Kenny Eliason / Unsplash
Media

Seta: Median kehitettävä somemoderointia, mutta sallittava kuitenkin keskustelu

16.1.2024 9:39
Mikko Perttunen
Järjestö on tyytyväinen Julkisen sanan neuvoston kahteen langettavaan päätökseen.

Julkisen sanan neuvosto antoi joulukuussa 2023 kaksi langettavaa päätöstä sateenkaari-ihmisiä loukkaavien somekommenttien moderoimattomuudesta. Kommentit koskivat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä.

Kantelut liittyivät kommentteihin, joita kertyi Iltalehden Facebookissa jakamaan artikkeliin Pride-festivaali keskeytyi vihamielisen protestin vuoksi sekä Helsingin Sanomien Facebook-sivuillaan jakamaan Pride-kulkue vaikuttaa liikenteeseen Helsingin keskustassa lauantaina -artikkeliin.

Median ylläpitämä Facebook-sivu on JSN:n mukaan sellainen verkkopalsta, jota tiedotusvälineellä on Journalistin ohjeiden liitteen mukainen velvollisuus moderoida.

Mediat katsoivat itse, että säätely on kunnossa jo EU-tasolla, mutta tämä säätely ei ole ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Setan mukaan riittävää. Seta korostaa, että asiantunteva moderaattori tunnistaa sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaeissa tarkoitetun häirinnän, puuttuu rikoslaissa määriteltyihin laittomiin ilmauksiin ja tekee niistä jopa rikosilmoitukset.

– Pidän tätä linjausta todella merkittävänä. Emme toivo, että tämän linjauksen ja toimitusten resurssien vuoksi julkista keskustelua rajoitetaan poistamalla kokonaan kommentointimahdollisuus sateenkaariuutisten some-postauksissa. Sen sijaan toivomme parempaa moderointia, Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo toteaa tiedotteessa.

Seta on myös julkaissut viidennen version toimittajille suunnatusta Sateenkaari journalismissa -oppaastaan vuoden vaihteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)