Kolumni

Moni myyntijohtaja estää tai ei kannusta myyjiä tekemään parasta mahdollista tulosta, ja se on väärin

25.5.2023 7:05
Oona Kankkunen
Myyjät, jotka eivät ole saaneet johdon tukea sosiaaliseen myyntiin, spämmäävät kylmäviesteillä LinkedInin inbokseissa ja mainostavat yrityksen uutisia tavalla, joka ei kiinnosta ketään – tai oikeastaan ärsyttää kaikkia, kirjoittaa Oona Kankkunen.

Useimmat myyntijohtajat ovat hitaita tunnistamaan sosiaalisen median potentiaalia myyntityössä. Moni heistä kuvittelee virheellisesti, että sosiaalinen myynti on passiivista myynnin toivomista, liidien odottelua tai pelkkää oman naaman brändäämistä postauksilla.  

Sosiaalinen myynti ei kuitenkaan ole sitä, että tehdään muutama postaus ja odotellaan asiakkaan tarttuvan syöttiin. Vaikka sanoisit, että ”meidän myyjillämme ei ole aikaa ryhtyä sisällöntuottajiksi”, muistutan, että somepostaukset ovat vain murto-osa sosiaalisen myynnin kokonaisuudesta.  

Sosiaalinen myynti on markkinointia, joka edellyttää markkinointitiimin tukea sisältöjen tukipilarina. Sosiaalisen myynnin kulttuurin starttaaminen kaatuukin usein yrityksen markkinoinnille, koska sieltä löytyy paras osaaminen sosiaalisen median kiemuroista ja sisällöntuotannosta ja jo olemassa oleva ymmärrys sosiaalisen myynnin kiistattomista hyödyistä.

Sosiaalinen myynti ei ole kylmäviestin kopioimista LinkedIn-verkostolle, eikä se tapahdu esittelemällä yritystä LinkedIn-inboksissa tai suoramyynnille haisevissa postauksissa.  
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Sosiaalisen myynnin ajatellaan kuuluvan vain markkinoinnin vastuulle, ja myynnin johto taas pesee kätensä asiasta kokonaan. Näin myynti ja markkinointi ovat taas omissa poteroissaan, ja ”jokainen hoitakoon oman tonttinsa”. Kyseessä on kuitenkin modernien myyntitaitojen kehittäminen ja siten vastaaminen B2B-asiakkaan muuttuneeseen ostokäyttäytymiseen. Se on myynnin johdon vastuulla.

Myyntijohtaja, jättäisitkö uuden B2B-myyjän ensimmäisenä työpäivänään soittelemaan kylmää liidilistansa läpi yksin, ilman kokemusta tai hyvää spiikkiä ja sparraamista? Tai jalkauttaisitko uutta teknologiaa, kuten CRM-järjestelmää, B2B-tiimillesi ilman opastusta ja käytännön tukea? Tuskin.  

Se, että myyntijohtajana jätät tukematta myyjiä sosiaalisessa myynnissä etkä sparraa LinkedIn-kontaktointia, asiakaslähtöisiä sisältöjä tai edes tykkäile myyjiesi postauksista, on kuin jättäisit heidät kokemattomana kylmäsoittamaan exceliä yksin ja sitten vittuilisit perään, kun he eivät onnistu.

Myyjät, jotka eivät ole saaneet johdon tukea sosiaaliseen myyntiin, spämmäävät kylmäviesteillä LinkedInin inbokseissa ja mainostavat yrityksen uutisia tavalla, joka ei kiinnosta ketään – tai oikeastaan ärsyttää kaikkia.

Jokainen 2020-luvun myyjä on vastuussa oman verkostonsa vahvistamisesta.

Myynnin ei tule ampua sokeana haulikolla somessakaan, joten sosiaalinen myynti ei ole kylmäviestin kopioimista LinkedIn-verkostolle, eikä se tapahdu esittelemällä yritystä LinkedIn-inboksissa tai suoramyynnille haisevissa postauksissa.  

Ihan kuten perinteisessäkin myynnissä myös sosiaalisessa myynnissä on tärkeää, että prosessissa on yhteisesti sparrattu ja sovittu parhaat tavat hyödyntää somea osana myyntiprosessia. Ja aivan kuten aina ennenkin, myyjät odottavat myyntijohtajansa apua siihen, että he voivat onnistua myyntityössä entistä paremmin.

Voit itse päättää olla se henkilö, joka rohkaisee, kannustaa ja jopa opettelee sosiaalisen median käyttämistä myyntityössä sen sijaan, että jätät mahdollisuuden hyödyntämättä tai estät sen myyjiltäsi ja tukahdutat heidän myyntimotivaatiotaan.

Vähin, mitä voit tehdä palvellaksenne asiakkaittanne paremmin ja ollaksenne näkemyksellisempiä myyjiä, on tämä: ajatelkaa LinkedInin vaihtoehtoisena prospektoinnin, tiedon hyödyntämisen ja kontaktoimisen kanavana sen sijaan, että tekisitte joko tai -valintoja myyntikanavien suhteen. Jokainen 2020-luvun myyjä on vastuussa oman verkostonsa vahvistamisesta ja siitä, että rakentaa ja syventää suhteitaan asiakasyrityksissä ja prospektien kanssa. Siihen tarvitaan sosiaalista mediaa.

Ethän ole myyntijohtajana parempien tuloksien ja paremman asiakaskokemuksen tiellä.  

Sosiaalista myyntiä ja sisältömarkkinointia painotetaan enemmän kuin koskaan, mutta niiden strategiat loistavat poissaolollaan. Tätä sekä liiketoiminnasta ja asiakasymmärryksestä lähtevän myynnin ja markkinoinnin yhteistyön puutetta ihmettelee kolumneissaan sosiaalisen myynnin ja sisältömarkkinoinnin ammattilainen Oona Kankkunen.