Kolumni

Suurin osa markkinointialan ihmisistä ei suosittele työtään kenellekään, ja se on meidän oma vikamme

30.11.2023 7:05
Leena Komulainen
Neljäsosa markkinointialan ammattilaisista ei suosittelisi omaa työtään tai toimialaansa kenellekään. Markkinointiala ei ole helppo tai kepeä tulevaisuudessakaan. Paineet kasvavat entisestään, kun kilpailu taantuman myötä kiristyy, kirjoittaa Leena Komulainen.

Myynnin ja Markkinoinnin ammattilaiset (MMA) julkaisi jo tovi sitten toimialan vuosittaisen barometrin. Luotaus pitää sisällään muun muassa tekoälyn käyttöön liittyviä asenteita ja muuta ajankohtaista asiaa, mutta todellinen pommi lävähti barometridokumentin viimeisillä sivuilla. MMA:n tekemän tutkimuksen mukaan markkinointialan ammattilaisten suositteluhalukkuus omaa alaansa kohtaan on surkealla tasolla: NPS 14. Se on surullista, mutta ihme se ei ole. 

Viimeiset vuodet ovat olleet niin alalla kuin koko maailmassa myrskyisiä ja raskaita. Alan työpaikat ja budjetit ovat olleet leikkureiden alla kerran jos toisenkin. Konkurssiaallon pyyhkiessä maata kiristyviä budjetteja on helppo ymmärtää. Vaikka markkinointiin kannattaisikin panostaa vaikeina aikoina, on tyhjästä vaikea nyhjäistä.

Vaikka alamme on kausiluontoinen, pitää organisaatioiden perustaa voitontekokykynsä muuhun kuin jatkuvasti suhteettomaan työkuormaan tai ilmaisiin harjoittelijoihin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Markkinointiala on äärimmäisen suhdanneherkkä. Välillä hiljenee ja välillä vauhti taas kiihtyy enemmän kuin toivoisi. Kausivaihtelut ovat hurjia ja näkyvyys nykyisessä maailmassa lyhyt ja nopeasti muuttuva. Paineet ovat sitä suurempia, mitä vaikeampaa aikaa eletään.

Epäonnistumiselle on hyvin vähän tilaa, kun pelissä on usein taloudellisen menestyksen kyljessä oikeiden ihmisten oikeita työpaikkoja. Näistä aineksista ei synny tasaista ja seesteistä työelämää, vaikka kuinka ja mitä yrittäisi.

Markkinointialalla on paljon asioita, joihin ei juurikaan voi vaikuttaa. Yksittäinen ihminen, asiakasorganisaatio tai toimisto ei voi muuttaa maailmantaloudellista tilannetta, pysäyttää kulkutauteja tai sotaa tai siirtää joulun tai kesälomakauden sijaintia.

Muutosten aikakausi ei ole ohi. Se on vasta alkanut. Markkinointiala ei ole helppo tai kepeä tulevaisuudessakaan. Paineet kasvavat entisestään, kun kilpailu taantuman myötä kiristyy. Alalla nähdään todennäköisesti kovaa pudotuspeliä.

MMA:n barometrin hurja tulos kuitenkin ennakoi, että työn tekemisen tapojen on pakko muuttua, jos haluamme houkutella parhaita ajattelijoita ja tekijöitä markkinointialalle jatkossakin.

Vaikeat ajat ja kovat paineet eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että kaiken pitäisi olla kamalaa ja kurjaa. Tällä alalla on paljon hyvää. Haasteet ovat suuria, mutta sitä makeammalta maistuvat onnistumiset.

Tällä alalla on mahdollista luoda sellaista, mitä ei vielä ole. Oli se sitten kuluttajakäyttäytymistä, palveluita ja tuotteita tai kommunikaatiota. Luomme taloudellista menestystä, ihmisten välisiä kohtaamisia ja rakennamme populaarikulttuuria. Opimme jatkuvasti uutta ja näemme ensimmäisten joukossa, mitä ihmiset maailmassa haluavat ja arvostavat ja käännämme sen uusiksi ideoiksi ja kysynnäksi.

Suorituspaineita alan hyvät puolet eivät poista eikä pidäkään, koska tulosta on tehtävä ja toisaalta kilpailu ja suorituspaineet vievät alaa kuin alaa aina eteenpäin. MMA:n barometrin hurja tulos kuitenkin ennakoi, että työn tekemisen tapojen on pakko muuttua, jos haluamme houkutella parhaita ajattelijoita ja tekijöitä markkinointialalle jatkossakin. Tarvitaan avoimuutta, peiliin katsomista, ihmislähtöistä johtamista ja ratkaisukeskeistä kritiikkiä. Tarvitaan isoa muutosta.

Vaikka alamme on kausiluontoinen, pitää organisaatioiden perustaa voitontekokykynsä muuhun kuin jatkuvasti suhteettomaan työkuormaan tai ilmaisiin harjoittelijoihin. Jos sellainen tervehdyttäminen ei ole mahdollista, niin ansaitseeko alamme edes olla olemassa?

Leena Komulainen on toimitusjohtaja ja kirjailija, joka uskoo arvopohjaiseen ja ihmislähtöiseen johtamiseen ja brändinrakennukseen. Kolumneissa käsitellään muun muassa alan ajankohtaisia ilmiöitä sekä markkinoinnin ja merkityksellisyyden suhdetta.