Kolumni

Viileä mielipidevaikuttaja ei halua kiinnittyä kädenlämpöisiin brändeihin – edelläkävijöillä on yhteinen arvokas salaisuus

21.3.2023 7:30
Tytti-Lotta Ojala
Statuksen rakennus brändien kautta ei ole ohi. Vaikka digitaalisuuden vastakohdaksi on noussut juurevuus, ostamisen ja omistamisen kilpavarustelu jatkuu, kirjoittaa Tytti-Lotta Ojala.

Sosiaalisen median vaikuttajat ja tuotekasvot nostavat myyntipiikkejä esitellessään tavaroita ja palveluja osana elämäntyyliään. Kauppa käy, kun kaikki haluavat tavoitella Viileän Venlan onnea ja säihkettä. Mahdollisuus ostaa tai omistaa jotain samaa kuin tuo täydellisen elämän kuva tuo tyydytystä, ehkä itsevarmuuttakin.

Oikeasti coolit brändit menettävät kuitenkin uskottavuuttaan massavaikuttajiin kiinnittyessään. Suomessakin moni kaupallisuutta janoava lifestyle-brändi on viime vuosina hypännyt massavaikuttajien kelkkaan saavuttaakseen kaupallista menestystä, mutta menettäen kuitenkin samalla mielipidevaikuttajien kuplan arvostuksen.

Oikeasti coolit brändit menettävät kuitenkin uskottavuuttaan massavaikuttajiin kiinnittyessään.
MAINOS
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Vaan miksi sillä olisi väliä, jos verrattain pieni joukko ei enää himoitse brändiäsi, mikäli kauppa kuitenkin käy? Ei sillä olekaan, jos havittelet brändillesi kasvua hintaa alas painamalla. Jos olet valmis tehostamaan, kasvamaan ja samalla tekemään kompromisseja designissa tai laadussa, anna palaa! Maamme tarvitsee kaupallisia menestyksiä, kasvuyrityksiä ja kunnianhimoa kasvattaa muutaman hengen brändit isoiksi.

Mieti kuitenkin tarkkaan, mikä rakentaa pitkän aikavälin menestysstrategiaa. Pystytkö kasvattamaan brändiäsi tarpeeksi nopeasti ja investoimaan sen menestykseen riittävästi, jotta massoittuminen todella tapahtuu?

Moni suomalainen yritys ei nimittäin ole arvioinut kasvun vaatimaa rahoitusta tarpeeksi realistisesti. Yhdistelmä, jossa coolin asemoinnin brändi valahtaa keskiverroksi ja massan arvostamaksi ilman myynnin kasvua, on se kaikkein huonoin strategia.

Viime kuussa suomalaiseen muotimarkkinaan ilmestyi kaksi uutta brändinimeä. En kerro niitä ääneen, koska tajusin jo ensimmäisiä Instagram-tykkäyksiä painaessani, että haluan kuulua edelläkävijöiden joukkoon. Haluan tietää salaisuudesta, olla ainutlaatuinen, edes hetken.

Näin ajattelee moni muukin oikea tai wannabe-edelläkävijä. Oikeasti cooleja löytöjä ei haluta kuuluttaa maailmalle. Jos kaikki tietäisivät niistä, menettäisi kuluttaja arvokkaan statussymbolin: edelläkävijän asemansa.

Näin ajattelee moni muukin oikea tai wannabe-edelläkävijä.

Uusille brändeille tämä on kuitenkin uhka: ilman tietoisuuden kasvua, ne eivät saavuta kaupallista menestystä edes pieneen tuotantomäärään ja suureen katteeseen tähdäten. Kriittisen myyntirajan rikkominen kannattaakin laskea uuden tuotteen, palvelun tai brändin osalta tarkkaan, jotta osaa valita oikeat menetelmät juuri riittävän tunnettuuden saavuttamiseen, valitussa kohderyhmässä ja valitulla asemoinnilla.

Kaikki on siis kiinni strategiasta. Ole edelläkävijä-cool, massojen rakastama tai semi-viileä, mutta tee se johdonmukaisesti – tarpeeksi keinoja ja rahaa kassaan varaten.

Tytti-Lotta Ojala on designajattelun evankelista, joka työkseen muotoilee tulevaisuutta, strategioi vastuullisuutta ja haluaa demokratisoida kauniin ja toimivan arjen.

MAINOS