Mathieu Stern / Unsplash
Ilmiöt

Sukupuolten välinen palkkaero on kasvussa – Suomessa naisten ja miesten palkkaero on 16,1 prosenttia

8.3.2024 14:05
Iina Kansonen
Suomessa naisten ja miesten palkkaero on 2,6 prosenttia suurempi kuin OECD-maissa keskimäärin.

Naisten määrä työmarkkinoilla lisääntyy, mutta sukupuolten välinen kuilu palkoissa on syventynyt, selviää konsulttitalo PwC:n tuoreesta, kansainvälisestä Women in Work -indeksistä. Vuosina 2021–2022 naisten ja miesten palkkaero kasvoi tutkituista 33 OECD-maasta kahdessakymmenessä.

Suomessa naisten ja miesten palkkaero on 16,1 prosenttia. Se on 2,6 prosenttia enemmän kuin OECD-maissa keskimäärin.

”Ikävä kyllä sukupuolten välinen tasa-arvo edistyy työelämässä varsin hitaasti kaikissa OECD-maissa. Tällä vauhdilla palkkaeron kaventaminen vie yli 50 vuotta”, monimuotoisuudesta PwC Suomella vastaava johtaja Niina Vilske toteaa tiedotteessa.

Indeksin kärkeen nousi tänä vuonna ensimmäistä kertaa Luxemburg.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Women in Work -indeksi perustuu viiteen indikaattoriin: sukupuolten väliset palkkaerot, naisten osuus työvoimasta, ero miesten ja naisten osuudessa työvoimasta, naisten työttömyysaste sekä naisten kokoaikatyöllisyysaste.

Indeksin kärkeen nousi tänä vuonna ensimmäistä kertaa Luxemburg. Siellä naisten ja miesten välinen palkkaero on -0,2 prosenttia, eli naisten keskiansiot ovat korkeammat kuin miesten. Seuraavilla sijoilla olivat Islanti ja Slovenia. Niissä naisten ja miesten palkkaero tosin on merkittävä: Islannissa 12,1 ja Sloveniassa 7,5 prosenttia. Kokonaistuloksissa maat sijoittuivat kuitenkin erinomaisesti.

Suomi sijoittui yhdenneksitoista. Viimeiselle sijalle jäi jo viidettä kertaa peräkkäin Meksiko.

Indikaattorit keskiarvoittain OECD-maissa ja Suomessa (suluissa) vuonna 2022:

1.     Naisten osuus työvoimasta: 72,1 % (Suomessa 79 %)

2.     Naisten ja miesten työllisyysasteen ero: 9,2 % (1,8 %)

3.     Naisten työttömyysaste: 5,3 % (6,5 %)

4.     Naisten kokoaikatyöllisyysaste: 77,9 % (79,9 %)

5.     Sukupuolten välinen palkkaero: 13,5 % (16,1 %)

PwC:n vuosittain kokoama Women in Work -indeksi mittaa naisten osallistumista globaaleille työmarkkinoilla sekä tasa-arvon toteutumista työelämässä OECD-maissa. Indeksi ei noteeraa eroja muissa palkkaa määrittävissä tekijöissä ja ei siten ota kantaa esimerkiksi henkilön pätevyyteen, ammattiluokkaan tai toimialaan.