Alejandro Ortiz / Unsplash
Ilmiöt

Musiikkialalle oma hiilijalanjälkilaskuri

29.2.2024 8:39
Mikko Perttunen
Maksuton työkalu on kaikkien musiikkialan toimijoiden ulottuvilla.

Musiikkialalle julkaistiin tänään alan yhteinen hiilijalanjälkilaskuri Elma.live -alustalla. Kuka tahansa musiikkialan ammattilainen voi käyttää laskuria maksutta. Toistaiseksi laskuri on saatavilla vain suomeksi.

Hankkeen taustalla on yhteensä 14 alan keskeistä kattojärjestöä.

Laskurilla tehtävä hiilijalanjälkilaskelma perustuu laskijan syöttämiin toiminnan kulutustietoihin ja laskurin päästökerroinpankkiin, josta löytyy julkaisuhetkellä päästökertoimet 95:lle alalla yleiselle päästölähteelle. Käyttäjä kirjaa laskuriin esimerkiksi käytetyn polttoaineen litramäärän, matkustetut kilometrit, syötyjen ruoka-annosten lukumäärät tai tavara- tai palveluhankintojen euromäärät, joiden perusteella laskuri antaa arvion hiilijalanjäljestä.

Vuonna 2023 valmistuneen alan ilmastoselvityksen mukaan valtaosa elävän musiikin alan päästöistä syntyy liikkumisesta. Alan toiseksi suurin päästölähde ovat hankinnat.

– Nyt julkaistava laskuri on kaikkien musiikkialan toimijoiden ulottuvilla oleva työkalu, jonka avulla alamme toimijat pystyvät selvittämään toimintansa ilmastovaikutukset, kohdentamaan päästövähennyksiään tehokkaasti ja asettamaan itselleen konkreettisia tavoitteita, musiikkialan yhteistä laskurihanketta koordinoinut tuottaja Petra Piiroinen kertoo.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)