Lidl
Brändit

Lidlin copywriterin ja tiiminvetäjän Hanna-Mari Engblomin pienestä oivalluksesta syntyi merkittävä bränditeko, joka toteutettiin kokonaan in-house-tiimin voimin

13.9.2022 8:00
Toni Rajamäki
Engblomin idea on kiinnostanut myös muissa Lidl-maissa.

Yhden copywriterin oivallus muistetaan vielä pitkään kauppaketju Lidlissä. Tuon oivalluksen teki Hanna-Mari Engblom (kuvassa oikealla), joka on Lidl Suomen markkinoinnissa paitsi copywriter myös tiiminvetäjä. Hänen ideastaan valjastettiin in-house-tiimin voimin merkittävä bränditeko.

Noin puolitoista vuotta sitten Engblomin ystävä kertoi saaneensa messuilta erään brändin mainoskäyttöön tehdyn fyysisen kirjan, ja erilaisten koneiden kuvia sisältävästä kirjasta oli kuulemma tullut perheessä kirjahyllyn kulutetuin painos, koska Engblomin ystävän lapsi ei saanut kirjasta tarpeekseen.

Engblom alkoi pohtia, miksi fyysinen kirja oli niin hyvä brändin kannalta digitaalisen maailman keskellä.

– Tajusin, että kirja pysyy hyllyssä aina, joten sitä voi palata lukemaan kerta toisensa jälkeen, Engblom kertoo.

Sitten välähti: myös Lidl voisi tehdä oman fyysisen kirjan – ja vieläpä lastenkirjan.

Englom ei halunnut kuitenkaan tehdä mitä tahansa lastenkirjaa. Kirjan piti sopia Lidlin brändiin, mutta sen piti olla myös yhteiskunnallisesti vaikuttava.

– Mietin jotain ajankohtaista kulmaa, ja helposti esiin nousi vastuullisuus, joka on Lidlille tärkeä asia. Se oli luonteva teema kirjalle.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Tarkemmin asiaa pohdittuaan idea kirkastui. Lapsille ei ole helppo puhua suoraan ruoan vastuullisuudesta, joten siitä voisi kertoa mielenkiintoisen tarinan keinoin. Se on tärkeää, koska pienillä valinnoilla kaupassa voi luoda parempaa tulevaisuutta.

– Aiheen ympärillä tehdään sisältöä, mutta ajattelin, että asian käsittelyyn vaaditaan oikeasti koukuttava tarina, jossa oppi tulee lukijalle sivutuotteena. En halunnut tehdä mitään “osta, osta, osta” -kirjaa, vaan kertoa, miten jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa maapallon tulevaisuuteen. Kirjassa on opettavainen näkökulma, Engblom avaa.

Engblom esitteli idean Lidl Suomen kaupalliselle johtajalle, ja vihreää valoa näytettiin minuuteissa. Kirja julkaistiin tänä kesänä, ja sitä on jaettu ilmaiseksi lapsille ja sisäisesti Lidlin omalle väelle. Kiinnostusta on herännyt myös muiden maiden Lidleissä, joten kenties luvassa on vielä käännösversio muihin maihin.

Merkittävä bränditeko

Kirjaa voidaan pitää bränditekona merkittävänä, sillä Lidl taklasi kiinni yhteiskunnallisesti merkittävään haasteeseen eikä tehnyt sitä tuputtamalla omia tuotteitaan, vaan valistamalla ihmisiä vastuullisesta kuluttamisesta kaupassa kuin kaupassa. 

Toki vahvaan bränditekoon olennaisena asiana kuuluu, että brändi jättää muistijäljen. Siinä asiassa isossa roolissa oli kirjan kuvittaja, Lidlissä graafisena suunnittelijana toimiva ​​Reettamaria Mynttinen (kuvassa vasemmalla), joka on aiemmin työskennellyt Lidlin myymälässä. 

–  Olen ollut Lidlissä kahdeksan vuotta ja työskennellyt myös myymälässä, joten halusin ottaa huomioon myös myymälöiden pienet yksityiskohdat. Sen myötä pystyimme näyttämään lapsille muun muassa sen, miltä myymälöiden takahuoneessa näyttää, Mynttinen kertoo.

Kirjan nimi on Luka ja kummallinen kauppareissu. Päähenkilö, kuusivuotias Luka muistuttaa Lidlin brändiä, sillä hän on hieman rasavilli poika, joka tekee asioita eri tavalla kuin muut. Luka leikkii parhaan ystävänsä Ellan kanssa satumetsässsä, jossa heillä on yksi tärkeä kiipeilypuu. Puu ei kuitenkaan voi hyvin, minkä myös lapset huomaavat. Luka lähtee kauppareissulle Lidliin äitinsä kanssa, ja hän pääsee vierailemaan myymälän takahuoneessa. Sieltä löytyy vanha laboratorio ja aikakone, johon Luka ei saa koskea. Mutta kuten moni muukin rasavilli lapsi tekisi samassa tilanteessa, Luka painaa aikakoneesta yhtä nappia ja hyppää ajassa 30 vuotta eteenpäin. Tuolloin hän näkee, millaisessa maailmassa eletään, kun ihmiset tekevät kaupassa vastuullisia ostopäätöksiä.

Kirjassa on tuotu esiin muun muassa vastuullisuussertifikaatit, joita löytyy vastuullisista tuotteista.

– Kuulin, että eräässä perheessä kirjoista on tullut todella suosittuja ja että heillä lapset etsivät sertifikaatteja myymälän tuotteista. Jos yksikin lapsi ymmärtää kirjan sanoman, olemme tehneet jotain oikein ja tehtävä on suoritettu, Mynttinen iloitsee.

Lisäksi kirjan lopussa on aiheeseen liittyviä tehtäviä, jotka suorittamalla lapsi saa stipendin.

In-house-tiimin voimin

Merkittävää koko hankkeessa on myös se, että bränditeko tehtiin kokonaan in-house-tiimin voimin. Pääasiallisesti projekti oli Engblomin ja Mynttisen hyppysissä, mutta muiltakin kaivattiin apua.

– Meidän markkinointitiimi oli mukana ideoimassa, joten heille täytyy antaa kiitosta, Engblom avaa.

Markkinointitiimin ohella asiantuntijuutta haettiin monista muista yksiköistä.

– Saimme sisäisesti todella paljon jeesiä. Ostajilta saimme apua tuotevalintoihin, ja vastuullisuusasiantuntijamme toivat oman panoksensa. Myös lakiosastomme kertoi, miten kirja kannattaa tehdä, Engblom kertoo loppuun.