Kuvaaja:
Vanhustyön keskusliitto
Media

Televisio edelleen seniorien ensisijainen tiedonlähde – uutisten lisäksi seurataan myös kauppojen tarjouksia

6.2.2024 11:03
Mikko Perttunen
Saatu tieto voi jäädä yksipuoliseksi, jos kanavat ovat liian yksipuolisia.

Seniorit seuraavat maailman menoa ensisijaisesti television välityksellä, selviää Vanhustyön keskusliiton teettämästä tutkimuksesta. Suurin osa senioreista kokee, ettei eri medioiden käyttöä tai osallistumisen määrää ole tarvetta lisätä.

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta toteutti elokuussa 2023 tutkimuksen Suomessa asuvien, yli 65-vuotiaiden seniorien mediataidoista. Tutkimuksessa selvitettiin, mistä seniorit etsivät ajankohtaista tietoa ja mitkä ovat mahdollisia tiedonsaannin esteitä. Osana tutkimusta kartoitettiin lisäksi seniorien tottumuksia osallistua ajankohtaiseen keskusteluun sekä näkemyksiä tiedon luotettavuuden arvioinnista. Valheellisen tiedon tunnistamista pidetään melko helppona, mutta huijausten ja valeuutisten lisääntyminen myös huolettaa.

Jopa 95 prosenttia vastaajista kertoi television olevan heidän ensisijainen tiedonlähteensä. Lähes kaikki vastaajat (98 prosenttia) seurasivat kotimaan uutisia päivittäin ja ulkomaan uutisiakin seurasi päivittäin jopa 91 prosenttia vastaajista.

77 prosenttia vastaajista kertoi seuraavansa päivittäin myös oman alueensa ajankohtaisia uutisia ja asioita. Edellä mainittujen lisäksi vastaajat kertoivat seuraavansa säätä, kirkon hengellisiä uutisia sekä kauppojen tarjouksia.

Vaikka ajankohtaisten asioiden ja uutisten löytäminen koettiin yleisesti helpoksi, niiden löytämistä vaikeuttivat esimerkiksi nykytekniikan puutteellinen hallinta, internetsivujen runsas tietomäärä tai näköaistiin liittyvät haasteet.

"Hyvä uutinen on, että seniorit seuraavat aktiivisesti maailman menoa."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Hyvä uutinen on, että seniorit seuraavat aktiivisesti maailman menoa ja kokevat itse olevansa tyytyväisiä tapoihinsa. Huolena on kuitenkin, että saatu tieto jää turhan yksipuoliseksi, jos kanavat ovat liian yksipuolisia, Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan johtava asiantuntija Tiina Etelämäki pohtii tiedotteessa.

Television jälkeen suosittuja kanavia asioiden ja uutisten seuraamiseen olivat radio, jota seurasi 64 prosenttia vastaajista, ja printtilehtien digiversiot sekä verkkouutiset ja -sivustot (62 prosenttia). Perinteisistä printtilehdistä erilaisia asioita seurasi 60 prosenttia vastaajista ja lähes yhtä suuri osuus (59 prosenttia) kertoi käyttävänsä internetin hakukoneita.

Tutkimuksen kyselyn teki Suomen Kyselytutkimus Oy. Tutkimukseen osallistui yhteensä 800 ihmistä. Vastauksia kerättiin sekä puhelimitse että verkossa, jotta vastauksia saatiin sekä digitaalisia palveluja käyttäviltä että ei-digitaalisia palveluja käyttäviltä senioreilta. Kyselyssä ei ollut yläikärajaa.