Jan Sandvik, Apteekkariliitto
Ilmiöt

Apteekkeihin palautetaan vuosittain käyttämättömiä lääkkeitä 81 miljoonan euron edestä – liian suuri pakkauskoko merkittävä syy

20.3.2024 8:30
Mitra Vasara
Määrällisesti eniten palautettiin parasetamolia sisältäviä särkylääkeitä.

Suomalaisilta jää käyttämättä apteekista hankittuja lääkkeitä vuosittain 81 miljoonan euron arvosta. Tieto selviää Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen tuoreesta tutkimuksesta. Mella Louhisalmen tutkimuksessa selvitettiin apteekkeihin palautetun lääkejätteen arvoa, määrää ja syitä palauttamiselle.

Lääkkeitä palauttaneilta asiakkailta kysyttiin paperikyselyllä syitä sille, miksi lääkkeet olivat jääneet käyttämättä. Yleisimmät syyt palauttaa lääkkeitä olivat lääkkeen lyhyt säilyvyysaika avattuna, sairauden tai oireiden parantuminen, lääkepakkauksen tarpeettoman suuri koko sekä lääkkeen vaihto toiseen lääkkeeseen. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suuri pakkauskoko aiheuttaa merkittävän osan kotitalouksilta syntyvästä lääkejätteestä.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten käyttämättä jääneiden lääkkeiden taloudellinen arvo on vuosittain 81 miljoonaa euroa. Tästä Kela-korvausten arvo eli yhteiskunnan osuus on 43 miljoonaa euroa. Lääkejäte aiheuttaa merkittäviä kustannuksia yksilöille ja yhteiskunnalle sekä haittoja ympäristölle.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Suomen Apteekkariliiton mukaan yksi keino lääkejätteen vähentämiseen olisi se, että uusi lääkehoito aloitettaisiin aina pienimmällä pakkauskoolla ja yhdellä pakkauksella. Tämä edellyttäisi, että lääkeyritykset hakisivat korvattavuuden piiriin kattavasti myös pienet lääkepakkaukset.

Kun asiakkaan vuosiomavastuu on täynnä, moni ostaa apteekista sellaisiakin korvattavia lääkkeitä ja perusvoiteita, joita ei tarvitse.  

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa oli mukana yhteensä 82 apteekkia toukokuussa 2022. 

Kolmen päivän tutkimusjakson aikana apteekkeihin palautettiin yli 5 000 lääkettä, joista 66 prosenttia reseptilääkkeitä ja 49 prosenttia Kelan korvaamia. 

Lääkkeiden lisäksi palautettiin myös ravintolisiä, CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita ja muita tuotteita.

Määrällisesti eniten palautettiin parasetamolia sisältäviä särkylääkeitä.

Lääkejätteet on määritelty vaarallisiksi jätteiksi, sillä ne voivat olla pieninäkin pitoisuuksina haitallisia ihmisille, eläimille ja ympäristölle.

Huonoin vaihtoehto on kaataa lääkkeet viemäriin, josta ne voivat kulkeutua pelloille ja luonnonvesiin.

Käyttämättä jääneet lääkkeet tulisi aina palauttaa apteekkiin.