Digitaalisuus

Sanna Marin Slushissa: “Meidän on panostettava teknologiaan ja digitalisaatioon nyt, jotta ei käy kuten Venäjän ja energian kanssa”

17.11.2022 12:50
Iina Kansonen
Teknologia-alalla on paljon kilpajuoksua esimerkiksi Kiinan ja demokraattisten länsimaiden välillä, ja se kilpailu on voitettava, pääministeri sanoi.

Sanna Marin esiintyi kasvuyritystapahtuma Slushissa aamupäivällä. Täydelle yleisölle puhunut pääministeri korosti pitävänsä tärkeänä sitä, että Suomessa ja Euroopassa panostetaan nyt teknologian ja digitalisaation kehitykseen.

– En halua, että laitamme itsemme samaan tilanteeseen, jossa olemme nyt energian suhteen: Venäjä kiristää Suomen kaltaista demokraattista maata, Marin sanoi.

Hän huomautti, että teknologia-alalla on paljon kilpajuoksua esimerkiksi Kiinan ja demokraattisten länsimaiden välillä.

– Meidän pitää huolehtia siitä, että voitamme sen kisan, Marin totesi.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Hänen mukaansa se vaatii Euroopan mailta tiivistä yhteistyötä.

– Suomi on teknologian huippumaita. Pienenä maana meillä ei kuitenkaan ole mahdollista investoida alaan yhtä paljon rahaa kuin vaikkapa Saksassa, jossa taas teknologinen osaaminen ei ole vielä niin hyvää kuin meillä. Jos yhdistäisimme resurssimme, voisimme luoda huipputeknologiaa yhdessä.

Marin muistutti, että viime vuosien kriisit ovat osoittaneet Suomen ja koko Euroopan haavoittuvuuden.

– Covidin myötä huomasimme, kuinka riippuvaisia olemme Kiinasta ja muista Aasian maista tuotavista lääkkeistä. Venäjän hyökkäyssota taas on osoittanut, että olemme aivan liian riippuvaisia venäläisestä energiasta, Marin sanoi.

– Yhteiskuntamme on tulevaisuudessa täysin digitalisoitunut. Emme voi tehdä teknologian kanssa samoja virheitä kuin olemme tehneet energian ja lääkkeiden suhteen.