Canva Pty Ltd.
Ilmiöt

4–6 tarkoin valittua kysymystä voi riittää – rekrytointi ilman ansioluetteloa tai hakemuskirjettä toi DNA:lle viime vuonna ennätysmäärän hakijoita

22.1.2024 14:32
Mitra Vasara
Duunitorin tutkimuksen mukaan jopa 20 prosenttia hakijoista saattaa jättää hakematta itselleen sopivaa tehtävää, jos hakeminen vaikuttaa hankalalta.

DNA jatkaa viime vuonna aloittamaansa käytäntöä ja rekrytoi kaikki kesätyöntekijät pyytämättä heiltä ansioluetteloa tai hakemuskirjettä. Työpaikkailmoituksesta pääsee vastaamaan muutamaan lyhyeen, haettavan tehtävän kannalta tarkasti mietittyyn kysymykseen. 

Ensimmäisen kerran DNA kokeili rekrytointia ilman ansioluetteloa ja hakemuskirjettä yhteistyössä Duunitorin kanssa jo syksyllä 2020. Tämän jälkeen Duunitorin Dialogi-työkalua on DNA:lla käytetty perinteisen rekrytointitavan rinnalla lukuisissa rekrytoinneissa. Viime vuonna DNA palkkasi kaikki kesätyöntekijänsä pyytämättä heiltä ansioluetteloa tai hakemuskirjettä. Osa kesätyöhauista toteutettiin Dialogi-työkalulla, osa muilla vastaavilla ratkaisuilla, kuitenkin aina ilman ansioluetteloa tai hakemuskirjettä. Tänä vuonna DNA palkkaa noin sata kesätyöntekijää.

Valitettavan usein rekrytointi on jämähtänyt viime vuosituhannelle.

– Viime vuoden tulokset puhuvat puolestaan, sillä saimme avoimiin kesätyöpaikkoihimme tuhansia hakemuksia – siis ennätysmäärän. Määrän lisäksi olimme tyytyväisiä hakemusten erinomaiseen laatuun, josta saimme kiitosta myös rekrytoivilta esihenkilöiltä. Työnhakijoille hakeminen oli kevyttä ja nopeaa, mutta kaiken olennaisen sai silti sanottua, kertoo DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen tiedotteessa.

– Vaikka etsimmekin osaan kesätyöpaikkoja hieman kokeneempia tekijöitä, moni kesätyötä hakeva on vielä melko alkuvaiheessa uraansa. Tällöin ansioluettelolla ja aikaisemmalla työhistorialla ei ole niin suurta painoarvoa rekrytoinnissa, vaan tärkeintä on tunnistaa keskeinen osaaminen ja hakijan potentiaali, jatkaa Rissanen.

MAINOS
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Hakutavassa keskitytään tehtävän kannalta vain olennaisiin kysymyksiin. Esimerkiksi ikää ja sukupuolta ei kysytä. Vaikka hakemuksia tuleekin merkittävästi aikaisempaa enemmän, on hakijoiden seulonta myös työnantajan näkökulmasta nopeampaa ja tehokkaampaa, kun tehtävän kannalta epäolennaisia tietoja ei ole mukana.

Duunitorin kehitystyön ja kokemuksen perusteella 4–6 tarkoin valittua kysymystä riittää mainiosti lupaavimpien hakijoiden tunnistamiseen. Tämän jälkeen hakijoita lähestytään esimerkiksi lyhyen jatkotehtävän tai puhelinhaastattelun muodossa.

– Työnhakijat ovat erittäin turhautuneita työnhaun monimutkaisuuteen. Tutkimuksemme mukaan jopa 20 prosenttia hakijoista saattaa jättää hakematta itselleen sopivaa tehtävää, jos hakeminen vaikuttaa hankalalta. Tämä on vakava ongelma – etenkin, kun ottaa huomioon lukuisia aloja ja työnantajia riivaavan työvoimapulan, kertoo Duunitorin kaupallinen johtaja Lauri Iso-Markku.

Duunitori luopui itsekin ansioluetteloista ja hakemuskirjeistä omissa rekrytoinneissaan jo nelisen vuotta sitten.

– Valitettavan usein rekrytointi on jämähtänyt viime vuosituhannelle. Hakemisen monimutkaisuus on erityisen harmillista kesätyönhaussa. Pahimmillaan nuoret näkevät valtavasti vaivaa eivätkä saa edes mitään vastausta työnantajalta, sanoo Iso-Markku.

MAINOS