Tommy Leinonen
Kolumni

Työelämäkiusaaja murentaa ammatti-identiteettisi, pilaa vapaa-aikasi ja vie terveytesi

17.4.2024 7:05
Marica Thorén
Röyhkeä kollega, ailahteleva esihenkilö tai ilkeämielinen asiakas saattaa tälläkin viikolla vaikeuttaa työviikkoasi. Yhtä lailla kuin koulukiusaamisesta meidän tulee olla huolissamme myös työelämäkiusaamisesta, kirjoittaa Marica Thorén.

Voisipa koululaisia lohduttaa, että kiusaaminen päättyy työelämässä. Mutta ei voi, koska se ei ole totta. Välituntinahisteluiden, kaverisynttäriboikottien ja someherjojen sijaan vain siirrytään selvittelemään, saako esihenkilön ohittaa ja käydä keskustelua ylimmän johdon kanssa. Jännittämään, saako kehitysehdotuksista näpeilleen. Olemaan varuillaan, viekö joku muu kunnian omasta työstä tai kokemaan ulkopuolisuutta, kun unohdetaan alati kutsua mukaan palavereihin.

Röyhkeä kollega, ailahteleva esihenkilö tai ilkeämielinen asiakas saattaa tälläkin työviikolla vaikuttaa lisäten stressiä kehossasi ja mielessäsi. Se voi tuntua jatkuvana taistele tai pakene -tilana, jännityksenä ja ahdistuksena kyseisen henkilön kohdatessa. Henkilö voi myös jäädä kummittelemaan takaraivoon työtehtäviä hoitaessasi tai jopa vapaa-ajallasi. Tälläista työelämäkiusaajat saavat aikaan.

Työelämäkiusaajat voi jaotella kolmeen pääkategoriaan: 

Olemme lopettaneet yhteistyön joidenkin tahojen kanssa, koska teemme bisnestä vain kiusaamisvapailla vyöhykkeillä. 
MAINOS
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Työpaikkakiusaaja kaltoinkohtelee toistuvasti, pitkään ja tarkoituksellisesti työyhteisönsä jäsentä. Kyseessä voi olla yksittäinen kiusaaja, kiusaajaryhmä tai jopa koko organisaatiota myrkyttävä yleinen kyykyttävän kiusaava johtamismalli.

Sidosryhmäkiusaaja taas kohdistaa tarkoituksellista kaltoinkohtelua sidosryhmänsä jäseneen, jäseniin tai koko organisaatioon. Kiusaaja hankaloittaa organisaatioiden välistä yhteistyötä, ja etenkin asiakassuhteissa kiusaamista saatetaan tulovirtojen suojelun näkökulmasta kestää hammasta purren.

Rekrytointikiusaaja kaltoinkohtelee työnhakijoita esimerkiksi lokeroimalla ja arvottamalla näitä seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen, nimen tai syntymävuoden perusteella. Rekrytointikiusaajalla on valtaa, sillä hän voi evätä joiltakin mahdollisen uran. Kiusaamista on myös se, että hakija ghostataan jossain vaiheessa rekryprosessia.

Yhtä lailla kuin koulukiusaamisesta meidän tulee olla huolissamme myös työelämäkiusaamisesta.

Jokainen työelämäkiusaaja murentaa kiusatun omanarvontunnetta, ammatti-identiteettiä ja potentiaalia niin vapaalla kuin työajalla. Kiusaaminen uhkaa hyvinvointia ja terveyttä. Työn mielekkyys ja työpaikan (tai työnhaun) ilmapiiri kärsivät. 

Työterveyslaitoksen mukaan useissa tutkimuksissa on osoitettu, että työpaikkakiusaaminen lisää sairauspoissaoloja ja mielenterveysongelmia. Kiusaamisella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia, sillä kiusaaminen uhkaa terveyttä silloinkin, kun se on jo päättynyt eikä sitä esiinny nykyisellä työpaikalla, tutkimukset kertovat.

Yhtä lailla kuin koulukiusaamisesta meidän tulee olla huolissamme myös työelämäkiusaamisesta. On surullista ja jopa naurettavaa, että tarhasta kouluun ja työpaikalle saakka tarvitaan niitä, jotka laittavat pisteen kiusaamiselle.

Kehotan vaatimaan, että kiusaamiseen liittyvät pelisäännöt ovat omassa organisaatiossasi selvät.

Kehotan vaatimaan, että kiusaamiseen liittyvät pelisäännöt ovat omassa organisaatiossasi selvät. Jokaisen täytyy tietää, kenen puoleen kääntyä ja miten kiusaamisprosessin selvittely etenee. Ja onhan teillä sanoitettu selkeästi, että kiusaamiseen on nollatoleranssi?

Omassa organisaatiossani on päätetty, että esimerkiksi kumppanikiusaajien kanssa ei tarvitse tehdä hommia. Toisin sanoen meidän ei tarvitse tehdä töitä sellaisten ihmisten kanssa, jotka käyttäytyvät kuin kusipäät. 

Oman rajansa voi kukin itse määrittää. Kyseessä voi olla epäasiallisesti käyttäytynyt entinen kollega tai kumppani menneisyydestä, röyhkeästi käyttäytynyt nykyinen asiakas tai pahanilmanlinnuksi tiedetty sukulainen. Aina on lupa kertoa, jos kokee, ettei kykene tai halua työskennellä jonkun kanssa. Olemme jopa lopettaneet yhteistyön joidenkin tahojen kanssa, koska teemme bisnestä vain kiusaamisvapailla vyöhykkeillä. 

Se, että joku työelämässä nöyryyttää toista, on huolestuttavaa ja surullista. Se ei ole osoitus vahvuudesta tai vaikutusvallasta. Kunnioitus ja toinen toistemme inhimillinen huomioiminen ovat arvoja, joita meidän tulee vaalia iästämme tai asemastamme riippumatta. Työelämässä, ja elämänsä yleensäkin, on ihan tarpeeksi kestettävää ilman kiusaajia. Miksi ehdoin tahdoin lisätä toistemme kuormaa? 

Marica Thorén havainnoi mielellään markkinoinnin ammattilaisten arkea. Thorén työskentelee MarkkinointiUutisia julkaisevassa MarkkinointiKollektiivissa.

MAINOS