Petteri Orpon hallitus esitti kehysriihessä laajan säästöpaketin, jossa keinoihin voi kuulua myös valtionhallinnon viestintäpalveluiden hankinnan vähentäminen. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Viestintä

Viesti ry: Viestinnästä säästäminen voi vaarantaa yhteiskunnan turvallisuuden

18.4.2024 9:14
Mikko Perttunen
Julkisuuslaki määrittelee viranomaisilla olevan velvollisuus tuottaa ja jakaa tietoa.

Hallituksen kehysriihessä esitettiin laaja säästöpaketti, jossa päätettiin jatkaa jo aiemmin linjatun valtionhallinnon tuottavuusohjelman toimeenpanoa. Toisin sanoen: säästöjä on luvassa.

Toimenpiteet voivat kehysriihen mukaan pitää sisällään muun muassa tukipalveluiden tehostamista ja palveluhankintojen vähentämistä. Tällaisia vähennettäviä palveluja voivat olla esimerkiksi viestintäpalvelut.

Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry muistuttaa kannanotossaan, että erityisesti koronakriisin aikana viestinnän merkitys korostui ratkaisevana osana toimivaa ja turvallista yhteiskuntaa. Koronakriisissä viestintäpalveluita ostettiin runsaasti myös viestintätoimistoista, koska laajoihin, koko kansaa koskeviin kampanjoihin tarvitaan järeät resurssit.

Digitalisaatio, mediaympäristön muutos ja yhteiskunnan kehittyminen nopeatempoisemmaksi ovat myös muuttaneet viestinnän työn tekemistä nopeammaksi ja ympärivuorokautiseksi.

Viesti ry painottaa, että julkisuuslaki määrittelee viranomaisilla olevan velvollisuus tuottaa ja jakaa tietoa. Lisäksi sen on edistettävä toimintansa avoimuutta. Valtionhallinnon viestintäsuosituksessa korostetaan, että viestinnällä rakennetaan demokratiaa, ja myös hallitusohjelmassa todetaan, että viestintä on olennainen osa strategista johtamista.

Ammattijärjestön kannanotossa muistutetaan, että verkossa käydään päivittäin taistelua siitä, kenen tieto on oikeaa ja luotettavaa. Verkossa leviävät mielipiteet ja uskomukset haastavat faktoihin perustuvaa viranomaisviestintää, joten julkishallinnolla on oltava vahva jalansija viestintäympäristössä.

”Informaatiosuojautuminen on keskeinen osa tämän päivän viestinnän työtä, joten siksi viestintään resursoiminen on myös osa yhteiskuntarauhan ja turvallisuuden tunteen rakentamista”, Viesti ry:n tiedotteessa todetaan.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)