Brooke Lark / Unsplash
Ilmiöt

Sukupuoli on rajoittanut uraa, sanoo lähes puolet naisista – ja 15 prosenttia miehistä

8.3.2024 13:25
Iina Kansonen
Korkeakouluista valmistuu enemmän naisia kuin miehiä, mutta mutta silti työpaikkojen johtajista naisia on vain 36,3 prosenttia.

Sukupuoli vaikuttaa ihmisten kokemukseen työelämään liittyvistä asioista, selviää Oikotin helmikuussa teettämästä kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan 45 prosenttia naisista kokee sukupuolen rajoittavan uralla etenemistä, kun miehistä samoin kokee 15 prosenttia. 58 prosenttia naisista kokee sukupuolensa vaikuttavan palkkaan. Miehistä 28 prosenttia ajattelee, että sukupuoli ei vaikuta heidän palkkatasoonsa.

Keskimäärin naisen euro on Suomessa noin 84 senttiä.

Sukupuoli vaikuttaa edelleen myös siihen, kenet valitaan johtajaksi. Vuonna 2022 Suomessa toimitusjohtajista tai johtoryhmien jäsenistä naisia oli 25 prosenttia. Muista liiketoiminnan johtajista naisia oli 14 prosenttia. Suurimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa naisten osuus oli 36,1 prosenttia. Lukemat ovat Keskuskauppakamarin tilastoista.

Viimeisimpien tilastojen mukaan naisjohtajien määrä ei ole kasvussa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Viimeisimpien tilastojen mukaan naisjohtajien määrä ei ole kasvussa.

– Suomessa on jo vuosia nähty kehitys, jossa korkeakouluista valmistuu enemmän naisia kuin miehiä ja esimerkiksi politiikan huippu naisistuu. Silti realismia on yhä se, että johtajista vain 36,3 prosenttia on naisia ja naisista 45 prosenttia kokee sukupuolensa rajoittavan urakehitystään. Miehillä samaa huolta ei näytä olevan, Oikotie Työpaikkojen johtaja Päivi Salminen-Kultanen sanoo tiedotteessa.

Salminen-Kultanen huomauttaa myös, että naisten osuus johtotehtävissä nousi viime vuosikymmenen aikana, mutta kehitys on sittemmin pysähtynyt. Vuonna 2020 naisten osuus johtotehtävistä oli 37,5 prosenttia. Naisten osuus Suomessa johtajarooleissa työskentelevistä henkilöistä käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan viime vuonna julkaisemasta tutkimuksesta.

– Naisten osuus ylimmissä johdoissa kuvaa kokonaistilannetta ja johtajat ovat suurimpina vaikuttajina tärkeitä esikuvia, mutta vähintään yhtä olennaista olisivat tasapuoliset mahdollisuudet edetä siellä, missä iso osa palkansaajista työskentelee eli alempana organisaatiohierarkioissa. Se rakentaisi juuri kokemusta tasa-arvosta, Salminen-Kultanen sanoo.

Oikotien kyselytutkimukseen vastasi 579 henkilöä, joista naisia oli 67, miehiä 30 ja muita kolme prosenttia.