Canva Pty Ltd
Ilmiöt

Sote-alan maine haittaa työvoiman veto- ja pitovoimaa, kertoo tuore tutkimus

20.2.2024 8:48
Mitra Vasara
Sote-alan maine huolettaa työantajia, ja siksi työpaikkoja kehitetään nyt vauhdilla, kertoo Suomen Diakoniaopiston ja Taitotalon teettämä tutkimus.

Työnantajat ovat aidosti huolissaan sote-alan maineesta ja pyrkivät parantamaan työoloja monin keinoin, osoittaa tuore sote-alan työnantajille teetetty tutkimus. Tutkimuksen perusteella 76 prosenttia sote-alan työantajista pitää sote-alan mainetta merkittävänä tai erittäin merkittävänä tekijänä työvoiman saannin ja pysyvyyden näkökulmasta.

Tutkimuksen teettivät Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja Taitotalo ja Suomen suurin yksityinen lähihoitajien kouluttaja Suomen Diakoniaopisto. Tarkoituksena oli saada kuva siitä, millaisia toimenpiteitä työantajat ovat tehneet sote-alan ammattilaisten, erityisesti lähihoitajien ja hoiva-avustajien sitoutumisen parantamiseksi.  

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Osa työantajista nostaa avoimissa vastauksissa esiin sen, että vaikka sote-alan yleinen maine olisi heikko, tietyn työnantajan tai sote-yksikön maine voi olla hyvällä tolalla. Tutkimustulosten perusteella työantajilla on paljon halua sote-alan kehittämiseen ja työntekijöiden sitoutumisen parantamiseen.  

– Tutkimusaineiston perusteella emme asettaisi työnantajia ja työntekijöitä vastapooleihin. Työantajat kritisoivat esimerkiksi alan palkkausta, sijaisten puutetta ja kiirettä samankaltaisin sanoin, mitä työntekijöiltä on totuttu kuulemaan, sanoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijapalvelujohtaja Birgitta Volotinen tiedotteessa.

Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluiden ja sähköisen kyselyn yhdistelmänä marras-joulukuussa 2023. 

Tutkimuksen toteutti Innolink. 

Tutkimukseen vastasi yhteensä 335 työnantajan edustajaa, kuten sote-alan johtajaa tai esihenkilöä.

Vastaajat edustivat vanhuspalveluita, vammaispalveluita, lasten ja nuorten palveluita sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutuspalveluita.