Luovuus

ūüĒć 17-vuotias markkinointiyritt√§j√§ Rasmus perustaa pian kolmannen yrityksens√§: ‚ÄĚMit√§ aikaisemmin aloittaa, sit√§ enemm√§n on aikaa kehitty√§‚ÄĚ

Rasmus Kärkkäinen pyörittää kahta yritystä, tekee töitä Bob the Robotilla ja opiskelee lukion lisäksi markkinointia ja yritysjuridiikkaa avoimessa yliopistossa. Pian hänellä on yksi yritys lisää.
Kuva:
Sade √Ėunap
ūüĒć 17-vuotias markkinointiyritt√§j√§ Rasmus perustaa pian kolmannen yrityksens√§: ‚ÄĚMit√§ aikaisemmin aloittaa, sit√§ enemm√§n on aikaa kehitty√§‚ÄĚ

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Lukio-opinnot, kursseja avoimessa yliopistossa, kaksi omaa yritystä, harjoittelua mainostoimisto Bob The Robotilla parina päivänä viikossa ja somemarkkinointia Menevä-taksiyrityksessä. 17-vuotiaan helsinkiläisen Rasmus Kärkkäisen viikko kuulostaa siltä, että siinä on päiviä enemmän kuin seitsemän.

Pian lukion ensimmäisen vuoden Helsingin Kallion lukiossa päättävä Kärkkäinen sanookin kalenterinsa olevan kuin tilkkutäkki, jota täytyy kursia kasaan.  

‚Äď Olen kiitollinen, ett√§ joka paikassa on oltu niin ymm√§rt√§v√§isi√§ ja tuettu tekemist√§ni. My√∂s vanhempani tukevat ja tsemppaavat minua. He ovat ihan eri aloilta, eiv√§tk√§ ole perehtyneet sen syvemmin markkinointiin. Olen saanut rauhassa kokeilla minua kiinnostavia asioita, K√§rkk√§inen kertoo.

Kärkkäisen yrittäjätarina sai alkunsa teatterista.

Hän on harrastanut teatteria seitsemisen vuotta: näytellyt, hoitanut teatterin teknisiä töitä valo- ja äänitekniikan parissa sekä ohjannut 15-vuotiaana lapsille suunnatun Saiturin joulu -musikaalin lohjalaiseen Trala-teatteriin.

Teatterin kautta Kärkkäinen päätyi ääninäyttelemään suomalaisiin lastenelokuviin ja sarjoihin. Hänen ääntään voi kuulla Pokemonissa, Petteri Kaniini -sarjassa sekä lukuisissa suomalaisissa tv-sarjoissa ja valkokankaalla.

"Minulle ei riitä se, että vain ihailen muiden tekemistä. Harjoittelen niin kauan, että opin itsekin."

‚Äď Olen tehnyt dubbaushommia nyt reilut kolme vuotta. Perustin toiminimen, koska se helpotti palkkioiden maksamista, K√§rkk√§inen kertoo.

Hän alkoi tehdä toiminimellään myös verkkosivuprojekteja ja graafista suunnittelua. Nuo taidot Kärkkäinen opetteli itse verkosta.

H√§n kuvailee itse√§√§n ‚ÄĚinnostujatyypiksi‚ÄĚ. Se tarkoittaa K√§rkk√§isen mukaan sit√§, ett√§ n√§hdess√§√§n jotakin kiinnostavaa h√§n haluaa oppia tekem√§√§n saman itse. Jos asiakkaat tarvitsevat jotakin, mit√§ K√§rkk√§inen ei osaa, h√§n opettelee.

‚Äď Minulle ei riit√§ se, ett√§ vain ihailen muiden tekemist√§. Harjoittelen niin kauan, ett√§ opin itsekin.

Ensin pieniä markkinointialan töitä tilasi lähipiiri, sitten Kärkkäisen osaaminen alkoi kiinnostaa muitakin.

Toiminimen lisäksi Kärkkäinen päätyi perustamaan osakeyhtiön. Nykyään hän hoitaa markkinointiin liittyvät työt sen kautta. Kärkkäinen tekee muun muassa verkkosivu- ja verkkokauppaprojekteja, kirjoittamista, konseptointia sekä graafista ja visuaalista suunnittelua.

‚Äď Alaik√§isen py√∂ritt√§m√§n yritystoiminnan hoitaminen onnistui minun tapauksessani lakitekniselt√§ kannalta helpommin osakeyhti√∂muodossa kuin toiminimell√§. Lis√§ksi tavoitteeni on skaalata toimintaa, ja osakeyhti√∂ kasvuvalmiina yhti√∂muotona sopii siihen hyvin, K√§rkk√§inen kertoo.

Hän on iloinen siitä, että pääsi vuodenvaihteessa aloittamaan harjoittelujakson Bob the Robotilla ja oppimaan markkinoinnista entistä enemmän. Se on oikeastaan markkinointiyrittäjä Iina Merikallion ansiota, Kärkkäinen sanoo.

‚Äď Iina on mentoroinut minua, ja h√§nen kanssaan tuli puheeksi, ett√§ minun voisi olla hyv√§ p√§√§st√§ seuraamaan, mit√§ kaikkea isossa mainostoimistossa tehd√§√§n.

Merikallio esitteli Kärkkäisen Bob the Robotin luovalle johtajalle Kari Eilolalle, minkä jälkeen Kärkkäinen pääsi tapaamaan toimiston varatoimitusjohtajan Laura Mertanon. Mertanon kanssa sovittiin harjoittelusta.

Kärkkäinen on hakenut markkinointialan oppia myös Aalto-yliopiston avoimen yliopiston kursseilta sekä muista pienimuotoisemmista koulutuksista ja workshopeista.

‚Äď Avoimen yliopiston kurssit ovat olleet sopivan haastavia. Viime kev√§√§n√§ suoritin ne arvosanoin 4/5.

Nuoresta iästään huolimatta Kärkkäinen ei ole kokenut vähättelyä markkinointimaailmassa.

‚Äď Vaikka olen vasta 17, olen tehnyt paljon erilaisia markkinointialan t√∂it√§. Jos se joskus unohtuu joltakin, minun t√§ytyy vain avata suuni ja kertoa, mit√§ kaikkea jo osaan.

Viime syksynä Kärkkäinen teki töitä markkinoinnin sekä elokuva- ja videotuotannon harjoittelijana Angels Filmsillä. Bob the Robotilla Kärkkäinen on päässyt työskentelemään muun muassa videoiden, konseptoinnin, brändityön, suunnittelun ja kirjoittamisen parissa.

Parhaimmillaan Kärkkäinen sanoo kuitenkin olevansa suurten kokonaisuuksien hahmottamisessa. Kokemus markkinoinnin eri osa-alueista auttaa näkemään asioita monesta perspektiivistä, hän toteaa.

‚Äď Planner-homma ja tuottaminen ovat minun juttujani. Projektinhallinta ja organisointi ovat valttejani ty√∂el√§m√§ss√§, vaikka arkiel√§m√§ss√§ saatan kielt√§m√§tt√§ olla v√§h√§n hajamielinen.

Ikänsä vuoksi Kärkkäiseltä kysellään töissä usein nuorison trendeistä.

‚Äď Joudun sitten itsekin tutkimaan niit√§, sill√§ en tied√§ niist√§ oikein mit√§√§n. En taida olla henkisesti kovin nuori. Yst√§v√§ni kutsuvat minua nuorimmaksi keski-ik√§iseksi, jonka he tiet√§v√§t, K√§rkk√§inen nauraa.

Seuraavaksi hänellä on suunnitelmissa perustaa uusi yritys sekä organisaatio. Niistä Kärkkäinen ei kuitenkaan halua vielä hiiskua kovinkaan paljon. Hän toivoo, että voisi tulevaisuudessa olla apuna muille nuorille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen.

Kärkkäinen toivoo, että voisi tulevaisuudessa olla apuna muille nuorille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen.

‚Äď Nykymaailma on muuttunut tosi paljon siit√§, mit√§ se oli parikymment√§ vuotta sitten. Jos joku on opiskellut vaikkapa koodaamista kymmenen vuotta sitten koulussa, voi olla, ett√§ se sama osaaminen on nyt 16-vuotiaalla, joka on opetellut saman asian netist√§, K√§rkk√§inen sanoo.

Hän kannustaa nuoria tekemään rohkeasti sitä, mikä heitä kiinnostaa.

‚Äď Mit√§ aikaisemmin aloittaa, sit√§ enemm√§n on aikaa kehitty√§ ja tulla hyv√§ksi. Ja sit√§ enemm√§n etumatkaa saa muihin.

Pelkkä osaaminen ei kuitenkaan riitä yrityksen perustamiseen, Kärkkäinen huomauttaa. On osattava myös markkinoida, myydä ja ymmärtää jotakin yrittämisen päälle. Ja siinä Kärkkäinen voi auttaa.

Kärkkäinen ei ole vielä ihan varma, mitä aikoo tehdä lukion jälkeen. Suunnitelmissa on ainakin suorittaa koulu kaikkien muiden projektien ohessa 3,5 vuodessa.

‚Äď Eik√∂h√§n siin√§ ajassa kirkastu, mit√§ haluan jatkossa tehd√§. Ett√§ onko se sitten markkinointia, muotoilua, visuaalista viestint√§√§ vai ehk√§ Teatterikorkeakoulu, K√§rkk√§inen pohtii.

Hän on kiitollinen siitä, että on päässyt jo nyt kokeilemaan niin paljon erilaisia asioita.

‚Äď Monet k√§yv√§t t√§m√§n kokeiluvaiheen l√§pi korkeakouluopintojen aikana ja ty√∂uran alussa. Minulla on ollut hieno mahdollisuus kokeilla kaikenlaista vapaasti jo nyt. Siten on helpompi l√∂yt√§√§ se oma juttu.

Rasmus Kärkkäinen, 17

lukiolainen ja yrittäjä

Tärkein oivallukseni markkinoinnista on se,ettei asioita kannata ajatella liian monimutkaisesti.

Haluaisin oppia, miten luodaan kokonaisvaltaisesti timanttinenbrändi.

Suosikkibrändini on tällä hetkellä suomalainen huonekaluvalmistaja Hakola. On ihailtavaa, miten vähän kuivahtanut brändi uudistui raikkaaksi ja moderniksi. Pidän heidän tuotteistaan, brändistään ja koko tekemisestään.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa