Duunitori
Luovuus

Duunitorin poikkeuksellinen konsepti on kerännyt jo yli 15 miljoonaa näyttökertaa – kaupallinen johtaja Lauri Iso-Markku kertoo, mihin menestys perustuu

7.4.2022 9:25
Toni Rajamäki
Vuoden mittaisesta #Koeaika-projektista tuli jättimenestys, jolle suunnitellaan nyt jatkoa.

Rekrytointipalveluita tarjoava Duunitori aloitti viime vuonna mittavan kampanjan, josta syntyi todellinen hitti. #Koeaika-niminen konsepti oli oiva esimerkki innovatiivisuudesta, merkityksellisyydestä, inhimillisestä lähestymistavasta ja monikanavaisuudesta markkinoinnissa.

Työ saikin tunnustusta Grand One -kilpailussa, jossa se on ehdolla Paras digitaalinen sisältömarkkinointi -sarjan voittajaksi. Grand One -gaala käydään tänään.

Kampanja kesti kokonaisen vuoden, ja se päättyi viime helmikuussa. Siinä psykologi Jaakko Sahimaa kokeili vuoden aikana 12 eri työtä viettäen aina kuukauden yhden työnantajan alaisuudessa, ja hänen tekemisiään seurattiin laajasti Duunitorin eri kanavissa. Sahimaa teki konkreettisesti töitä, havainnoi työn arkea psykologina ja työelämän asiantuntijana sekä raportoi havaintojaan yleisölle ja sisäisesti työpaikalla. Hän kokeili työskentelyä muun muassa asiakaspalvelussa, opettajana, hoiva-alalla, rakennusalalla, päiväkodissa, it-alalla ja koti-isänä.

Kampanjasta syntyi kokonainen sarja, jota suuri joukko seurasi sitoutuneena. Duunitorin mukaan sarja on saanut yli 15 miljoonaa näyttökertaa, ja lukema kasvaa koko ajan.

Miksi konsepti oli sitten niin onnistunut? Duunitorin kaupallinen johtaja Lauri Iso-Markku näkee taustalla selkeän syyn.

– Sisällön aitous oli tärkeässä roolissa. Oli Jaakko millä työpaikalla tahansa, hän oli aina työhaalarit päällä tekemässä töitä, eikä vain katsonut vierestä konsultin virassa. Hän meni osaksi tiimejä, Iso-Markku pohtii.

Iso asia oli myös se, että työnkuvat olivat monipuolisia. Välillä Sahimaa toimi myyjänä, välillä opettajana, välillä rakennustyöntekijänä.

– Emme tehneet tätä yksittäiselle ammattiryhmälle, vaan kaikille. Keskeinen asia oli myös se, että sarja tehtiin kaikille suomalaisille, ei vain esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuville.

Lauri Iso-Markku. Kuva: Duunitori

Mielenkiintoisen aiheen ja konseptin ympärillä oli kuitenkin onnistuttava sisältömarkkinoinnissa, jotta sarja osataan myydä yleisölle. Myös siinä Duunitori teki vahvaa jälkeä: sarja näkyi aktiivisesti eri somekanavissa, Duunitorin omassa mediassa ja #Koeaika-projektin omalla sivustolla.

Duunitori onnistui myös PR-vetoisissa kampanjoissaan ja keräsi paljon ansaittua mediaa. Kärkenä oli usein yhteiskunnallisesti merkittävä aihe, jolla luotiin aito kiinnostus suuren yleisön silmissä. Yhtenä aiheesimerkkinä mainittakoon päiväkotityöntekijöiden matalat palkat ja arvostuksen puute.

– Sisällöistä saatiin oikeasti kiinnostavia, ja ne nousivat puheenaiheiksi. Kymmenet mediat tarttuivat lähtöihimme, ja onnistuimme luomaan viraaliefektiä. Meillä on Duunitorilla todella osaavaa porukkaa, ja tietenkin Jaakko teki valtavan työn vuoden aikana, Iso-Markku kiittelee.

Merkityksellisyys on tämän päivän markkinoinnissa kaiken a ja o – ja sitä luodaan yhteiskunnallisesti tärkeillä ja kiinnostavilla aiheilla. Ehkä juuri tästä syystä #Koeaika saavutti näin ison ilmiön.

– Tällä hankkeella rikottiin rekrytointiin liittyviä tabuja. Näytettiin, että rekrytointia voi tehdä aiempaa avoimemmin. Kaikki nuoret eivät edes tiedä, mitä rekrytointi oikeasti on ja mitä töissä pääsee tekemään. Uskon, että materiaaliamme voisi hyödyntää opetusmateriaalina, koska se on kiinnostavaa, mutta etenkin siksi, että asioita käsitellään asiantuntijuuden kautta.

Ikkuna yritysten ja toimialojen arkeen

Duunitorille koko projekti on ollut markkinointia suurempi asia. Iso-Markku jopa sanoo, ettei #Koeaika ollut Duunitorin markkinointikampanja. Duunitori myi kuukausipaikat eri yrityksille ja teki yleishyödyllisellä sisällöllään arvokasta brändimarkkinointia, mutta kaupalliset motiivit eivät olleet missään vaiheessa keskiössä.

– Halusimme mahdollistaa tällaisen projektin ja toimia sille alustana. Halusimme antaa työnantajille ja työntekijöille tilaisuuden olla esillä, Iso-Markku painottaa.

Konsepti sopi Duunitorin brändiin paremmin kuin hyvin, sillä yrityksen tärkeimpiin toimintamalleihin kuuluu aitous.

– Uskomme aitouteen, joka on työnhakijalle tärkeä tekijä. Jos aitous ei näy yrityksen arjessa tai aitoutta ei tehdä näkyväksi, se on ongelma. Työmarkkina on murroksessa, ja osaajista on pulaa, joten yritysten pitää osata kertoa itsestään aidosti. Niin tehdään hyvää rekrytointimarkkinointia.

Iso-Markku näkee, että lukuisissa suomalaisissa yrityksissä on paljon hyvää kerrottavaa, mutta se tulee esiin liian harvoin rekrytointimarkkinoinnissa.

– Meidän tärkein tavoite oli avata ikkuna eri organisaatioiden ja toimialojen arkeen ja kertoa, mitä se työ oikeasti on. Monissa suomalaisissa yrityksissä olisi paljon hyvää kerrottavaa, mutta suomalaiset eivät osaa kertoa niistä asioista tai sitten ei uskalleta kertoa. Välillä tuntuu, ettei edes haluta kertoa. #Koeaika on yksi hyvä esimerkki siitä, miten yrityksen arkea tehdään näkyväksi uniikilla tavalla.

– Ne yritykset, jotka tarjoavat hyvän työntekijäkokemuksen ja kertovat siitä markkinoinnissaan systemaattisesti, menestyvät.

Jaakko Sahimaa työskenteli kuukauden muun muassa R-kioskilla. Kuva: Duunitori

Jatkoa luvassa

Onnistunut projekti on saanut Duunitorin myös pohtimaan jatkoa sarjalle, ja Iso-Markku sanookin, että jotain uutta on luvassa.

– Emme jätä hyvää onnistumista hyödyntämättä, hän kertoo.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että konsepti sopisi myös televisioon, joka on täynnä eri ammattialojen arjessa pyöriviä ohjelmia.

– Sanotaan näin, että tulemme tekemään jotain samantyylistä kuin nyt teimme, mutta aiempaa isommin. Hanke on vielä työpöydällä, mutta ensi vuonna tavoitteena on tehdä sarjaa vieläkin monikanavaisemmin. Siihen liittyy myös massamedia, Iso-Markku paljastaa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)