Kuva: Canva Pty Ltd.
Mainonta

Yli puolet suomalaisista äänestäjistä kertoo, että EU:n tiukentuva viherpesusääntely lisää heidän luottamustaan yrityksiin

10.6.2024 9:28
Mikko Perttunen
Suomalaisista vain 6 prosenttia uskoi EU:n varmasti saavuttavan vuoden 2030 ilmastotavoitteensa.

Kierrätysalan yritys Stena Recycling selvitti eilen päättyneiden EU-vaalien alla äänestäjien asenteita ja ajatuksia Unionin ilmastotavoitteisiin liittyvästä sääntelystä. Yrityksen tilaamaan kyselyyn osallistui yhteensä 5000 vastaajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Puolasta.

Yli puolet vastaajista toivoo EU:lta tiukempaa sääntelyä ja seuraamuksia jäsenmaille, jotka eivät noudata ilmastosääntelyä. Suomalaisvastaajista kolmannes on sitä mieltä, että EU:n ei pitäisi tiukentaa tällaista sääntelyä. Heistä valtaosa perusteli vastaustaan kuitenkin sillä, että jokaisen maan tulisi päättää itse ilmastoon ja vastuullisuuteen liittyvistä asioista.

EU:n tuleva vihreän siirtymän kuluttajansuojadirektiivi kieltää yritysten perusteettomat ympäristöväitteet ja muut harhaanjohtavat tuotetiedot. Direktiivin tavoitteena on vaikeuttaa viherpesua, jossa yrityksen vastuullisuustyöstään antamat tiedot eivät ole olennaisia tai todennettavissa.

Suomalaisvastaajista 53 prosenttia kertoo sääntelyn ansiosta luottavansa yrityksiin tältä osin aiempaa enemmän. Vaikutus luottamuksen kasvuun on kuitenkin Suomessa hieman pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Vain 11 prosenttia suomalaisista uskoo luottavansa sääntelyn myötä yrityksiin aiempaa vähemmän.

Vähemmistö vastaajista uskoo EU:n vuoden 2030 ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Suomalaisista vain 6 prosenttia uskoi EU:n varmasti saavuttavan tavoitteensa. Lisäksi 32 prosenttia piti sitä mahdollisena. 53 prosenttia suomalaisvastaajista arvioi, ettei tavoitteita todennäköisesti tai varmasti saavuteta.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Stena Recyclingin tilaamaan ja Ipsoksen toukokuussa 2024 toteuttamaan kyselyyn osallistui 5000 vastaajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Puolasta. Vastaajat olivat 18–65-vuotiaita. Suomesta vastaajia oli 1000.