Kuva: Israa Ali / Unsplash
Media

STT:n radiouutiset palaavat tekoälyn lukemina

4.4.2024 8:49
Mikko Perttunen
Lopullisen valinnan lähetykseen päätyvistä uutisista tekee ihminen.

Valtaosa suomalaisista varmasti muistaa radiosta kuuluvan kuivakan avauksen: ”STT:n uutisia”. STT:n uutisia kuullaan perjantaista alkaen jälleen useilla radiokanavilla, kun Bauer Media laajentaa pilottikäytössä olleen tekoälyuutisankkurin käyttöä 11 radiokanavalleen.

Suuren yleisön keskuudessa Suomen Tietotoimisto tunnettiin vuosikymmeniä nimenomaan radiouutisistaan. Vaikka nyt uutisten lukijana toimii virtuaaliuutisankkuri, ei tekoäly muokkaa uutisten sisältöä, vaan ne ovat STT:n ammattitoimittajien kirjoittamia ja toimitusprosessin läpi käyneitä. Myös lähetykseen päätyvien uutisten lopullisen valinnan tekee ihminen.

– Uutiset ovat siis aina STT:n toimittajien kirjoittamia ja ihmisen validoimia, innovaatiojohtaja Sini Kervinen Bauer Media Groupista tähdentää tiedotteessa.

Uutisia poimitaan STT:n uutisaineistosta metatietojen avulla. Metatiedot ovat journalistien uutisen taustatiedostoon lisäämiä tietoja muun muassa uutisen aihepiiristä, tapahtumapaikasta ja tärkeydestä. Bauer Media poimii STT:n uutistuotannosta metatietojen avulla uutisia korostetusti kotimaan, politiikan ja talouden aiheista, mutta mukana on myös tärkeimpiä ulkomaan ja urheilun aiheita.

– STT:n uutistuotanto soveltuu erittäin hyvin tällaisiin uusiin avauksiin, sillä uutistoimiston kattavan metatiedotuksen ansiosta tekoälyn ei tarvitse yrittää tulkita uutisen sisällön perusteella sitä, onko kyseessä esimerkiksi politiikan vai talouden uutinen tai miten tärkeästä asiasta on kyse. STT:n uutisissa toimittajien merkitsemät metatiedot sisältävät jo kaiken tämän informaation luotettavasti ja koneellisesti luettavassa muodossa, STT Mediapalveluiden liiketoimintajohtaja Pihla Lehmusjoki kertoo.

Koska tekoälyuutisankkuri ei väsy, ja koska STT:n uutistuotanto pyörii jatkuvasti, olisi ajantasaisia uutislähetyksiä mahdollista lähettää vaikka läpi yön, mutta ainakin alkuvaiheessa lähetyksiä tulee kerran tunnissa arkisin iltakymmeneen saakka, viikonloppuisin alkuiltaan asti.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)