Digitaalisuus

Vaikuttaja, ovatko veroasiasi kunnossa? Somealustat tänä vuonna verottajan erityissyynissä

17.4.2023 10:01
Mikko Perttunen
Verohallinto saa eri verkkoalustoilta aiempaa enemmän tietoa.

Verohallinto valvoo tänä vuonna erityisesti sisällöntuotantoon tarkoitettujen alustojen kautta saatuja tuloja. Verohallinnosta muistutetaan, että vaikuttajien, tubettajien, bloggaajien ja erilaisten verkkoalustojen kautta sisältöjä tuottavien pitää maksaa veroa paitsi rahapalkasta, myös ilmaiseksi saaduista tuotteista ja poikkeavista alennuksista.

– Tietojemme mukaan esimerkiksi OnlyFans-alustan kautta vuonna 2021 tuloja saaneista peräti 70 prosenttia jätti saadut tulot ilmoittamatta. Siksi valvomme nyt erityisen tarkasti alustojen kautta saatuja tuloja, verohallinnon riskivastaava Kari Torssonen kertoo Verohallinnon tiedotteessa.

Veroa pitää maksaa myös tuotteista, joita on saanut pyytämättä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Verohallinto saa eri verkkoalustoilta aiempaa enemmän tietoja niiden kautta maksetuista tuloista, joita verrataan henkilöiden ilmoittamiin tuloihin. Toisaalta somesisällön tuottamiseen liittyvät menot voi vähentää tuloista.

Veroa pitää maksaa myös tuotteista, joita on saanut pyytämättä tai joita saaja ei ole esitellyt somekanavillaan. Poikkeus ovat kuitenkin tavanomaiset mainoslahjat. Niistä ei tarvitse maksaa veroa, ellei ole sovittu, että ne ovat palkkiota näkyvyydestä.

– Tavanomainen mainoslahja on arvoltaan korkeintaan 50 euroa. Se voi olla myös arvokkaampi, jos lahjassa on näkyvästi esimerkiksi lahjan antajan logo, jolloin tuotetta ei voi helposti myydä eteenpäin, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala.