Mieli ry
Luovuus

Mieli ry laittoi tekoälyn ja musiikkialan ammattilaiset luomaan kappaleen, jolla on tärkeä viesti

14.10.2022 13:50
Toni Rajamäki
Mieli ry:n kampanjan taustalla on Bob the Robot.

Suomen Mielenterveys ry eli Mieli ry jatkaa innovatiivisia ponnistuksiaan tärkeän asian puolesta. Viime vuonna Mieli ry lanseerasi Virtuaalivaikuttaja Myrskyn, joka nosti esiin nuorten tunteita, toiveita, pelkoja ja haaveita sekä korona-ajan vaikutuksia nuorison mielenterveyteen. Nyt Mieli ry on tullut ulos uudella innovatiivisella teollaan.

Tällä kertaa järjestö lanseerasi musiikkikappaleen, jonka loivat tekoäly ja musiikkialan huippunimet. Hymyn takaa -niminen kappale muistuttaa kuuntelijoita toivosta ja siitä, että mielenterveyden ongelmat ja itsetuhoisuus eivät aina näy päälle päin.

Mieli ry haluaa nyt nostaa esiin etenkin vähemmistöjen mielenterveysongelmat. Suomessa tehdään vuosittain lähes 700 itsemurhaa, ja vähemmistöön kuuluminen voi lisätä riskiä merkittävästi, tiedotteessa kerrotaan.

Musiikkiyhteys löytyi siitä, että tutkimusten mukaan musiikki vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteen.

– Haavoittuvassa asemassa olevat vähemmistöt, kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt voivat kokea kuormittavaa vähemmistöstressiä. Se voi aiheuttaa psyykkistä kärsimystä ja vaikuttaa itsetuhoisten ajatusten syntymiseen. On tärkeää, että Suomessa olisi turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri, jossa jokainen voi olla oma itsensä, sanoo Mieli ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Frans Horneman.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Mieli ry pyysi vähemmistön edustajia sekä itsemurhaa yrittäneitä kertomaan, mitkä kappaleet tuovat juuri heille toivoa vaikeina hetkinä. Tämän jälkeen tekoäly analysoi kerätyn datan ja loi ensimmäiset sanoitukset ja sävellykset kappaleeseen. Lopullisen muotonsa kappale sai musiikkialan ammattilaisten käsissä.

– Meille oli tärkeää, että oman subjektiivisen näkemyksen sijaan saamme tuotettua dataan pohjautuvaa originaalia sisältöä ja siksi päädyimme hyödyntämään tekoälyä. Käytimme kyselyn kautta kerättyä dataa kahden tekoälyä hyödyntävän neuroverkon opettamiseen. Datan pohjalta tekoäly loi ensimmäiset versiot niin sävellyksistä kuin sanoituksista, avaa Bobin Digital Creative Joel Wirén.

– Erityisen mielenkiintoisen projektista teki tekoälyn hyödyntäminen musiikinteossa, mutta kaikista antoisinta on ollut seurata, miten artistit ovat antaneet kaikkensa näin merkitykselliselle asialle. Voimme kaikki olla ylpeitä lopputuloksesta, ja olemme toivottavasti onnistuneet luomaan toivon äänen sitä tarvitseville, lisää Fried Musicin luova johtaja Jukka Immonen.

Kappaleessa näkyy Immosen lisäksi Heviteemun (Teemu Javanainen), Eetun (Eetu Kalavainen), Costeen (Jussi Tiainen) ja Ida Paulin kädenjäljet.

– Lähdimme hakemaan kappaleen yleistunnelmaa tekoälyn luomista referensseistä, joihin yhdistimme omakohtaisia kokemuksia ja näkemyksiämme. Lopullisessa kappaleessa nämä yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa on vahvasti läsnä itsensä hyväksyminen – myös vaikeina aikoina. Vaikka meidän kädenjälkemme näkyykin vahvasti lopputuloksessa, niin esimerkiksi säkeistöjen sointukierto on rakennettu täysin tekoälyn tuottamista sointupätkistä, kertoo kappaleen tuottanut Heviteemu.

Säkeistöjen sointukierron lisäksi tekoälyn vaikutus näkyy vahvasti lyriikoissa, joissa on käytetty sekä suoria lainauksia että viittauksia tekoälyn luomiin teksteihin. Tuotannon yksityiskohtiin on myös “samplattu” suoraan tekoälyn tuottamaa musiikkia.

Kuuntele kappale tästä: