nostaa vuosittain esille uusia ideoita sekä kannustaa alan toimijoita kehittämään kuluttajien arkea ja juhlaa helpottavia ratkaisuja.

Varsinaisen palkinnon lisäksi raati jakoi kaksi kunniamainintaa, jotka menivät Fazerin Taste the Future -makeislevylle ja Eleplant Kasvivoimaa -levitteelle.

Taste the Future -makeislevyn valmistuksessa ei käytetä lainkaan kaakaota, vaan se valmistetaan mallastetusta suomalaisesta viljasta. Tuotteen hiilijalanjäljen arvioidaan olevan merkittävästi pienempi kuin perinteisellä suklaalla.

Eleplant on puolestaan Suomessa valmistettu voin haastaja, joka ei sisällä laktoosia, palmuöljyä eikä säilöntäaineita.