Canva Pty Ltd
Ilmiöt

Suomalaiset yritykset tekevät paljon ympäristöinnovaatioita verrattuna ruotsalaisiin ja tanskalaisiin yrityksiin

29.5.2024 11:59
Toimitus
Asiakkaat, rahoittajat ja tulevaisuuden osaajat vaativat yrityksiltä kestävää toimintaa.

Business Finland, Labore ja VTT ovat toteuttaneet yhteistyössä For Growth -tutkimushankkeen, jonka tulokset on koottu tietokirjaan Vihreä kasvu.

Tulevan talouskasvun kääntäminen vihreämpään suuntaan on tutkijoiden mukaan aikamme merkittävin globaali haaste. Hanketta Laboressa johtanut Mika Maliranta toteaa tiedotteessa:

– Itselleni ehkä hätkähdyttävin löydös tässä tutkimushankkeessa oli se, kuinka vähän kuluttajilla on tosiasiallista valmiutta tehdä ympäristölle ystävällisempiä valintoja –  saatikka vähentää kulutustaan. Demokraattisessa yhteiskunnassa tätä näkökohtaa ei voida sivuuttaa.

Hankkeen tulosten mukaan nykytilanteessa toiveet kohdistuvat yrityksiin: yritysten pitää kehittää ympäristölle ystävällisempiä tuotteita sekä tuotantomenetelmiä – tarvitaan siis ympäristöinnovaatioita. Päätelmien mukaan niiden ansiosta on mahdollista kohottaa elintasoa niin, että samaan aikaan ympäristörasitus kevenee, jolloin hyvinvointi paranee aidosti.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Rohkaiseva löydös on se, että suomalaiset yritykset tekevät suhteessa ruotsalaisiin ja tanskalaisiin yrityksiin verrattain paljon ympäristöinnovaatioita. Verrattuna muihin tuote- ja prosessi-innovaatioihin ympäristöinnovaatioita tuottavat suhteellisesti enemmän suuret ja Helsingin seudulla toimivat yritykset, huomauttaa Maliranta.

Hankkeesta VTT:n osalta vastannut Antti-Jussi Tahvanainen sanoo:

– Niin asiakkaat, rahoittajat kuin tulevaisuuden osaajatkin vaativat yrityksiltä yhä voimakkaammin kestävää toimintaa. Vihreä siirtymä ei ole enää vain sääntelyn työntämää, se on muuttunut markkinavetoiseksi.