Sam Jamsen
Kolumni

Pidetäänkö minusta? Mitä virheet osaamisestani viestivät? Aiheuttavatko tekemäni muutokset liikaa muutosvastarintaa? Asiat, joita johtajat ajattelevat öisin

9.2.2022 9:30
Minna Ruusuvuori
Aika ajoin johtajuuden totaalinen yksinäisyys on käsin kosketeltavaa ja jopa musertavaa, kirjoittaa Minna Ruusuvuori.

Johtajana elää jatkuvassa paineaaltojen syleilyssä. Vaikka moderni johtaminen on mitä inspiroivinta ja hyvin antoisaa, on se myös todella vaativaa, raadollistakin sanoisin. Ei ihme, jos ajatukset harhailevat, eikä nukkumatti saavu hiekkoineen vielä aamuyön tunteinakaan.

Näitä asioita johtajat pyörittelevät päässään öisin:

Pidetäänkö minusta? Mitä ihmiset minusta ajattelevat? 

Tuulettimeen osuu säännöllisesti niin alhaalta kuin ylhäältä. Kaikkein suurin paine ja vaatimukset tulevat kuitenkin oman pään sisältä: Osaanko? Kelpaanko? Saanko aikaan haluttuja tuloksia? Ja mitä jos en saa? Eihän kukaan meistä - ihan aikuisten oikeasti - halua olla vihattu ikävien päätösten tekijä, huono asioiden jalkauttaja tai surkeiden tulosten strategi. 

Osaanko (konkretisoida sanoista tekoihin)?

Johtajana ajattelee kuun kelmeässä valossa vastuitaan, jotka tässä todellisessa palveluammatissa ovat keskiössä. Vastuulla on visio, missio ja strategia. Erityisesti suunnitelmien jalkauttaminen käytäntöön erottaa jyvät akanoista ja mahdollistaa tärkeimpien eli työntekijöiden, asiakkaiden ja lopulta yrityksen onnistumisen arjessa. Hyvin suunniteltu on nimittäin valitettavasti vielä täysin tekemättä. 

Epätoivon partaalla käsi hakeutuu yöpöydälle kasautuneeseen kirjapinkkaan, jossa muutosta parempaan luvataan milloin milläkin johtamisen kehikolla. Kirjallisuudelle on kuitenkin tilausta, sillä tutkimusten mukaan yli puolet johtajista kokee, ettei heillä ole taitoja tai työkaluja strategian toteuttamiseen ja suunnitelmien jalkauttamiseen.

Mitä tekemäni virheet kertovat minusta?

Fakta on, ettei johtajana ole täydellinen, eikä täydellisyyttä tule koskaan saavuttamaan. Riippumatta siitä, kuinka paljon kokemusta hankkii, kuinka kauan päätöksiä miettii tai keneltä neuvoja kysyy, virheitä sattuu satavarmasti. Mutta saako johtajana olla "fail fast" – niin sanottu ketterä ryssijä? Sallitaanko johtajalle epäonnistuminen ja ulottuuko paljon puhuttu organisaatioiden psykologisen turvallisuuden verkko myös johtajan ylle?

Virheistä huolimatta johtajana täytyy uskaltaa tehdä valintoja ja päätöksiä, ja raivata tarvittavaa muutosta sinnikkäästi eteenpäin varmistaen organisaation kasvukyky. On tärkeää samalla muistaa ihmisten sitouttaminen, merkityksen luominen ja yhteinen selkeä suunta.

Entä jos muutos aiheuttaakin liikaa vastarintaa?

Jos mikään ei muutu, kehitys loppuu. Muutosvastarintaa ei siis pidä pelätä, jos haluaa kehittää asioita. Pelko muutokseen liittyvistä asioista kuitenkin kuuluu ihmisyyteen. Otetaan esimerkkinä Minni Hiiren vaatetus (kyllä, luit ihan oikein!). Stella McCartney suunnitteli Minnille uuden housuasun ja yleisö älähti. Jos markkinoilla piirroshahmon fanit vastustavat ihan tosissaan punaisen mekon vaihtumista siniseksi jakkupuvuksi, kuvittele muutoksen kourissa kipuileva organisaatio, jossa kyse on sentään työpaikoista. Huh ja huh! Kyllä jäävät Stella ja Minni kakkoseksi. Yöllisiä pohdintoja helpottaakin, kun muistaa muutosvastarinnan inhimillisen puolen ja hyvän kommunikaation. Tosiasia on, että mikään ei muutu, jos mitään ei muuta. Ja kun joku muuttuu, niin aina joku suuttuu.

Yksinäinen on johtajan polku

Johtajuus on yksinäistä puuhaa. Ei ole turhan montaa olkapäätä, johon nojata – tai kollegaa, jolle purkaa ajatuksiaan tai turhaumiaan. Vaatimukset ovat kovat. On tärkeää olla asiakaskeskeinen ja -lähtöinen, ja samalla ajatella omia ihmisiä ensin (leaders eat last you know) varmistaen, että bisnes rullaa hyvin eteenpäin kasvu, kannattavuus ja kassavirta jiirissä.

Aika ajoin johtajuuden totaalinen yksinäisyys, erityisesti yön hiljaisuuden kohistessa korvissa, on kuitenkin käsin kosketeltavaa ja jopa musertavaa. 

Lopulta, vaikeuksista huolimatta, mikään ei voita niitä hetkiä, kun onnen kyyneleet valuvat innostuneen johtajan silmäkulmasta. Se mieletön fiilis, kun strategia osuu, kauppa saadaan ja tulos on loistava. Ja kun sen saa vielä jakaa koko jengillä ja näkee loisteen ihmisten silmistä. Silloin ollaan johtajuuden perustehtävän äärellä - saada muut loistamaan. Ja yhdessä nautitaan työn hedelmistä.

Minna Ruusuvuori on pitkän linjan myynnin ja markkinoinnin johtamisen sekä B2B -asiakaskokemuksen ammattilainen. Pääosan urastaan hän on tehnyt ohjelmistoliiketoiminnassa. Tällä hetkellä hän toimii myynti- ja markkinointijohtajana teknologiakonsultointiyhtiössä. Minnan kolumnien näkökulmat liittyvät ihmiseen - asiakkaaseen ja työntekijään - myynnin, markkinoinnin ja kokemuksen keskiössä. Aiheita siivilöidään toisinaan designin, liiketoiminnan ja teknologian näkökulmista.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)