Digitaalisuus

🔍 Näin huippukoripalloilija Anni Mäkitalo yhdistää ammattilaisurheilun ja markkinointityön: ”Vaikeinta on ollut itse asettamani paineet”

22.6.2021 0:30
Iina Kansonen
Koripalloilija Anni Mäkitalon työstressi loppuu, kun hän vetää koristossut jalkaansa.

🔍 Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempiä, taustoittavia ja päivittäisestä uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Anni Mäkitalo sai ensikosketuksensa koripalloon toisella luokalla. Hänen äitinsä oli huomannut ilmoituksen aloittavasta koripallojoukkueesta, ja Mäkitalo lähti kokeilemaan lajia.  

– Koris oli alusta asti mun juttu, Mäkitalo sanoo.

Nyt, 29-vuotiaana, hän on pelannut 41 naisten maaottelua, ja koripalloura on vienyt Mäkitalon pelikentille ympäri Eurooppaa. Kaksi vuotta sitten hän palasi Saksasta Suomeen, ja on siitä saakka pelannut ja tehnyt markkinointialan töitä kotimaassa.

Mäkitalo on siis paitsi koripalloilija myös markkinoinnin ammattilainen, joka on onnistunut yhdistämään huippu-urheiluun sekä markkinoinnin opiskelun että työn. Miten se on onnistunut?

Mäkitalo pelasi nuoruusvuotensa Tapiolan Hongassa. Treenaaminen muuttui ammattimaiseksi Mäkelänrinteen urheilulukiossa, jossa Mäkitalo tajusi, että haluaisi jatkaa uraansa juniorivuosien jälkeenkin. Tšekkiläisen valmentajansa kautta hän päätyi pelaamaan Tšekin liigaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Mäkitalo on pelannut lisäksi Unkarissa, Ranskassa, Saksassa ja Suomessa. Suomen mestaruuksia hänelle on kertynyt kolme.

Jo parikymppisenä Tšekeissä pelatessaan Mäkitalo huomasi kaipaavansa elämäänsä muutakin kuin urheilua.

Jo parikymppisenä Tšekeissä pelatessaan Mäkitalo huomasi kaipaavansa elämäänsä muutakin kuin urheilua.

– Varsinkin nuorempana minäkuvani oli tosi kiinni urheilusuorituksessa. Se oli henkisesti aika raskasta. Olen aina tykännyt opiskella, joten kun palasin Tšekeistä vuodeksi Suomeen, aloitin kansainvälisen liiketoiminnan opiskelun Saimaan ammattikorkeakoulussa, Mäkitalo kertoo.

Häntä kiinnostivat erityisesti markkinoinnin ja viestinnän kurssit. Niinpä Mäkitalo haki valmistuttuaan yliopistoon lukemaan markkinointia. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Digital Marketing and Corporate Communication -linjalta Jyväskylän yliopistosta vuonna 2020.

Opiskellessaan Mäkitalo pelasi pääasiassa ulkomailla. Treenejä oli usein sekä aamuisin että iltaisin, joten hän pyhitti iltapäivät opiskelulle.

– Kun oli kahdet treenit päivässä, en olisi kuitenkaan jaksanut iltapäivisin lähteä mihinkään. Se oli hyvää aikaa opiskella.

Mäkitalo teki myös maisterinopintonsa pääasiassa etänä. Kumpikaan hänen tutkinnoistaan ei ollut tarkoitettu virallisesti etäopinnoiksi. Mäkitalo kiitteleekin opettajiaan joustavuudesta.

– Sain paljon vapautta ja sovin tenttejä esimerkiksi jouluksi ja keväälle, kun kävin Suomessa. Ryhmätyöt olen aina tehnyt itsenäisinä töinä. On siinä ollut välillä aika paljon hommaa. En ole voinut nostaa kättä pystyyn tai kysyä apua vieruskaverilta.

Viimeiset kaksi vuotta Mäkitalo on pelannut Forssan Alussa. Pari vuotta sitten hän pelasi vielä Saksan pääsarjassa Bundesliigassa ja pohti, mitä seuraavaksi. Mäkitalo huomasi ajattelevansa, että ehkä kansainvälinen ura on nyt nähty. Bundesliiga oli ollut hänen haaveensa. Nyt maisterinopinnoista oli jäljellä enää gradu ja Mäkitalosta tuntui, että hän halusi tehdä urheilun lisäksi myös markkinointialan töitä.

– Minulle tuli olo, että olisi kiva olla hetki kotona, tehdä opinnot loppuun ja katsoa, mitä töitä löytyisi.

Niinpä Mäkitalo palasi Suomeen kesällä 2019.

"Töiden yhdistämistä helpotti myös etätyömahdollisuus ja joustava työaika."

– Syksyn ja seuraavan vuoden alun tein gradua, töitä markkinoinnin asiantuntijana osa-aikaisesti ja lisäksi pelasin koripalloa Forssassa. Se oli vähän raskas kombo, Mäkitalo muistelee.

Osa-aikainen työ mahdollisti sen, että Mäkitalo pystyi käymään Forssassa kahdesti viikossa aamutreeneissä.

– Välillä saattoi olla sellaisia työpalavereita, mitä en pystynyt siirtämään, ja silloin treenit jäivät välistä. Osa-aikatyö oli kuitenkin helppo yhdistää urheiluun. Töiden yhdistämistä helpotti myös etätyömahdollisuus ja joustava työaika, Mäkitalo sanoo.

Hänen mukaansa urheilu-uran ja työn yhdistäminen ei olisi ulkomailla yhtä helppoa, sillä treenejä on enemmän kuin Suomessa.

 Vaikeinta urheilu- ja muun työuran yhdistämisessä on Mäkitalon mukaan ollut paineet, joita hän on itse asettanut itselleen.

– Haluaisin olla hyvä kaikessa. Olen aika kunnianhimoinen, ja asetan itselleni korkeita tavoitteita.

Piirre on kuitenkin tuonut Mäkitalon mukaan hänen elämäänsä myös paljon hyvää.

– Olen pystynyt tasapainottamaan elämääni niin, että jos minulla on stressiä pelistä, voin siirtää ajatukseni työelämään. Jos taas on hirveä työstressi, se loppuu yleensä saman tien, kun vedän koristossut jalkaan.

Vaikka vapaa-aika on välillä ollut tiukassa, on Mäkitalo sanojensa mukaan tottunut siihen – sitä on ammattimainen urheilu, hän toteaa tyynesti.

– Urheilijan työ ei ole kahdeksasta neljään -työtä, eivätkä esimerkiksi pyhät ole vapaapäiviä samalla tavalla kuin tavallisesti. Mutta tämä on valinta, jonka olen itse tehnyt.

Nyt Mäkitalo on uuden edessä. Hän aloitti pari kuukautta sitten työt täysipäiväisenä markkinointi- ja yhteisöpäällikkönä Women in Tech Finlandilla. Se on kymmenisen vuotta vanha yhteisö, jonka tavoite on rohkaista naisia teknologia-alalle sekä muuttaa teknologia-alaa monimuotoisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi.

– Vain joka viides teknologia-alan ammattilainen ja opiskelija on nainen, Mäkitalo toteaa.

Tasa-arvon ja monimuotoisuuden ajaminen markkinointityössä tuntuu Mäkitalosta luonnolliselta jatkumolta, sillä koripalloa on hänen mukaansa pidetty perinteisesti hyvin miehisenä lajina.

Tasa-arvon ja monimuotoisuuden ajaminen markkinointityössä tuntuu Mäkitalosta luonnolliselta jatkumolta, sillä koripalloa on hänen mukaansa pidetty perinteisesti hyvin miehisenä lajina.

– Minuun on juurtunut syvään sellainen ajatus, että kaikki meistä ansaitsevat tasa-arvoiset lähtökohdat ja mahdollisuudet. Työympäristöjen ja -kulttuurien täytyy olla inklusiivisia ja erilaiset ihmiset huomioonottavia. 

Entä kuinka kauan Mäkitalon urheilu-ura vielä jatkuu?

Sitä hän ei osaa sanoa vielä varmasti itsekään.

– Urheilu on iso osa elämääni, mutta en osaa sanoa, kuinka pitkään. En halua pelata niin pitkään, että polviani sattuu loppuelämäni ajan. Urheilijaminästä luopuminen on kuitenkin pitkä prosessi. Siinä täytyy luoda itsensä uudestaan.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Anni Mäkitalo,29

koripalloilija, markkinoinnin ammattilainen

Tärkein oivallukseni markkinoinnista on se, ettei ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä markkinointiviestintää. Kaikki riippuu siitä, mitä ja kenelle halutaan viestiä, mitä myydä ja mainostaa, millaisen kuvan antaa yrityksestä. Sen ymmärtäminen on vienyt minulta paljon paineita pois.

Haluaisin kehittyä ymmärtämään syvemmin dataa ja markkinoinnin automaatiota. Kaikki automaatiosysteemit kehittyvät hurjaa vauhtia, ja niiden avulla voidaan vähentää jatkuvaa, manuaalista työtä. Se on tosi kiinnostavaa.

Suosikkibrändini on Karhu. Minulla on nytkin Karhun tennarit jalassa. Brändillä on pitkät juuret, ja se on uudistanut itsensä hienosti. Lisäksi brändillä on hauska tarina.