Unsplash
Ilmiöt

Talviurheilijoiden ilmastojärjestöt jäädyttävät kumppanuutensa Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdon kanssa “irvokkaan” sponsorin takia

23.11.2022 10:20
Toni Rajamäki
Sponsoriyhteistyö täyttää viherpesun tunnusmerkit, sanovat Protect Our Winters Finland ja Save Pond Hockey.

Talviurheilijoiden ilmastojärjestöt Protect Our Winters Finland ja Save Pond Hockey ovat jäädyttäneet yhteistyönsä Suomen Urheilumuseosäätiön alaisen Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdon kanssa. Järjestöt kertovat syyksi museon Menneen talven lumet -näyttelyn “irvokkaan sponsoriyhteistyön”, joka täyttää järjestöjen mukaan viherpesun merkit.

Tahdon sponsorina toimii energiayhtiö St1.

– Talviurheilijoiden ilmastojärjestöinä katsomme, että on irvokasta, että nimenomaan ilmastoaiheista näyttelyä sponsoroi näkyvästi energiayhtiö St1, jonka vuosittaiset, fossiilisten polttoaineiden tuotannosta ja myynnistä syntyvät päästöt ovat mittavasti suuremmat kuin koko Suomen liikenteen vuosittaiset päästöt yhteensä, järjestöt toteavat tiedotteessaan.

POW ja Save Pond Hockey muistuttavat myös, että St1:ltä puuttuvat omaa toimintaa koskevat julkiset päästövähennystavoitteet, jotka olisivat uskottavaa siirtymää toteuttavan öljy-yhtiön ensimmäinen ja vaadittava askel.

Järjestöt sanovat myös Tahdon toiminnan olevan ristiriitaista.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Järjestöt edustavat ilmastokriisistä huolestuneita talviurheilijoita, joita on POWin tuoreen tutkimuksen mukaan paljon. Suuri osa talviurheilijoista on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja lajinsa tulevaisuuden näkymistä. Järjestöt painottavat, että kaikilta urheilualan toimijoilta vaaditaan tekoja, ja juuri siksi Menneen talven lumet -näyttelyn yhteistyö fossiiliyhtiön takia on ongelmallinen.

POW ja Save Pond Hockey ovat pyytäneet, että niihin liittyvät materiaalit poistetaan näyttelystä.

– Olemme pahoillamme siitä, että Tahto on altistanut itsensä viherpesun alustaksi antaessaan ilmastoteemaisen näyttelynsä fossiilisponsoroinnin kohteeksi. Tästä syystä yhteistyön jäädyttäminen Tahdon kanssa on juuri nyt ainoa mahdollisuutemme, sillä se ei näyttelyä edeltävistä keskusteluista huolimatta luopunut fossiilisponsorointia edustavasta kumppanuudestaan. Talviurheilijoita edustavana järjestönä olisi todella hienoa antaa täysi tuki ja kannustus yhdessä urheilijoidemme kanssa juuri tälle näyttelylle, mutta nyt toiminta ei ole enää tätä päivää, sanoo POW Suomen toiminnanjohtaja Noora Vihervaara.

POW Suomen perustaja ja ilmastoasiantuntija Niklas Kaskeala sanoo, että talviurheiluyhteisön pitää nyt viimeistään miettiä, voiko se tehdä yhteistyötä St1:n kaltaisten yritysten kanssa.

– Kuvittele urheilutapahtuma, jota sponsoroi tupakkayhtiö. Vaikea nähdä, että urheilumaailma haluaisi nykypäivänä sellaisia sponsoreita. Kuitenkin pääasiassa fossiilisia polttoaineita myyvä yhtiö sponsoroimassa urheilun kautta ilmastonmuutosta käsittelevää näyttelyä näyttää olevan ok. Viimeistään nyt talviurheiluyhteisössä olisi hyvä hetki pysähtyä miettimään, haluaako se toimia mainosalustana toimialoille ja yrityksille, jotka pitävät yllä riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista, Kaskeala kommentoi.