Kuva: Mommilan Kyläpuoti
Ilmiöt

Pieni Mommilan Kyläpuoti tavoittelee kävijöitä ulkomailta asti – Warnerilla pitkän uran tehnyt musapomo löysi tyhjillään olevan kyläkaupan vajaat 10 vuotta sitten

30.5.2024 10:49
Mikko Perttunen
Kyläpuoti on vuosien varrella versonut moneen suuntaan.

Hausjärveläisellä Mommilan kylällä on kokoaan suurempi rooli Suomen historiassa. Vuonna 1917 tapahtuneessa suojeluskunnan ja venäläisten matruusien yhteenotossa sai surmansa yksi tuon ajan merkittävimmistä ja rikkaimmista suomalaisista, Alfred Kordelin. Myös tuleva tasavallan presidentti Risto Ryti oli myös mukana tapahtumassa. Kahakan on nähty olevan yksi monista asioista, jotka johtivat seuraavana vuonna sisällissotaan.

Musiikkialalla pitkän uran tehnyt Samppa Hartikainen perheineen löysi kymmenen vuotta tyhjillään olleen Mommilan kyläkaupan vuonna 2015 mökkimatkallaan, ja jo kesällä 2016 vanhaan kauppaan avattiin pieni kesäkahvila.

Se ei kuitenkaan jäänyt tähän. Kahvila on saanut rinnalleen erilaisia museoita, kuten Suomen ainoan myymäläautomuseon, puhelin- ja nakkikioskien historioista kertovat omat museonsa, oman sanomalehden, 1960-luvun kyläkioskin, briskettiravintolan ja suosittuja kesätapahtumia.

Kyläpuodissa uskotaan, että suosion taustalla on niinkin yksinkertainen konsepti kuin muistot. Paikka toimiikin eräänlaisena aikakoneena eri vuosikymmenille.

Mommila-Hietoisten kylässä asuu nykyään vakituisesti noin sata henkeä, joten oman kylän väki ei paikkaa pidä pystyssä.

Tulevina vuosina pienen kyläpuoti tavoittelee asiakkaita päättäväisesti myös ulkomailta. Kyläpuodin tiedotteessa kerrotaan, että joka vuosi puodilla vierailee yhä enemmän vieraita myös muualta kuin Suomesta. Kyläpuodissa uskotaan, että Suomen historia, sodan- ja kasvun vuodet, luonto, suomalainen maaseutu ja uniikki vierailukohde ovat Mommilan ja sen Kyläpuodin valtteja, kun markkinointia siirretään myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Vielä on myös paljon museoitavia asioita ja kehittämistä riittää joka suuntaan, Kyläpuodin isäntä Hartikainen toteaa tiedotteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)