Kuvaaja:
Kolumni

Tuore Pisa-tutkimus vahvistaa epäilyt, että lukutaitomme heikkenee, mutta medialukutaitomme monipuolistuu

8.12.2023 7:05
Juuso Enala
Valitse jo nyt tulevaisuuden perheauto FIAT 126. Ilmajäähdytys, 2-piirijarrut, vyörenkaat ja jopa 105 kilometrin huippunopeus täyttivät 70-luvulla perheauton kriteerit. Vanhat ajat olivat muutenkin hyvät, sillä Suomi oli Pisa-tutkimuksen kärjessä, Juuso Enala iloitsee.

Muutama päivä sitten julkistettiin pelätyt Pisa-tulokset. Suomi oli romahtanut. Romahtanut! Romahdusta seurasi kollektiivinen itku, syyttely, besserwisseröinti ja hampaidenkiristely.  Minä en kuitenkaan ole liittymässä itkijähenkilöiden populistiseen kuoroon.

En tiedä, mitä Pisa-tutkimuksessa mitataan. Varmasti Tuntemattomaan sotilaaseen (jota en ole koskaan lukenut) tai muuhun talvisodan aikaiseen käyttöliittymään nojautuva lukutaitotutkimus osoittaa kaakkoon. Sieltähän se vihollinen tulee.

Moni lukihäiriöinen, suomea toisena kielenä puhuva tai oppimisvaikeuksista kärsivä saattaa olla nykyisin paljon aiempaa tasa-arvoisempi kansalainen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Printtiluiskan sisälukutaitoa mittaava tutkimus tuskin ottaa huomioon mediaympäristön muuttumista. Kirjoitetun – sellaisena kuin se on klassisesti ymmärretty – tekstin lukutaito on varmasti laskenut, mutta Pisa-kolikon kääntöpuolella viestinnän keinovalikoima ja medialukutaito ovat taatusti monipuolistuneet. Moni lukihäiriöinen, suomea toisena kielenä puhuva tai oppimisvaikeuksista kärsivä saattaa olla nykyisin paljon aiempaa tasa-arvoisempi kansalainen.

Parissa kymmenessä vuodessa homogeeninen Suomi on muuttunut monikulttuuriseksi ja -arvoiseksi.

Olen niitä setämiehiä, jotka kuuntelevat ikuista nuoruutta tavoittellessaan paljon suomalaisten maahanmuuttajataustaisoletettujen musiikkia. Ilokseni totean seuraavaa: 20 vuotta sitten suomalaiset artistit lauloivat huonoa englantia yrittäessään olla katu-uskottavia. Nyt maahanmuuttajataustaisetkin ilmaisevat itseään suomeksi. Ja miten ilmeikästä ja raikasta heidän kielensä onkaan! Kielessämme on imua.

Mainosalalla työskentelevänä koen olevani etuoikeutettu saadessani todistaa kielemme ja sen käyttämisen muutosta.

Sitä saa, mitä mittaa. Muutos tapahtuu onneksi mittausten tietämättömissä. Muutos tekee hyvää. Haluan olla mukana siinä. Mainosalalla työskentelevänä koen olevani etuoikeutettu saadessani todistaa kielemme ja sen käyttämisen muutosta. Valehtelin jos väittäisin, etten haluaisin myös tukea sitä.

Lopetan MarkkinointiUutisten kolumnistitaipaleeni Mikael Agricolan sanoihin: ”Oppe nyt wanha, ia noori / joilla ombi Sydhen toori.”