Unsplash/Kelly Sikkema
Toimistot

Millaista työtä Digital Concept Designer tekee? Työstään kertoo Drama Queenin Noora Fredman

21.10.2021 12:15
Toni Rajamäki
Hyvä Digital Concept Designer kuuntelee, havannoi, ymmärtää, tekee oivalluksia ja yhdistää kaiken näkyväksi kokonaisuudeksi.

MarkkinointiUutisten juttusarjassa avataan markkinointialan titteleitä, jotka eivät aina kerro työnkuvasta paljoa. Juttusarjan toisessa osassa tutustutaan Digital Concept Designerin työhön.

Lue juttusarjan ensimmäinen osa tästä:

Millaista työtä content specialist tekee? Työstään kertoo SEKin Sara Pitzén

Digital Concept Designerin suora suomennos, digitaalisten konseptien suunnittelija, avaa työnkuvaa hyvin, mutta se kertoo vain päätehtävän. Käytännön työ on arvatenkin hyvin monipuolista ja vaihtelevaa. Kaikki projektit ovat erilaisia, ja kaikissa projekteissa on erilaisia vaiheita, mikä muokkaa työnkuvaa.

Markkinointiviestintätoimisto Drama Queen Communicationsin Digital Concept Designerina työskentelevä Noora Fredman kiteyttää tehtävänsä näin:

– Digital Concept Designerina suunnittelen luontevia, merkityksellisiä, ja toisinaan myös hauskoja käyttökokemuksia erilaisille digitaalisille alustoille, hän sanoo.

– Työskentelen osana digitiimiä yhdessä "developereiden" kanssa. Projektit ovat hyvin vaihtelevia: eri laajuisia verkkosivustoja, palvelukanavia, digitaalisia työkaluja ja kampanjasivustoja.  

Digital Concept Designerin päivissä korostuu kuitenkin yksi elementti päivästä toiseen: suunnittelu.

– Joka päivä tulee kuitenkin tartuttua perinteisiin työvälineisiin eli kynään ja paperiin – tai no, tablettiin ja digitaaliseen kynään nykyään yhä useammin. Nopealla “skissailulla” säästää aikaa ja energiaa, ja se on mukavaa vaihtelua näyttöpäätteen edessä istumiseen, mitä tässä työssä väkisinkin tulee tehtyä paljon.

Työssä onnistumiseen vaaditaan tietenkin luovuutta ja visuaalista silmää. Yhtenä isona tekijänä on myös yhteistyötaidot.

– Projektin tuotantovaiheessa korostuu erityisesti kommunikointi kehittäjien kanssa. Hehän sen lopullisen tuotteen aina tekevät, ja siksi on tärkeää, että suunnittelijan ja kehittäjien välillä on toimivaa yhteistyötä.

Projektin tuotantovaiheessa korostuu erityisesti kommunikointi kehittäjien kanssa. Hehän sen lopullisen tuotteen aina tekevät, ja siksi on tärkeää, että suunnittelijan ja kehittäjien välillä on toimivaa yhteistyötä.

Onnistumisessa auttaa myös tietynlainen valveutuneisuus. Fredmanin mukaan hyvä suunnittelija kerää oivalluksia.

– Koska digitaaliset palvelut ovat erottamaton osa elämää, sitä tulee oltua vähän joka päivä työlasit silmillä – oli sitten arki, pyhä tai loma. Vastaan tulleet hyvät käyttökokemukset tulee aina napattua muistiin vähintään kuvakaappauksina.

– Oivallusten lisäksi hyvä suunnittelija myös kuuntelee, havannoi, ymmärtää ja yhdistää kaiken näkyväksi kokonaisuudeksi. Lopputulos voi olla niin tekstiä, rautalankamalleja, protoja tai viimeisteltyjä ulkoasuja riippuen suunnittelijan osaamispainotuksesta. Kaikkea ei tarvitse itse osata, mutta tekninen ymmärrys ja visuaalinen osaaminen voivat olla asioita, joilla erottua muista suunnittelijoista.

Digital Concept Designeriksi voi tulla moni reittejä. Työssä vaaditaan monenlaista osaamista ja erikoistumista, joten oikeita tai vääriä väyliä ei ole.

– Näkisin, että Digital Concept Designeriksi voi tulla hyvinkin erilaisista koulutustaustoista. Niin ihmistieteistä, liiketaloudesta, tietotekniikasta kuin graafisesta suunnittelusta. Erilaiset näkökulmat tuovat suunnitteluun monimuotoisuutta ja uusia näkökulmia. Parhaiten asioita oppii kuitenkin itse tekemällä. Siksi en sulkisi perinteistä kisällinkoulutusta yhtenä etenemistapana, sanoo Fredman, joka jakaa oppejaan eteenpäin Drama Queenin trainee-ohjelmassa.

Fredman itse opiskeli ammattikorkeakoulussa multimediatuotantoa, ja hän sai koulussa kipinän verkkosivujen suunnitteluun sekä front-end-koodaukseen, eli nettisivujen näkyvien elementtien luomiseen. Fredman astui koulusta Mainostoimisto Satumaahan, jonka nimeksi tuli myöhemmin Drama Queen. Sillä tiellä Fredman on edelleen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)