Digitaalisuus

ūüĒć N√§in huippukoripalloilija Anni M√§kitalo yhdist√§√§ ammattilaisurheilun ja markkinointity√∂n: ‚ÄĚVaikeinta on ollut itse asettamani paineet‚ÄĚ

Koripalloilija Anni Mäkitalon työstressi loppuu, kun hän vetää koristossut jalkaansa.
Kuva:
ūüĒć N√§in huippukoripalloilija Anni M√§kitalo yhdist√§√§ ammattilaisurheilun ja markkinointity√∂n: ‚ÄĚVaikeinta on ollut itse asettamani paineet‚ÄĚ

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Anni Mäkitalo sai ensikosketuksensa koripalloon toisella luokalla. Hänen äitinsä oli huomannut ilmoituksen aloittavasta koripallojoukkueesta, ja Mäkitalo lähti kokeilemaan lajia.  

‚Äď Koris oli alusta asti mun juttu, M√§kitalo sanoo.

Nyt, 29-vuotiaana, hän on pelannut 41 naisten maaottelua, ja koripalloura on vienyt Mäkitalon pelikentille ympäri Eurooppaa. Kaksi vuotta sitten hän palasi Saksasta Suomeen, ja on siitä saakka pelannut ja tehnyt markkinointialan töitä kotimaassa.

Mäkitalo on siis paitsi koripalloilija myös markkinoinnin ammattilainen, joka on onnistunut yhdistämään huippu-urheiluun sekä markkinoinnin opiskelun että työn. Miten se on onnistunut?

M√§kitalo pelasi nuoruusvuotensa Tapiolan Hongassa. Treenaaminen muuttui ammattimaiseksi M√§kel√§nrinteen urheilulukiossa, jossa M√§kitalo tajusi, ett√§ haluaisi jatkaa uraansa juniorivuosien j√§lkeenkin. TŇ°ekkil√§isen valmentajansa kautta h√§n p√§√§tyi pelaamaan TŇ°ekin liigaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Mäkitalo on pelannut lisäksi Unkarissa, Ranskassa, Saksassa ja Suomessa. Suomen mestaruuksia hänelle on kertynyt kolme.

Jo parikymppisen√§ TŇ°ekeiss√§ pelatessaan M√§kitalo huomasi kaipaavansa el√§m√§√§ns√§ muutakin kuin urheilua.

Jo parikymppisen√§ TŇ°ekeiss√§ pelatessaan M√§kitalo huomasi kaipaavansa el√§m√§√§ns√§ muutakin kuin urheilua.

‚Äď Varsinkin nuorempana min√§kuvani oli tosi kiinni urheilusuorituksessa. Se oli henkisesti aika raskasta. Olen aina tyk√§nnyt opiskella, joten kun palasin TŇ°ekeist√§ vuodeksi Suomeen, aloitin kansainv√§lisen liiketoiminnan opiskelun Saimaan ammattikorkeakoulussa, M√§kitalo kertoo.

Häntä kiinnostivat erityisesti markkinoinnin ja viestinnän kurssit. Niinpä Mäkitalo haki valmistuttuaan yliopistoon lukemaan markkinointia. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Digital Marketing and Corporate Communication -linjalta Jyväskylän yliopistosta vuonna 2020.

Opiskellessaan Mäkitalo pelasi pääasiassa ulkomailla. Treenejä oli usein sekä aamuisin että iltaisin, joten hän pyhitti iltapäivät opiskelulle.

‚Äď Kun oli kahdet treenit p√§iv√§ss√§, en olisi kuitenkaan jaksanut iltap√§ivisin l√§hte√§ mihink√§√§n. Se oli hyv√§√§ aikaa opiskella.

Mäkitalo teki myös maisterinopintonsa pääasiassa etänä. Kumpikaan hänen tutkinnoistaan ei ollut tarkoitettu virallisesti etäopinnoiksi. Mäkitalo kiitteleekin opettajiaan joustavuudesta.

‚Äď Sain paljon vapautta ja sovin tenttej√§ esimerkiksi jouluksi ja kev√§√§lle, kun k√§vin Suomessa. Ryhm√§ty√∂t olen aina tehnyt itsen√§isin√§ t√∂in√§. On siin√§ ollut v√§lill√§ aika paljon hommaa. En ole voinut nostaa k√§tt√§ pystyyn tai kysy√§ apua vieruskaverilta.

Viimeiset kaksi vuotta Mäkitalo on pelannut Forssan Alussa. Pari vuotta sitten hän pelasi vielä Saksan pääsarjassa Bundesliigassa ja pohti, mitä seuraavaksi. Mäkitalo huomasi ajattelevansa, että ehkä kansainvälinen ura on nyt nähty. Bundesliiga oli ollut hänen haaveensa. Nyt maisterinopinnoista oli jäljellä enää gradu ja Mäkitalosta tuntui, että hän halusi tehdä urheilun lisäksi myös markkinointialan töitä.

‚Äď Minulle tuli olo, ett√§ olisi kiva olla hetki kotona, tehd√§ opinnot loppuun ja katsoa, mit√§ t√∂it√§ l√∂ytyisi.

Niinpä Mäkitalo palasi Suomeen kesällä 2019.

"Töiden yhdistämistä helpotti myös etätyömahdollisuus ja joustava työaika."

‚Äď Syksyn ja seuraavan vuoden alun tein gradua, t√∂it√§ markkinoinnin asiantuntijana osa-aikaisesti ja lis√§ksi pelasin koripalloa Forssassa. Se oli v√§h√§n raskas kombo, M√§kitalo muistelee.

Osa-aikainen työ mahdollisti sen, että Mäkitalo pystyi käymään Forssassa kahdesti viikossa aamutreeneissä.

‚Äď V√§lill√§ saattoi olla sellaisia ty√∂palavereita, mit√§ en pystynyt siirt√§m√§√§n, ja silloin treenit j√§iv√§t v√§list√§. Osa-aikaty√∂ oli kuitenkin helppo yhdist√§√§ urheiluun. T√∂iden yhdist√§mist√§ helpotti my√∂s et√§ty√∂mahdollisuus ja joustava ty√∂aika, M√§kitalo sanoo.

Hänen mukaansa urheilu-uran ja työn yhdistäminen ei olisi ulkomailla yhtä helppoa, sillä treenejä on enemmän kuin Suomessa.

 Vaikeinta urheilu- ja muun työuran yhdistämisessä on Mäkitalon mukaan ollut paineet, joita hän on itse asettanut itselleen.

‚Äď Haluaisin olla hyv√§ kaikessa. Olen aika kunnianhimoinen, ja asetan itselleni korkeita tavoitteita.

Piirre on kuitenkin tuonut Mäkitalon mukaan hänen elämäänsä myös paljon hyvää.

‚Äď Olen pystynyt tasapainottamaan el√§m√§√§ni niin, ett√§ jos minulla on stressi√§ pelist√§, voin siirt√§√§ ajatukseni ty√∂el√§m√§√§n. Jos taas on hirve√§ ty√∂stressi, se loppuu yleens√§ saman tien, kun ved√§n koristossut jalkaan.

Vaikka vapaa-aika on v√§lill√§ ollut tiukassa, on M√§kitalo sanojensa mukaan tottunut siihen ‚Äď sit√§ on ammattimainen urheilu, h√§n toteaa tyynesti.

‚Äď Urheilijan ty√∂ ei ole kahdeksasta nelj√§√§n -ty√∂t√§, eiv√§tk√§ esimerkiksi pyh√§t ole vapaap√§ivi√§ samalla tavalla kuin tavallisesti. Mutta t√§m√§ on valinta, jonka olen itse tehnyt.

Nyt Mäkitalo on uuden edessä. Hän aloitti pari kuukautta sitten työt täysipäiväisenä markkinointi- ja yhteisöpäällikkönä Women in Tech Finlandilla. Se on kymmenisen vuotta vanha yhteisö, jonka tavoite on rohkaista naisia teknologia-alalle sekä muuttaa teknologia-alaa monimuotoisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi.

‚Äď Vain joka viides teknologia-alan ammattilainen ja opiskelija on nainen, M√§kitalo toteaa.

Tasa-arvon ja monimuotoisuuden ajaminen markkinointityössä tuntuu Mäkitalosta luonnolliselta jatkumolta, sillä koripalloa on hänen mukaansa pidetty perinteisesti hyvin miehisenä lajina.

Tasa-arvon ja monimuotoisuuden ajaminen markkinointityössä tuntuu Mäkitalosta luonnolliselta jatkumolta, sillä koripalloa on hänen mukaansa pidetty perinteisesti hyvin miehisenä lajina.

‚Äď Minuun on juurtunut syv√§√§n sellainen ajatus, ett√§ kaikki meist√§ ansaitsevat tasa-arvoiset l√§ht√∂kohdat ja mahdollisuudet. Ty√∂ymp√§rist√∂jen ja -kulttuurien t√§ytyy olla inklusiivisia ja erilaiset ihmiset huomioonottavia.¬†

Entä kuinka kauan Mäkitalon urheilu-ura vielä jatkuu?

Sitä hän ei osaa sanoa vielä varmasti itsekään.

‚Äď Urheilu on iso osa el√§m√§√§ni, mutta en osaa sanoa, kuinka pitk√§√§n. En halua pelata niin pitk√§√§n, ett√§ polviani sattuu loppuel√§m√§ni ajan. Urheilijamin√§st√§ luopuminen on kuitenkin pitk√§ prosessi. Siin√§ t√§ytyy luoda itsens√§ uudestaan.

Anni Mäkitalo,29

koripalloilija, markkinoinnin ammattilainen

Tärkein oivallukseni markkinoinnista on se, ettei ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä markkinointiviestintää. Kaikki riippuu siitä, mitä ja kenelle halutaan viestiä, mitä myydä ja mainostaa, millaisen kuvan antaa yrityksestä. Sen ymmärtäminen on vienyt minulta paljon paineita pois.

Haluaisin kehittyä ymmärtämään syvemmin dataa ja markkinoinnin automaatiota. Kaikki automaatiosysteemit kehittyvät hurjaa vauhtia, ja niiden avulla voidaan vähentää jatkuvaa, manuaalista työtä. Se on tosi kiinnostavaa.

Suosikkibrändini on Karhu. Minulla on nytkin Karhun tennarit jalassa. Brändillä on pitkät juuret, ja se on uudistanut itsensä hienosti. Lisäksi brändillä on hauska tarina.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa