Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Digitaalisuus

MLL:n uusi varoituspalvelu hälyttää vaarallisista somehaasteista vanhemmille tekstiviestitse

5.3.2024 9:28
Mitra Vasara
Varoituspalvelu on omistettu nuorena kuolleen Niilo Kasteen muistolle.

Vaaralliset sosiaalisen median trendit ovat yleistyneet nuorten keskuudessa ja vanhemmat kokevat usein olevansa yksin asian kanssa. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on perustanut vaarallisten somehaasteiden varoituspalvelun, joka tunnistaa ja hälyttää paikallisesti nousevista somehaasteista tekstiviestitse. Palvelu on omistettu vaarallisen somehaasteen seurauksena nuorena kuolleen Niilo Kasteen muistolle.

Varoituspalvelu on vanhemmille suunnattu ilmainen alusta, jossa voi selata trendaavia haasteita kartalla ja rekisteröityä mukaan paikallisiin tekstiviesti-ilmoituksiin, joissa varoitetaan reaaliajassa leviävistä haasteista. 

MLL:n toteuttaman nuorten mediankäytön kyselyn mukaan valtaosa lapsista ja nuorista on kohdannut vaarallisia somehaasteita. Haasteet näyttävät usein leikiltä ja hauskanpidolta, jolloin lapsen on vaikea tunnistaa niitä haitallisiksi tai jopa tappaviksi. 

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Erityisesti nuoret ovat alttiita nopeasti leviäville somehaasteille. Vaikka vanhempien on tärkeää olla kartalla lasten mediamaailmasta, on mahdotonta koko ajan tietää millaisten sisältöjen äärellä lapsi viettää aikaansa. Palvelumme antaa vanhemmille mahdollisuuden jakaa tietoa haitallisista ja vaarallisista somehaasteista ja -trendeistä, kertoo Paula Aalto, MLL:n kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö.

Hän uskoo, että niin kauan kun palveluntarjoajat ja lainsäädäntö eivät suojaa lapsia riittävän hyvin digitaalisissa ympäristöissä, on vanhempien ponnisteltava sen eteen, että niin lapsilla kuin aikuisilla on riittävästi tietoa käsillä. 

– Tavoitteemme on, etteivät somehaasteet riistäisi enää yhdenkään lapsen tai nuoren henkeä, Aalto sanoo.

Sosiaalisen median haastella oli vakavat seuraukset kun Jonna Penttilä sai kuulla poikansa Niilon joutuneen sairaalaan. Niilo oli joutunut teho-osastolle kiivettyään hylätyn junan katolle, josta hän oli saanut tappavan sähköiskun voimajohdosta. 

– Olen syvästi otettu siitä, että Niilo pääsee muistollaan suojelemaan nuoria vaarallisilta sosiaalisen median haasteilta. Olisin toivonut, että tällainen palvelu olisi ollut tarjolla aiemmin vanhempien tueksi. Toivon, että tulevaisuudessa kukaan vanhempi ei joudu samaan tilanteeseen, sanoo Jonna Penttilä, Niilon äiti.

Korjaus 05.03.24 klo 13.00: Niilon sukunimeksi korjattu Kaste.