Kuva: National Cancer Institute / Unsplash
Brändit

Maria 01:een kuuluvien startupien rahoitus vähentynyt – vuonna 2016 perustetun suomalaisen yhteisön jäsenmäärä silti kasvussa

15.3.2024 8:55
Mikko Perttunen
Monille taantuma ja mahdollinen irtisanominen ovat sysäys, joka ajaa yrittäjyyteen.

Startup-kampus Maria 01 julkaisi eilen tuoreimman Impact Report -raporttinsa, joka mittaa kampuksen startup-yritysten yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Vuotta 2023 tarkasteleva raportti osoittaa, että startupien keräämä rahoituspotti on pienentynyt, mutta jäsenyyttä hakevien uusien startupien määrä on kasvanut merkittävästi.

Maria 01 on yhteisölähtöinen voittoa tavoittelematon yritys, joka on perustettu vuonna 2016. Parhaillaan Maria 01:een kuuluu 185 startup-yritystä, 23 kumppania ja 25 paikallista sekä ulkomaista sijoittajayhteisöjä. Yhteisön startupien keräämän rahoituksen odotetaan ylittävän tänä vuonna miljardi euroa.

Vaikka rahoituksen määrä laski lähes 100 miljoonaa euroa, Maria 01 otti vastaan 20 prosenttia enemmän hakemuksia uusilta startupeilta kuin edellisvuonna. Hakemuksissa korostuivat yritykset terveysteknologian ja hyvinvoinnin, verkkokaupan ja -kauppapaikkojen, SaaS-palvelujen, tekoälyn ja peliteollisuuden aloilta.

– Rahoituksen väheneminen oli odotettavissa, mutta on ollut mukava yllätys nähdä, miten moni uusi startup on hakenut osaksi yhteisöämme. Hakemuksista on nähtävissä, että monilla perustajista vaikuttaa olevan pitkä työtausta teknologiateollisuuden ulkopuolelta. Tämä voi olla seurausta laajoista irtisanomisista isommissa yhtiöissä. Monille taloudellinen taantuma ja mahdollinen irtisanominen ovat juuri se sysäys, joka saa heidät tavoittelemaan pitkään hautunutta unelmaa yrittäjyydestä, Maria 01:n toimitusjohtaja Sarita Runeberg toteaa tiedotteessa.

Vuonna 2024 Runeberg uskoo monen rahoitusta etsivän yrityksen tilanteen näyttävän valoisammalta, vaikka rahoituksen keräämisen odotetaan olevan haastavaa vielä jonkin aikaa. Sijoittajien kiinnostuksen odotetaan kohdistuvan erityisesti terveysteknologiaan, biotieteisiin ja kaupallisiin tekoälyratkaisuihin.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)