William Bayreuther / Unsplash
Mainonta

MTV: Jasper Pääkkönen vaatii 300 000 euron suuruista vahingonkorvausta nimensä, kuvansa ja äänensä luvattomasta käyttämisestä mainoksissa

5.4.2023 10:53
Mikko Perttunen
Yhteistyö The other danish guy -alushousubrändin kanssa meni näyttelijän mukaan pidemmälle kuin hänen kanssaan oli sovittu.

Näyttelijä ja vaelluskala-aktivisti Jasper Pääkkönen vaatii oikeusteitse korvauksia The other danish guy -alusvaatebrändin taustalla olevalta Lähde oy:ltä, kertoo MTV.

Pääkkösen mukaan hänen nimeään, kuvaansa ja ääntään on käytetty luvattomasti yrityksen alusvaatemainoksissa, ja materiaali huijattiin häneltä yrityksen käyttöön. Asia on käsiteltävänä Helsingin käräjäoikeudessa.

Haastehakemuksen mukaan Pääkkösen yritys solmi vuonna 2018 brändilähettilässopimuksen Lähde Oy:n kanssa, jonka osakkeista yritys omisti reilut kaksi prosenttia. Kesäkuussa 2021 yrityksen toimitusjohtaja Tommi Lähde oli pyytänyt Pääkköstä osallistumaan podcastiin, mihin hän oli suostunut.

Tilaisuudessa oli otettu kuvia, joita oli tarkoitus käyttää podcastin yhteydessä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Tilaisuudessa oli otettu kuvia, joita oli tarkoitus käyttää podcastin yhteydessä. Kuvaaja oli Pääkkösen mukaan ottanut useita kuvia, joista oli tarkoitus tehdä myös koko sivun mainos Helsingin Sanomiin, mikä oli Pääkkösen mukaan hänelle aivan uusi asia. Pääkkönen ei kuitenkaan kieltänyt kuvansa käyttöä Helsingin Sanomien printtimainoksessa.

Pääkkönen kertoo haastehakemuksessa, että pari viikkoa myöhemmin hänelle kuitenkin selvisi, että hänestä otettua kuva- ja videomateriaalia käytettiin laajamittaisessa televisio-, radio- ja nettimainonnassa. Tähän ei Pääkkösen mukaan ollut annettu lupaa. Lähde Oy ja sen toimitusjohtaja ovat kuitenkin sitä mieltä, että brändilähettilässopimus ja Pääkkösen osakkuus oikeuttivat Pääkkösen persoonan hyödyntämisen markkinointikampanjassa.

Brändilähettilässopimuksen mukaan Pääkkösen osallistumisesta muun muassa promootioihin tai video- ja valokuvauksiin on tullut sopia osapuolten kesken etukäteen. Sopimus ei siten haastehakemuksen mukaan anna Lähteelle rajoittamatonta oikeutta käyttää kaupallisesti hyväkseen Pääkkösen persoonallisuusoikeuksia.

Pääkkönen vaatii Lähde oy:ltä 300 000 euroa perusteettoman edun palautuksena. Hän on laskenut korvauksen sen mukaan, mitä olisi saanut, jos olisi sallinut nimensä, kuvansa ja äänensä käytön jollekulle taholle kaupallisessa tarkoituksessa.

Lähde oy kiistää Pääkkösen oikeuden moisiin korvauksiin. Yritys kertoo käyttäneensä Pääkköstä kampanjoinnissaan kaksi viikkoa ja lopettaneensa markkinoinnin Pääkkönen puututtua asiaan.

Muokattu 5.4.2023 klo 13.20 oikeusasiakirjojen pohjalta