Mainonta

ūüĒć Viisi asiantuntijaa arvioi suurimpien puolueiden kuntavaalien mainosvideot: ‚ÄĚVetoaa camp-huumorin yst√§viin‚ÄĚ

Minkä puolueen vaalimainos näyttää halvalta, minkä erottuu positiivisuudellaan ja minkä saa aikaan myötähäpeää?
Kuva:
Kuvakaappaus keskustan vaalivideosta
ūüĒć Viisi asiantuntijaa arvioi suurimpien puolueiden kuntavaalien mainosvideot: ‚ÄĚVetoaa camp-huumorin yst√§viin‚ÄĚ

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

MarkkinointiUutiset pyysi viittä markkinointi- ja viestintäalan ammattilaista katsomaan ja kommentoimaan viiden suurimman puolueen kuntavaalien mainosvideot.

Vaalimainoksia kommentoivat Boksin kumppanuusjohtaja Nea Barman, Sanoma B2B:n markkinointipäällikkö Elina Bono, Videolle-toimiston päävideostrategi ja kehitysjohtaja Tapio Haaja, asiakaskokemuksen kehittäjä Ulla Jones sekä copywriter, kolumnisti Anssi Järvinen.

Kokoomuksen vaalivideo

Tapio Haaja: "Tästä videosta tulee vähän halpa fiilis. Split screenillä kikkailu vie huomiota itse viestiltä. Se ei tuo lisäarvoa ja tuntuu päälleliimatulta tehosteelta. Todennäköisesti viestin välittämisen kannalta olisi ollut tehokkaampaa leikata henkilöitä ihan normaalisti peräkkäin."

Ulla Jones: "Tähän videoon on visuaalisesti vaikea tarttua. Kehen pitäisi milläkin hetkellä kohdistaa huomio? Plussaa tekstityksestä.

Koko videon perustana ollut faktuaalinen virhe h√§iritsee. Syd√§n ei ole oikealla. T√§m√§ harmittaa siksi, ett√§ kokoomuksella olisi varmasti paljon, mist√§ puhua. Videon lopetus on kuitenkin √§√§rett√∂m√§n kaunis: ‚ÄĚsyd√§n on oikeassa‚ÄĚ. Voiko tunteita nostaa en√§√§ isompaan rooliin p√§√§t√∂ksen ajurina?"

"Plussaa tekstityksestä."

Elina Bono: "Peruskiva mainos, johon Teams-henkisyys tuo ajankohtaisuutta. Tässä puhutaan ihmiseltä ihmiselle inhimillisellä tavalla. Tutulla ja turvallisella mennään näin epävarmuuden aikoina. Kaikille tuttujen poliitikkojen käyttö mainoksessa toimii hyvin tehokeinona ja huomionherättäjänä."

SDP:n vaalivideo

Anssi Järvinen: Tyylikkäästi toteutettu spotti. Demarit puhuvat niistä konkreettisista asioista, joista kuntavaaleissa äänestetään. Marin on oma viehättävä itsensä, vaikka joutuukin roolissaan tarjoilemaan muille aamiaisia sellaisen nauttimisen sijasta.

Nea Barman: Selke√§sti eniten mainosmainen ja k√§sikirjoitettu video ‚Äď ja ehk√§ v√§h√§n j√§ykk√§ juuri siit√§ syyst√§. Hyv√§n tarinan ja idean hiukan vesitt√§√§ karikatyyrinen ja tasa-arvoa polkeva perinteinen casting. Miksi molemmat duunarit ovat miehi√§? Miksi kaikki jumpparit ovat naisia?

"Sanna Marin on hyvä kameran edessä."

Tapio Haaja: Video on tuotettu hyvin, mutta tunteen tasolla tämä ei oikein liikauttanut. Tässä on ehkä vähän turhan monta pointtia yhdistetty 30 sekunnin mainokseen. Sanna Marin on hyvä kameran edessä.

Perussuomalaisten vaalivideo

Perussuomalaiset tekivät virallisia vaalivideoita jo aikaisemmin tänä vuonna, ja ne painottuivat ehdokashankintaan, kertoo Perussuomalainen-lehden ja sen verkkoversion Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila. Kommentointu video on yksi noista videoista.

Elina Bono: "T√§m√§ ei jotenkin tuntunut aidolta, kun on niin selke√§sti k√§sikirjoitettu. Yhdist√§m√§ll√§ sielt√§ t√§√§lt√§ erilaisia viestej√§ ja irrottamalla ne kontekstista saadaan aikaiseksi vaikutelma Suomesta, mik√§ ei tunnu minulle tutulta. Voi t√§m√§ silti toimia aika laajaan yleis√∂√∂n ‚Äď my√∂s aikaisemmin muita puolueita √§√§nest√§neisiin."

Nea Barman: "Rauhallinen, hyvä tunnelma. Tässä videossa ääni, musiikki ja kuvan leikkaus ovat tasapainossa. Tunnelma melkein voittaa puolelleen, jos ei ole tarkkana itse viestin suhteen."

Ulla Jones: "Askeettinen ja harmaa mainos, jolla kuitenkin haluttiin luoda fiilistä jonkun menneen mutta paremman takaisin saamisesta. En saanut käsitystä, millainen se viestissä ehdotettu vaihtoehto olisi."

"Purralla on selkeä artikulointi ja miellyttävä ääni."

Anssi J√§rvinen: "Mielenkiintoinen liittoutuminen historian ja kansallismielisyyden kanssa: miesp√§√§osassa on Mannerheim. Purralla on selke√§ artikulointi ja miellytt√§v√§ √§√§ni. Mutta ajatus siit√§, ett√§ √§√§nest√§ ‚Äôhyv√§, tavallinen ja turvallinen‚Äô Suomi takaisin, on outo. On nimitt√§in aika vaikea keksi√§ huonoja, ep√§tavallisia ja turvattomia asioita Suomesta ainakaan tilastojen valossa. ‚Äô√Ą√§nest√§ Suomi takaisin‚Äô. Mist√§? Tyylilaji on pelottelu."

Vihreiden vaalivideo

Anssi Järvinen: "Kaunista kuvaa ja fiilistelyä. Monikulttuurista iloa ja luonnonmukaista yhdessäoloa. Videossa on niin kalliolaista hipsterimeinikiä, että se tuntuu täällä 1,5 kilometrin päässä Töölössä perin etäiseltä. Visuaaliseen tarinaan olisi voinut liittää idean. Se on harvoin pahitteeksi.

Liikkuvaa äänestäjää passiivinen väite siitä, että ’huomenna Suomi on vihreä’, ei kiinnosta. Asia vain todetaan, eikä aktivoida toimimaan. Tässä näytelmässä äänestäjä jää statistin osaan."

Ulla Jones: "Tämä on videoista selvästi raikkain, eräänlainen lifestyle-otos. Surullista todeta, että video erottuu monimuotoisuudellaan muista, sillä ei vihreidenkään kannata henkseleitään paukutella sillä, että monimuotoisuus olisi hanskassa."

Tapio Haaja: "Onpa raikas, reipas ja hyväntuulinen. Nopean leikkauksen ja hyvän rytmin ansiosta tämä mainos todennäköisesti toimii YouTubessakin eikä vain televisiossa. Hyvä fiilis ja rytmi. Tuli toiveikas olo.

Videolla puhuttavat asiat ja nähtävät kuvat eivät varsinaisesti tue toisiaan, eli osa asioista menee varmasti ohi ainakin ensimmäisellä katsomisella."

"Tuli toiveikas olo."

Nea Barman: "Erilaiset ihmiset videolla, auringon heikko valo ja hymyt tuovat positiivisuutta. Ja tekstitys ‚Äď kiitos siit√§. Liian lyhyet leikkaukset, nopeatempoinen musiikki ja nopea puhe luovat kuitenkin turhan kiireen tunnun."

Keskustan vaalivideo

Tapio Haaja: "Huumori on vaikea laji. Onhan tässä viraliteettia mahdollisesti saavutettavissa, on tämä video sen verran parodinen pläjäys. Vetoaa varmaan keskustan kannattajiin ja camp-huumorin ystäviin."

"Huumori on vaikea laji."

Elina Bono: "Tämä on keskustan brändimainos. Video on vaalimainokseksi kaupallisen mainoksen kaltainen. Metafora ei oikein uppoa. Se tuntuu jotenkin kornilta. Ydinviestit eli se, mitä keskusta haluaa saada aikaiseksi, jää metaforan varjoon.  ’Mun keskusta on aina aurinkoinen puoli ylöspäin ’ ei viesti tarpeeksi tarkasti, mitä halutaan saada aikaan ja luvataan äänestäjille."

Ulla Jones: "Tässä on käytetty 20 sekuntia mainostilaa niin heikosti, etten tiedä, miten päin olla. Mitä tarkoittaa, että ’mun keskusta on aina aurinkoinen puoli ylöspäin’?

Kananmunan valinta mainosvideoon on poliittinen päätös ja asettaa heti marginaaliin esimerkiksi vegaanista ruokavaliota noudattavat äänestäjät. Se ei varmasti ole sattumaa. Kananmuna on maataloustuote, ja keskusta on tehnyt tietoisen valinnan nostaa sen videon keskiöön."

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa