Kuvaaja:
Daria Nepriakhina / Unsplash
Digitaalisuus

Nuorten ilmastohuoli näkyy puhelimen ja liittymän valinnassa

18.8.2023 12:24
Mikko Perttunen
DNA:n teettämään tutkimukseen osallistuneista nuorista lähes joka toinen on kiinnostunut ostamaan älypuhelimen käytettynä.

Nuoret valitsevat muita ikäryhmiä useammin 5G-liittymän ilmastosyistä, kertoo DNA:n teettämä Digitaalinen elämä -tutkimus. Nuoret ovat myös kiinnostuneita pienentämään omaa digitaalista hiilijalanjälkeään sekä hankkimaan älypuhelimensa käytettynä.

Tutkimukseen vastanneista 16–24-vuotiaista kolmasosa ja 23 prosenttia 25–34-vuotiaista valitsee 5G:n liittymäksi, koska se on energiatehokkaana ratkaisuna myös ilmastoteko. Kaikissa muissa ikäluokissa näin tekevien määrä laskee alle 20 prosenttiin. Nuorten kasvanut ilmastotietoisuus näkyy myös älypuhelimen hankinnassa. 46 prosenttia nuorimmasta ikäluokasta on kiinnostunut ostamaan älypuhelimen käytettynä.

– Älylaitteiden kierrättäminen on luonnollisesti tärkeää ympäristön näkökulmasta. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin uuden raaka-aineen kaivaminen maaperästä. Toimimattomatkin laitteet kannattaa kierrättää, koska ne voidaan joko kunnostaa, purkaa varaosiksi tai kierrättää. Asianmukainen kierrätys ei myöskään vaaranna tietoturvaa, DNA:n laajakaista- ja tv-liiketoiminnan johtaja Christoffer von Schantz kertoo tiedotteessa.

Digitaalisen hiilijalanjäljen pienentäminen kiinnostaa eniten 25–34-vuotiaita sekä 65–74-vuotiaita. Molemmissa ikäryhmissä näin vastasi 44 prosenttia, mutta myös 16–24-vuotiaista 41 prosenttia on kiinnostunut pienentämään omaa digitaalista hiilijalanjälkeään.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)