Kuva: Galatea Beverages Finland Oy
Ilmiöt

Suomalaiset ovat juoneet apua Ukrainaan jo yli miljoonan litran verran

28.5.2024 13:05
Mikko Perttunen
Ukrainalaisen teollisuuden tukemiseksi aloitettu yhteistyö on ollut myös maahantuojalle onnistunut bisnes.

Ukrainan teollisuusyritysten tuotanto ja vientikauppa käytännössä pysähtyivät, kun Venäjä aloitti maahan kohdistuneen hyökkäyssodan helmikuussa 2022. Sodan aiheuttamista vaikeuksista huolimatta yritykset ja tuotantolaitokset yrittävät toimia niin normaalisti kuin mahdollista.

Suomalaiset innostuivat tukemaan ukrainalaista olutteollisuutta, kun Galatea Beverages alkoi kesällä 2022 tuoda Obolon-olutta Suomeen. Obolonia onkin myyty Suomessa jo yli miljoona litraa, joista Alkossakin jopa 400 000 litraa. Panimoyhtiön portfoliosta Suomessa on jakelussa kymmenkunta tuotetta. Viime vuonna Obolon Strong oli Alkon myydyin ulkomainen olut.

– Ratkaistuamme tuontiin liittyvät koukerot, päivittäistavarakauppiaat olivat valmiita ottamaan Obolonin hyllyihinsä. Niiden myötä tuli Alko. Ilman kauppiaiden tahtotilaa, mistään ei olisi tullut mitään, Galatea Beveragesin kaupallinen johtaja Henry Johansson kiittelee tiedotteessa.

Johanssonin mukaan ratkaisevaa jatkuvuudelle ja volyymille ovat hinta, laatu ja maku. Alkuvaiheessa ukrainalaisuus oli toki oluen myyntiä keskeisesti tukeva ominaisuus.

– Tämä on ollut tasapainoilua naiivin ajatuksen kanssa, että autamme Ukrainaa, mutta teemme samaa juomabisnestä kuten aina. Solmitut yhteistyösopimukset rakentavat bisnessiltoja myös sodan päättymisen jälkeiseen aikaan, Johansson arvioi.

Myös Tornion Panimo on tarttunut suomalais-ukrainalaiseen olutyhteistyöhön. Panimo alkoi tuoda ukrainalaista mallasta ja valmistaa siitä omaa olutta. Obolonin panimomestarin kanssa kehitetty Slava! Pils -olut saapui markkinoille viime vuoden kesällä.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)