Mojahid Mottakin / Unsplash
Digitaalisuus

ChatGPT ongelmissa Italiassa – viranomaiset kyseenalaistavat henkilötietojen keräämisen ja lapsille sopimattomat vastaukset

6.4.2023 9:00
Mikko Perttunen
Tietoja kerätään muun muassa algoritmin ”kouluttamista” varten.

Italian tietosuojaviranomainen on asettanut väliaikaisen rajoituksen OpenAI:n ChatGPT-palvelun italialaisten käyttäjien tietojen käsittelylle. ChatGPT:n käyttäjien keskusteluihin ja maksutietoihin kohdistui tietovuoto, joka raportoitiin 20. maaliskuuta.

Italian tietosuojaviranomainen toteaa, että OpenAI ei anna käyttäjille tietoja heidän henkilötietojensa käsittelystä, eikä palvelun laajamittaiselle henkilötietojen keräämiselle ja käsittelylle näytä olevan laillista perustetta. Tietoja kerätään muun muassa algoritmin ”kouluttamista” varten.

Tietosuojaviranomainen korostaa myös, että alustalla ei ole ikävarmennusmekanismia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Tietosuojaviranomainen korostaa myös, että alustalla ei ole ikävarmennusmekanismia, mikä altistaa lapset täysin sopimattomille vastauksille, vaikka palvelun käyttö on väitetysti rajattu yli 13-vuotiaille.

OpenAI ei ole EU:ssa toimiva yritys, mutta sillä on edustaja Euroopan talousalueella. Yrityksen on ilmoitettava Italian tietosuojaviranomaiselle 20 päivän sisällä toimenpiteistä, joita se aikoo tehdä asian korjaamiseksi. Viranomainen varoittaa, että muussa tapauksessa se voi saada sakot, jotka voivat olla jopa 20 miljoonaa euroa tai 4 prosenttia yrityksen vuotuisesta maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.